Yaşın ilerlemesiyle birlikte psikolojik, fizyolojik, sosyal ve bilişsel alanlarda değişiklikler oluşmakta ve bireyde kronik hastalıklar artmaktadır. Bu değişikliklerle seyreden 65 yaş ve üzeri bireyleri Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yaşlılık dönemi olarak kabul etmektedir. Geriatrik bir hasta, spesifik olarak yaş ile tanımlı değildir, bunun yerine yüksek derecede kırılganlık ve 80 yaşın üzerindeki yaş grubunda daha yaygın hale gelen çoklu aktif hastalıklarla karakterizedirNörolojik hastalıkların etiyopatogenezi henüz tam olarak belli olmamakla birlikte; sosyal, çevresel, fizyolojik, anatomik, genetik, biyokimyasal ve diğer faktörlerin etiyolojide rol oynayabileceği düşünülmektedir. Ancak bu hastalıklar sıklıkla yutma bozuklukları ve yetersiz beslenme ile ilişkilendirilmektedir. Nörolojik hastalıkları olan hastalar yetersiz beslenmeye bağlı olarak makro ve mikro besin ögeleri eksikliği ve dehidrasyon riski altındadırlar. Orofaringeal disfaji, bilinç bozukluğu, bilişsel işlev bozukluğu vb. etkiler malnütrisyonun gelişmesine neden olabilmektedir. Nörolojik hastalıkları olan hastalarda tıbbi beslenme tedavisi önemlidir. Yaşlı bireylerde önemli bir sorun olan nörolojik hastalıklarda enerji, besin ögesi yetersizliği ve beslenememe önemli bir sorun olarak görülmektedir. Bu derleme amyotrofik lateral skleroz, parkinson hastalığı, inme, alzheimer ve multipl skleroz gibi kronik nörolojik hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisi ile beslenme desteğinin önemini irdelemek ve konuya dikkat çekmek amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2022 |
Gönderilme Tarihi | 30 Mayıs 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 2 Sayı: 2 |