Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Evaluation of Akkuş' Ecotourism Potential with SWOT Analysis

Yıl 2021, Cilt: 5 Sayı: 2, 1 - 30, 30.12.2021

Öz

Problems such as the global climate crisis, epidemics, and the stress of crowded cities have recently started to direct people to individualized tourism mobility. Therefore, destinations with natural, untouched, clean, and cool air are important for tourism mobility. Akkuş destination is in Ordu province, on the borders of Samsun and Tokat. It is covered with high, forested lands and has a clean air. With all these aspects, it can be said that it is suitable for individualized tourism activities. In this research, the ecotourism inventory of Akkuş destination was determined and SWOT analysis was made for ecotourism activities. Considering the results obtained, it can be mentioned that Akkuş's strongest feature is its forested lands, and its weakest aspect is the lack of touristic facilities and education. In addition, it can be said that the most important opportunity for Akkuş's development in terms of ecotourism activities is that its local geographical nature and traditional culture have not been lost. However, the biggest threat to the development of Akkuş in the context of ecotourism and the destruction of Akkuş's nature is the execution of cutting works in forested lands. Tree cutting should be stopped at the destination immediately. Otherwise, forested lands are in danger of extinction soon.

Kaynakça

  • AKBULAK, Cengiz (2016), “Ardahan İlinde Kırsal Turizm Potansiyelinin Sayısallaştırılmış Swot Analizi ile Değerlendirilmesi”. Humanıtas-Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, C.4, S.07, ss.1-30.
  • AKKUŞ BELEDİYESİ, (2021), “Tarihçe”, http://www.akkus.bel.tr/belediye/1/Tarih%C3%A7e, Erişim Tarihi: 08.12.2021.
  • AKKUŞ KAYMAKAMLIĞI (2021), “Akkuş ili coğrafi yapısı ve nüfusu” http://www.akkus.gov.tr/tarihi-ve-cografi-yapisi, Erişim Tarihi: 08.12.2021.
  • BLAMEY, Russell, K. (2001), “Principles of ecotourism”. İçinde, David B. Weaver (Ed.), The encyclopedia of ecotourism, ss.5-22. CABI Yayınevi.
  • CEBALLOS-LASCURÁİN, Hector (1987), “The future of ecotourism”. Mexico Journal January, ss.13–14.
  • DEDEOĞLU, Ayla, Özhan (2002), “Tüketici Davranışları Alanında Kalitatif Araştırmaların Önemi ve Multidisipliner Yaklaşımlar”. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, C.17, S.2, ss.75-92.
  • DURGUN, Ayşe (2007), “Isparta turizminin SWOT analizi”, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, S.5, ss.93-109.
  • FENNEL, David, A. (1998), “Ecotourism”, Dördüncü Baskı, New York: Routledge.
  • GÜNGÖR, S., ARSLAN, M. (2004), “Turizm ve Rekreasyon Stratejileri için Swot Analizi, Görsel Kalite Değerlendirmesi, Turizm Tesislerinin Beğenilirliği ve Turizm Tesisleri Durum Analizi Uygulaması: Beyşehir İlçesi Örneği”, Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, C.18, S.33, ss.68-72.
  • HETZER, William (1965), “Environment, tourism, culture”. Links C.July, ss.1–3.
  • Honey, M. (1999) Ecotourism and Sustainable Development: Who Owns Paradise? Island Press, Washington, DC.
  • KEMENT, Ü., BÜKEY, A. (2019), “Doğa ve kültür fotoğrafçılığı kapsamında rekreasyonel motivasyonun demografik özelliklere göre incelenmesi”. Tourism and Recreation, C.1, S.1, ss.23-30.
  • KEMENT, Ü., ÇAVUŞOĞLU, S., DEMİRAĞ, B., DURMAZ, Y., BÜKEY, A. (2020), “Effect of perception of COVID-19 and nonpharmaceutical intervention on desire and behavioral intention in touristic travels in Turkey”. Journal of Hospitality and Tourism Insights. Ahaed of print.
  • KIZILASLAN, N., ÜNAL, T. (2014), “Tokat ilinin ekoturizm/kırsal turizm potansiyeli ve swot analizi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, C.9, ss.45-61.
  • KOCK, F., NØRFELT, A., JOSİASSEN, A., ASSAF, A. G., TSİONAS, M. G. (2020), “Understanding the COVID-19 tourist psyche: The evolutionary tourism paradigm”. Annals of tourism research, C.85, 103053.
  • KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI (2007), “Türkiye Turizm Stratejisi 2023 Eylem Planı 2007-2013”. Ankara: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları-3085.
  • MILLER, Kenton (1978), “Planning National Parks for Ecodevelopment: Methods and Cases from Latin America”. University of Michigan, Ann Arbor.
  • NEUENDORF, Kimberly, A. (2017), “The content analysis guidebook”. sage.
  • ONGUN, U., GÖVDERE, B., ÇİÇEK, U. (2016), “Yeşilova’nın Kırsal Turizm Potansiyelinin Swot Analizi ile Değerlendirilmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, C.7, S.16, ss.75-88.
  • ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ (2021), “Ordu Tanıtım Filmi, Akkuş Turizm Haritası El Broşürü,” Yaratıcı Müessese Görsel Medya Çözümleri yayınları.
  • ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ (2016), “Ordu Turizm Rehberi”, Ordu: Kültür Yayınları.
  • ROSS, S., WALL, G. (1999), “Ecotourism: towards congruence between theory and practice”. Tourism Management C.20, ss.123–132.
  • YEŞİLTAŞ, Murat (2009), “Karadeniz bölgesindeki turizm olanaklarının swot analizi ile değerlendirilmesi”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, C.3, ss.250-269.
  • UĞUR, N. G., AKBIYIK, A. (2020), “Impacts of COVID-19 on global tourism industry: A cross-regional comparison.” Tourism Management Perspectives, C.36, 100744.
  • UNWTO (2017), “Sustainable yer of 2017”, https://www.unwto.org/world-tourism-day-2017, Erişim tarihi: 08.12.2021.
  • UNWTO (2007), “Climate Change And Tourism Responding to Global Challenges”. Davos Declaration, Davos.
  • WIGHT, Pamela. A. (1993), “Sustainable tourism: balancing economic, environmental and social goals within an ethical framework”. Journal of Tourism Studies C.4, ss.54–66.
  • WTO (2009), “WTO-UNEP Concept Paper”, International Year of Ecotourism 2002.
  • NOT: Makalede kullanılan tüm fotoğraflar Murat ÇAKIR’a aittir.

