Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

İSTATİSTİKSEL PROSES KONTROL ÇALIŞMASI İÇİN BİR METOT

Yıl 1998, Cilt: 2 Sayı: 9, 177 - 184, 20.01.1998
https://doi.org/10.14783/maruoneri.681166

Öz

The purpose of an effective statistical process control is to control process variation and to improve process performance by using valid statistical methods of analyzing data gathered from tlıe process. Process control study consists of S steps. The first step is a selection of an appropriate process. The second step is an examination of tlıe “state of control” of the process to determine whether or not process is statistically under control The next step is a process capability study which shows whether the remaining variations after carrying out the second step are acceptable and whether the process will generate products and Services which match the specifted requirements. The fourth step is standardization of the process and maintaining it under control using control chart and other methods. The last step is an improvement of the process.

Kaynakça

  • -Prof. Dr. İbrahim Kavrakoğlu. Kalite Güvencesi ve ISO 9000. Kalder yayınlan, 1996.
  • -Oakland John S ; Followel Roy F. Statistical Process Control. 1992.
  • -Oakland John S. To.tal Qualily Management. Nichols Publislüûg Company.
  • -Masaaki ImaL Kaizen “The Key to lapan’s Competitivc Stıcces”. McGraw-Hill. 1986.
  • -Deming, W.E. Out.of Crisis. Cambridge, MA: Massachusetts hıstitute of Technology
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Eski Sayılar
Yazarlar

Selim Zayim Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 20 Ocak 1998
Yayımlandığı Sayı Yıl 1998 Cilt: 2 Sayı: 9

Kaynak Göster

APA Zayim, S. (1998). İSTATİSTİKSEL PROSES KONTROL ÇALIŞMASI İÇİN BİR METOT. Öneri Dergisi, 2(9), 177-184. https://doi.org/10.14783/maruoneri.681166

15795

Bu web sitesi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Öneri Dergisi

Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Göztepe Kampüsü Enstitüler Binası Kat:5 34722  Kadıköy/İstanbul

e-ISSN: 2147-5377