Araştırma Makalesi

YUMURTA TÜKETIM DÜZEYLERI VE TÜKETIM ALIŞKANLIKLARININ BELIRLENMESIN DE ÇİNE MYO ÖRNEĞİ

Cilt: 8 Sayı: 2 13 Kasım 2019
PDF İndir
EN TR

YUMURTA TÜKETIM DÜZEYLERI VE TÜKETIM ALIŞKANLIKLARININ BELIRLENMESIN DE ÇİNE MYO ÖRNEĞİ

Öz

Yumurta, gıda maddesi olarak besleyici olmasının yanında ucuz ve kolayca bulunabilen hayvansal bir üründür. Özellikle ailelerinden uzakta okuyan üniversite öğrencileri için yumurta en temel gıda maddesini oluşturmaktadır. Tarım ve gıda alanında eğitim veren Çine Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin yumurta tüketim düzeyleri ve tüketim alışkanlıklarının ortaya koyulmasını amaçlayan bu çalışma, gözlem altında anket yöntemiyle yürütülmüştür. Ankete Et ve Ürünleri Teknolojisi, Gıda Teknolojisi, Organik Tarım, Süt ve Ürünleri teknolojisi ile Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi programlarında okuyan 88’i kız ve 69’u erkek olmak üzere toplam 157 öğrenci katılım sağlamıştır. Öğrencilerin sadece % 7’si aileleri ile kalırken %93’lük kısmının ise yurtlarda veya ev kiralayarak barındıkları tespit edilmiştir. Ankete katılan öğrencilerin yaklaşık % 12’sinin hiç yumurta tüketmediği görülmüştür. Haftalık yumurta tüketim eğilimine bakıldığında, erkek öğrencilerin ve ev kiralayarak kalan öğrencilerin sırasıyla % 63,3’ünün ve % 58,13’ünün haftada 5 ve daha fazla yumurta tükettikleri, kız öğrencilerin ise % 85,71’inin haftada 5 yumurtaya kadar tükettikleri tespit edilmiştir. Anket sonuçları değerlendirildiğinde, öğrencilerin yumurtanın hem besin değeri hem de kolay ve ucuz elde edilebilmesi nedeniyle tercih ettikleri ve tüketim düzeylerinin Türkiye’de ortalama kişi başı yumurta tüketim ortalamasının üzerinde olduğu görülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Çelik Y, Şengül T (2001). Şanlıurfa ili kentsel alanında tüketicilerin yumurta tüketim düzeyleri ve tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi, Hayvansal Üretim, 42 (2), 53-62
  2. Çopur, G., Duru, M., Şahin, A.,(2004), Düşük Kolesterollü Yumurta Üretimi Yönünde Yapılan Çalışmalar. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 01-03 Eylül 2004, Isparta.
  3. Durmuş I, Demirtaş ŞE, Can M, Kalebaşı S (2007). Ankara ilinde yumurta tüketim alışkanlığının belirlenmesi. Tavukculuk Arş Derg, 7, 42-45 FAO
  4. Göğüş AK (1986). Et Teknolojisi, Yayın No: 991, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara, s.243.
  5. İskender,H., Kanbay, Y.,(2014), Üniversite Öğrencilerinin Yumurta Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi, YYU Veteriner Fakultesi Dergisi, 2014, 25 (3), 57-62.
  6. SAS User’s Guide: Statistics. SAS Inst. Inc., Cary, NC, USA; 1998.
  7. Şenköylü, N.,(2001), Modern Tavuk Üretimi. Tekirdağ Üniversitesi. ISBN 975-93691-2-5. Baskı 3. S:55-61.
  8. Yurdakul, O., Akdemir, Ş.,(1989). Adana’da Yumurta Tüketimi ve Gelir Tüketim Esnekliği. Ç.Ü. Ziraat Fak. Derg. Cilt: 6, No: 4, Adana.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

