TR
EN
KÜLTÜR TURLARI KAPSAMINDA KARADENİZ BÖLGESİNİ ZİYARET EDEN BİREYLERİN ÇEVRE DOSTU REKREASYON DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ
Öz
Bu araştırmanın amacı kültür turları ile Karadeniz Bölgesini ziyaret eden katılımcıların çevre dostu rekreasyon davranışlarının incelenmesidir. Ayrıca katılımcıların demografik özellikleri ile çevre dostu rekreasyon davranışları arasındaki ilişkinin ortaya konmasıdır. Araştırma kapsamında 427 katılımcıya yüz yüze anket formu uygulanmıştır. Araştırmada verilerin analizi aşamasında SPSS ve Amos istatistik programlarından faydalanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, bireylerin en fazla olumlu görüş yansıttığı ifade “bireylerin hangi tür davranışlarının doğal çevreye etki ettiği hakkında fikir sahibiyim” olurken en az olumlu görüş yansıttığı ifade ise “doğaya dayalı rekreatif etkinlikleri veya ekoturizm faaliyetlerini tercih ederim” ifadesi olmuştur. Katılımcıların cinsiyetleri ve medeni durumları ile çevre dostu rekreasyon davranışları arasında bir ilişki olmadığı saptanırken; eğitim, gelir ve yaş aralıkları ile anlamlı bir ilişki olduğu bulgulanmıştır. Gelir düzey algısı “orta” olan katılımcıların, “çok yüksek” olan katılımcılardan daha fazla çevreye karşı duyarlı davranışlar sergiledikleri tespit edilmiştir. Yaş aralığı 18 altı olan katılımcıların diğer yaş aralıklarından daha düşük çevre dostu davranışlara sahip olduğu ve yaş aralığı 65 ve üzeri olan katılımcıların ise 18 altı, 18-24 ve 25-34 yaş aralıklarından daha yüksek çevreye karşı duyarlı davrandıkları saptanmıştır. Son olarak katılımcılardan eğitim durumu ilköğretim olanlar diğer eğitim düzeylerinden daha düşük çevre dostu rekreasyon davranışı sergiledikleri ve eğitim durumu yüksek lisans veya doktora olan katılımcıların da lisans mezunları hariç diğer mezunlardan yine daha yüksek düzeyde çevreci davranış sergiledikleri sonuçlarına ulaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- BAGOZZI, R. P., YI, Y. (1988), “On the evaluation of structural equation models”, Journal of the Academy of Marketing Science, C.16, S.1, ss. 74-94.
- BÜKEY, A. (2019), “Otel İşletmelerinde Çalışan Personellerin Demografik Özellikleri ve İşten Ayrılma Niyetleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”, International Social Sciences Studies Journal, C.5, S.52, ss. 7326-7335
- BÜKEY, A., AKTAŞ, M. (2019), “Tüketicilerin Etnosentrik Eğilimlerinin Müşteri Sadakati Üzerine Etkisi”, International Social Mentality and Researcher Thinkers Journal, C.5, S.26, ss. 1929-1935
- BÜYÜKÖZTÜRK, Şener (2016), Sosyal Bilimler için Veri Analizi El Kitabı İstatistik, Araştırma Deseni SPSS Uygulamaları ve Yorum, 22. Baskı, Pegem Akademi Yayıncılık, Ankara.
- ÇAVUŞOĞLU, S., DURMAZ, Y. (2019), “Yeşil Davranışlara Karşı Tutumun Ziyaret Niyetine Etkisinde Yeşil İmajın Düzenleyicilik Rolü: Yeşil Oteller Örneği”, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, C.29, S.2, ss. 303-315.
- ÇAVUŞOĞLU, S., DEMİRAĞ, B., DURMAZ, Y. (2020), “Investigation of the effect of hedonic shopping value on discounted product purchasing”, Review of International Business and Strategy, Ahaed of print.
- HAIR, J. F., ANDERSON, R. E., BABIN, B. J., BLACK, W. C. (2010), “Multivariate data analysis: A global perspective”, C.7.
- HAIR, J. F., SARSTEDT, M., RINGLE, C. M., MENA, J. A. (2012), “An assessment of the use of partial least squares structural equation modeling in marketing research”, Journal of the academy of marketing science, C.40, S.3, ss. 414-433.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Konferans Bildirisi
Yayımlanma Tarihi
25 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi
18 Aralık 2020
Kabul Tarihi
23 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 2
APA
Kement, Ü., & Gökçe, F. (2020). KÜLTÜR TURLARI KAPSAMINDA KARADENİZ BÖLGESİNİ ZİYARET EDEN BİREYLERİN ÇEVRE DOSTU REKREASYON DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ. Akademik MATBUAT, 4(2), 115-130. https://izlik.org/JA43PP64EG
AMA
1.Kement Ü, Gökçe F. KÜLTÜR TURLARI KAPSAMINDA KARADENİZ BÖLGESİNİ ZİYARET EDEN BİREYLERİN ÇEVRE DOSTU REKREASYON DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ. Matbuat. 2020;4(2):115-130. https://izlik.org/JA43PP64EG
Chicago
Kement, Üzeyir, ve Faruk Gökçe. 2020. “KÜLTÜR TURLARI KAPSAMINDA KARADENİZ BÖLGESİNİ ZİYARET EDEN BİREYLERİN ÇEVRE DOSTU REKREASYON DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ”. Akademik MATBUAT 4 (2): 115-30. https://izlik.org/JA43PP64EG.
EndNote
Kement Ü, Gökçe F (01 Aralık 2020) KÜLTÜR TURLARI KAPSAMINDA KARADENİZ BÖLGESİNİ ZİYARET EDEN BİREYLERİN ÇEVRE DOSTU REKREASYON DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ. Akademik MATBUAT 4 2 115–130.
IEEE
[1]Ü. Kement ve F. Gökçe, “KÜLTÜR TURLARI KAPSAMINDA KARADENİZ BÖLGESİNİ ZİYARET EDEN BİREYLERİN ÇEVRE DOSTU REKREASYON DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ”, Matbuat, c. 4, sy 2, ss. 115–130, Ara. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43PP64EG
ISNAD
Kement, Üzeyir - Gökçe, Faruk. “KÜLTÜR TURLARI KAPSAMINDA KARADENİZ BÖLGESİNİ ZİYARET EDEN BİREYLERİN ÇEVRE DOSTU REKREASYON DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ”. Akademik MATBUAT 4/2 (01 Aralık 2020): 115-130. https://izlik.org/JA43PP64EG.
JAMA
1.Kement Ü, Gökçe F. KÜLTÜR TURLARI KAPSAMINDA KARADENİZ BÖLGESİNİ ZİYARET EDEN BİREYLERİN ÇEVRE DOSTU REKREASYON DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ. Matbuat. 2020;4:115–130.
MLA
Kement, Üzeyir, ve Faruk Gökçe. “KÜLTÜR TURLARI KAPSAMINDA KARADENİZ BÖLGESİNİ ZİYARET EDEN BİREYLERİN ÇEVRE DOSTU REKREASYON DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ”. Akademik MATBUAT, c. 4, sy 2, Aralık 2020, ss. 115-30, https://izlik.org/JA43PP64EG.
Vancouver
1.Üzeyir Kement, Faruk Gökçe. KÜLTÜR TURLARI KAPSAMINDA KARADENİZ BÖLGESİNİ ZİYARET EDEN BİREYLERİN ÇEVRE DOSTU REKREASYON DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ. Matbuat [Internet]. 01 Aralık 2020;4(2):115-30. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43PP64EG