AKKUŞ’UN EKOTURİZM POTANSİYELİNİN SWOT ANALİZİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ

Yıl 2021, Cilt: 5 Sayı: 2, 1 - 30, 30.12.2021

Öz

Küresel iklim krizi, salgın hastalıklar, kalabalık şehirlerin verdiği stres gibi sorunlar son zamanlarda insanları bireyselleştirilmiş turizm hareketliliğine yönlendirmeye başlamıştır. Dolayısıyla doğal, el değmemiş, temiz ve serin havaya sahip destinasyonlar turizm hareketliliği için önem arz etmektedir. Akkuş destinasyonu Ordu iline bağlı, Samsun ve Tokat sınırlarında konumlanmaktadır. Yüksek, ormanlık arazilerle kaplı ve temiz bir havaya sahiptir. Tüm bu yönleriyle bireyselleştirilmiş turizm aktivitelerine elverişli olduğu söylenebilir. Bu araştırmada Akkuş destinasyonunun ekoturizm envanteri tespit edilmiş olup, ekoturizm faaliyetlerine yönelik SWOT analizi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara bakıldığında Akkuş’u en güçlü kılan özelliği ormanlık arazileri olduğu, en zayıf yönü olarak ise turistik tesis ve eğitim eksikliğinden bahsedilebilir. Ayrıca Akkuş’un ekoturizm faaliyetleri yönünden gelişimi için en önemli fırsatı olarak yerel coğrafik doğası ve geleneksel kültürünün yitmemiş olması söylenebilir. Ancak Akkuş’un ekoturizm bağlamında gelişiminin ve Akkuş’un doğasının yok olmasının önünde en büyük tehdit ise ormanlık arazilerde kesim çalışmalarının yürütülmesidir. İvedi olarak ağaç kesim işleminin destinasyonda durdurulması gerekmektedir. Aksi durumda yakın bir dönemde ormanlık araziler yok olmayla karşı karşıyadır.