13 Kasım 2019

Gönderilme Tarihi

17 Ekim 2018

Kabul Tarihi

12 Kasım 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Özuğur, A. K., Gökdal, Ö., Sarı, H. A., & Atay, O. (2019). YUMURTA TÜKETIM DÜZEYLERI VE TÜKETIM ALIŞKANLIKLARININ BELIRLENMESIN DE ÇİNE MYO ÖRNEĞİ. Mesleki Bilimler Dergisi (MBD), 8(2), 50-56. https://izlik.org/JA95MX46MJ
AMA
1.Özuğur AK, Gökdal Ö, Sarı HA, Atay O. YUMURTA TÜKETIM DÜZEYLERI VE TÜKETIM ALIŞKANLIKLARININ BELIRLENMESIN DE ÇİNE MYO ÖRNEĞİ. Mesleki Bilimler Dergisi (MBD). 2019;8(2):50-56. https://izlik.org/JA95MX46MJ
Chicago
Özuğur, Ali Kemali, Özdal Gökdal, Hafize Ayla Sarı, ve Okan Atay. 2019. “YUMURTA TÜKETIM DÜZEYLERI VE TÜKETIM ALIŞKANLIKLARININ BELIRLENMESIN DE ÇİNE MYO ÖRNEĞİ”. Mesleki Bilimler Dergisi (MBD) 8 (2): 50-56. https://izlik.org/JA95MX46MJ.
EndNote
Özuğur AK, Gökdal Ö, Sarı HA, Atay O (01 Kasım 2019) YUMURTA TÜKETIM DÜZEYLERI VE TÜKETIM ALIŞKANLIKLARININ BELIRLENMESIN DE ÇİNE MYO ÖRNEĞİ. Mesleki Bilimler Dergisi (MBD) 8 2 50–56.
IEEE
[1]A. K. Özuğur, Ö. Gökdal, H. A. Sarı, ve O. Atay, “YUMURTA TÜKETIM DÜZEYLERI VE TÜKETIM ALIŞKANLIKLARININ BELIRLENMESIN DE ÇİNE MYO ÖRNEĞİ”, Mesleki Bilimler Dergisi (MBD), c. 8, sy 2, ss. 50–56, Kas. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA95MX46MJ
ISNAD
Özuğur, Ali Kemali - Gökdal, Özdal - Sarı, Hafize Ayla - Atay, Okan. “YUMURTA TÜKETIM DÜZEYLERI VE TÜKETIM ALIŞKANLIKLARININ BELIRLENMESIN DE ÇİNE MYO ÖRNEĞİ”. Mesleki Bilimler Dergisi (MBD) 8/2 (01 Kasım 2019): 50-56. https://izlik.org/JA95MX46MJ.
JAMA
1.Özuğur AK, Gökdal Ö, Sarı HA, Atay O. YUMURTA TÜKETIM DÜZEYLERI VE TÜKETIM ALIŞKANLIKLARININ BELIRLENMESIN DE ÇİNE MYO ÖRNEĞİ. Mesleki Bilimler Dergisi (MBD). 2019;8:50–56.
MLA
Özuğur, Ali Kemali, vd. “YUMURTA TÜKETIM DÜZEYLERI VE TÜKETIM ALIŞKANLIKLARININ BELIRLENMESIN DE ÇİNE MYO ÖRNEĞİ”. Mesleki Bilimler Dergisi (MBD), c. 8, sy 2, Kasım 2019, ss. 50-56, https://izlik.org/JA95MX46MJ.
Vancouver
1.Ali Kemali Özuğur, Özdal Gökdal, Hafize Ayla Sarı, Okan Atay. YUMURTA TÜKETIM DÜZEYLERI VE TÜKETIM ALIŞKANLIKLARININ BELIRLENMESIN DE ÇİNE MYO ÖRNEĞİ. Mesleki Bilimler Dergisi (MBD) [Internet]. 01 Kasım 2019;8(2):50-6. Erişim adresi: https://izlik.org/JA95MX46MJ