Kaynakça

  • AKBULAK, Cengiz (2016), “Ardahan İlinde Kırsal Turizm Potansiyelinin Sayısallaştırılmış Swot Analizi ile Değerlendirilmesi”. Humanıtas-Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, C.4, S.07, ss.1-30.
  • AKKUŞ BELEDİYESİ, (2021), “Tarihçe”, http://www.akkus.bel.tr/belediye/1/Tarih%C3%A7e, Erişim Tarihi: 08.12.2021.
  • AKKUŞ KAYMAKAMLIĞI (2021), “Akkuş ili coğrafi yapısı ve nüfusu” http://www.akkus.gov.tr/tarihi-ve-cografi-yapisi, Erişim Tarihi: 08.12.2021.
  • BLAMEY, Russell, K. (2001), “Principles of ecotourism”. İçinde, David B. Weaver (Ed.), The encyclopedia of ecotourism, ss.5-22. CABI Yayınevi.
  • CEBALLOS-LASCURÁİN, Hector (1987), “The future of ecotourism”. Mexico Journal January, ss.13–14.
  • DEDEOĞLU, Ayla, Özhan (2002), “Tüketici Davranışları Alanında Kalitatif Araştırmaların Önemi ve Multidisipliner Yaklaşımlar”. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, C.17, S.2, ss.75-92.
  • DURGUN, Ayşe (2007), “Isparta turizminin SWOT analizi”, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, S.5, ss.93-109.
  • FENNEL, David, A. (1998), “Ecotourism”, Dördüncü Baskı, New York: Routledge.
  • GÜNGÖR, S., ARSLAN, M. (2004), “Turizm ve Rekreasyon Stratejileri için Swot Analizi, Görsel Kalite Değerlendirmesi, Turizm Tesislerinin Beğenilirliği ve Turizm Tesisleri Durum Analizi Uygulaması: Beyşehir İlçesi Örneği”, Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, C.18, S.33, ss.68-72.
  • HETZER, William (1965), “Environment, tourism, culture”. Links C.July, ss.1–3.
  • Honey, M. (1999) Ecotourism and Sustainable Development: Who Owns Paradise? Island Press, Washington, DC.
  • KEMENT, Ü., BÜKEY, A. (2019), “Doğa ve kültür fotoğrafçılığı kapsamında rekreasyonel motivasyonun demografik özelliklere göre incelenmesi”. Tourism and Recreation, C.1, S.1, ss.23-30.
  • KEMENT, Ü., ÇAVUŞOĞLU, S., DEMİRAĞ, B., DURMAZ, Y., BÜKEY, A. (2020), “Effect of perception of COVID-19 and nonpharmaceutical intervention on desire and behavioral intention in touristic travels in Turkey”. Journal of Hospitality and Tourism Insights. Ahaed of print.
  • KIZILASLAN, N., ÜNAL, T. (2014), “Tokat ilinin ekoturizm/kırsal turizm potansiyeli ve swot analizi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, C.9, ss.45-61.
  • KOCK, F., NØRFELT, A., JOSİASSEN, A., ASSAF, A. G., TSİONAS, M. G. (2020), “Understanding the COVID-19 tourist psyche: The evolutionary tourism paradigm”. Annals of tourism research, C.85, 103053.
  • KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI (2007), “Türkiye Turizm Stratejisi 2023 Eylem Planı 2007-2013”. Ankara: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları-3085.
  • MILLER, Kenton (1978), “Planning National Parks for Ecodevelopment: Methods and Cases from Latin America”. University of Michigan, Ann Arbor.
  • NEUENDORF, Kimberly, A. (2017), “The content analysis guidebook”. sage.
  • ONGUN, U., GÖVDERE, B., ÇİÇEK, U. (2016), “Yeşilova’nın Kırsal Turizm Potansiyelinin Swot Analizi ile Değerlendirilmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, C.7, S.16, ss.75-88.
  • ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ (2021), “Ordu Tanıtım Filmi, Akkuş Turizm Haritası El Broşürü,” Yaratıcı Müessese Görsel Medya Çözümleri yayınları.
  • ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ (2016), “Ordu Turizm Rehberi”, Ordu: Kültür Yayınları.
  • ROSS, S., WALL, G. (1999), “Ecotourism: towards congruence between theory and practice”. Tourism Management C.20, ss.123–132.
  • YEŞİLTAŞ, Murat (2009), “Karadeniz bölgesindeki turizm olanaklarının swot analizi ile değerlendirilmesi”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, C.3, ss.250-269.
  • UĞUR, N. G., AKBIYIK, A. (2020), “Impacts of COVID-19 on global tourism industry: A cross-regional comparison.” Tourism Management Perspectives, C.36, 100744.
  • UNWTO (2017), “Sustainable yer of 2017”, https://www.unwto.org/world-tourism-day-2017, Erişim tarihi: 08.12.2021.
  • UNWTO (2007), “Climate Change And Tourism Responding to Global Challenges”. Davos Declaration, Davos.
  • WIGHT, Pamela. A. (1993), “Sustainable tourism: balancing economic, environmental and social goals within an ethical framework”. Journal of Tourism Studies C.4, ss.54–66.
  • WTO (2009), “WTO-UNEP Concept Paper”, International Year of Ecotourism 2002.
  • NOT: Makalede kullanılan tüm fotoğraflar Murat ÇAKIR’a aittir.
Toplam 29 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Üzeyir Kement 0000-0002-3190-9079

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kement, Ü. (2021). AKKUŞ’UN EKOTURİZM POTANSİYELİNİN SWOT ANALİZİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ. Akademik MATBUAT, 5(2), 1-30.