Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

FLORA-FAUNA VE ENDEMİK TÜRLERİN EKOTURİZM ÜRÜNÜ OLARAK KULLANILMASI: DATÇA YÖRESİ ÖRNEĞİ

Yıl 2018, Cilt: 7 Sayı: 2, 410 - 419, 01.08.2018

Öz

Tüketici
ihtiyaç ve beklentilerinde yaşanan gelişim ve değişmelerle dünyada var olan
yeni turizm ürünleri arayışı sonucunda turizmciler yeni turizm alanları aramak
zorunda kalmışlardır. Küresel ısınma, mevsimlerin kayması, türlerin kaybolması,
insanların temiz doğaya olan özlemi ve stres atmak istemesi gibi sebepler
turizme katılanların doğaya ve eşsiz güzelliklere olan merakını da beraberinde
getirmiştir. Bu sebepler doğrultusunda flora-fauna ve endemik türler, ekoturizm
açısından önemli ürünler olarak görülebilir. Flora, bitki; fauna ise hayvan
toplulukları anlamına gelmektedir. Endemik türler ise belirli bir alanda
yaşayan ve sadece o yöreye has olan türlerdir. Türkiye bu kapsamda ele
alındığında çok zengin bir envantere sahiptir. Özellikle Türkiye endemikleri
olarak bilinen türlerin sayısı çoğu ülkenin toplam endemik türlerinin
sayısından bile fazladır. Türkiye’de her üç çiçekli bitkiden birinin endemik
olması bu duruma örnek olarak gösterilebilir. Araştırma kapsamında Datça Yöresinde
bulunan flora-fauna ve endemik türler ele alınmıştır. Datça Yöresinin örneklem
olarak seçilmesindeki temel sebep söz konusu yörenin ekolojik çeşitlilik olarak
önemli sayıda türü coğrafyasında bulundurmasıdır. Datça yöresinin aynı zamanda
bir turizm destinasyonu olması bir diğer sebep olarak gösterilebilir. Araştırmanın
iki aşamada gerçekleştirilmesi planlanmıştır. Bu çalışmada araştırmanın ilk
aşaması gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla dokümantasyonel veri tarama yöntemi ile
söz konusu yörenin flora-fauna ve endemik türleri araştırılmış ve tespit
edilmiştir. Araştırma sonucunda flora-fauna ve endemik türler açısından Datça’nın
ekoturizm potansiyeline sahip olduğu görülmüştür.   

Kaynakça

  • Çelik, K. (2017). Anadolu’nun Endemik Güzelleri, Journal of Awareness, 2(3): 541-544.
  • Çetin, İ. (2001). Turistik Ürün Çeşitlendirmesinde Ekoturizmin Yapısal Analizi ve Türkiye’de Geliştirme Stratejileri, Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Davis, P., H. (1965). Flora of Turkey, Edinburg At The University Pres, Volume: 1, pp. 7-8, March, Edinburgh
  • Demir, C. ve Çevirgen A. (2006). Ekoturizm Yönetimi, Nobel Yayın Dağıtım, ss.131-139 Şubat, Ankara
  • Ekim, T. (2018). “Flora Fauna” Turizminde Gözler Türkiye’de, http://www.turizmdebusabah.com/haberler/%E2%80%98flora-fauna-turizminde-gozler-turkiyede-44.html Erişim Tarihi: 03.04.2018.
  • http://www.datca.gov.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=12&Itemid=11 Erişim Tarihi: 03.04.2018
  • http://www.tursab.org.tr/dosya/1021/02mtflora2_1021_1811.pdf Erişim Tarihi: 21.03.2018
  • http://www.milliparklar.gov.tr/korunanalanlar/index.htm Erişim Tarihi: 21.03.2018.
  • https://www.ecotourism.org/book/who-are-eco-tourists Erişim Tarihi: 21.03.2018.
  • Kaplan, N. (2018). Türkiye’nin Endemik Bitkileri, http://www.turktob.org.tr/dergi/makaleler/dergi1/34-35.pdf Erişim Tarihi: 04.04.2018.
  • Kaypak, Ş. (2010). Ekolojik Turizmin Sürdürülebilirliği, Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, C. 2/2 ss. 93-114.
  • Kurdoğlu, O. (2001). “Koruma Alanları ve Ekoturizmin Karadeniz Bölgesi Açısından İrdelenmesi”, Orman ve Av, Türkiye Ormancılar Derneği Yayını, Sayı 4, s: 4.
  • Phillips, A. (2002). Sustainable Tourism in Protected Areas, Guideliness for Planning and Management, The World Conversation Union.
  • Şirin, E. ve Ertuğrul, K. (2015). Büyük Eğri Dağı (Mut, İçel) Ve Çevresinin Endemik Bitkileri, Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi, 40: 50-58.
  • Turizm Bakanlığı (1999). Turizm Terimler Sözlüğü, Ankara.
  • Tuzlacı, E. (2004). Datça Yarımadası (Muğla) Florası Ve Bu Yörede Halkın Yararlandığı Bitkiler, 14. Bitkisel İlaç Hammaddeleri Toplantısı, Bildiriler, 29-31 Mayıs, Eskişehir.
  • World Tourism Organization. (2002). “Sustainable Development of Ecotourism Compilation of Good Proties, International Year of Ecotourism”, Published by the WTO.
  • Weawer, D. (1998). Ecotourism, Craft Print Int. Ltd., pp. 78-82, Singapore
Yıl 2018, Cilt: 7 Sayı: 2, 410 - 419, 01.08.2018

Öz

Kaynakça

  • Çelik, K. (2017). Anadolu’nun Endemik Güzelleri, Journal of Awareness, 2(3): 541-544.
  • Çetin, İ. (2001). Turistik Ürün Çeşitlendirmesinde Ekoturizmin Yapısal Analizi ve Türkiye’de Geliştirme Stratejileri, Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Davis, P., H. (1965). Flora of Turkey, Edinburg At The University Pres, Volume: 1, pp. 7-8, March, Edinburgh
  • Demir, C. ve Çevirgen A. (2006). Ekoturizm Yönetimi, Nobel Yayın Dağıtım, ss.131-139 Şubat, Ankara
  • Ekim, T. (2018). “Flora Fauna” Turizminde Gözler Türkiye’de, http://www.turizmdebusabah.com/haberler/%E2%80%98flora-fauna-turizminde-gozler-turkiyede-44.html Erişim Tarihi: 03.04.2018.
  • http://www.datca.gov.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=12&Itemid=11 Erişim Tarihi: 03.04.2018
  • http://www.tursab.org.tr/dosya/1021/02mtflora2_1021_1811.pdf Erişim Tarihi: 21.03.2018
  • http://www.milliparklar.gov.tr/korunanalanlar/index.htm Erişim Tarihi: 21.03.2018.
  • https://www.ecotourism.org/book/who-are-eco-tourists Erişim Tarihi: 21.03.2018.
  • Kaplan, N. (2018). Türkiye’nin Endemik Bitkileri, http://www.turktob.org.tr/dergi/makaleler/dergi1/34-35.pdf Erişim Tarihi: 04.04.2018.
  • Kaypak, Ş. (2010). Ekolojik Turizmin Sürdürülebilirliği, Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, C. 2/2 ss. 93-114.
  • Kurdoğlu, O. (2001). “Koruma Alanları ve Ekoturizmin Karadeniz Bölgesi Açısından İrdelenmesi”, Orman ve Av, Türkiye Ormancılar Derneği Yayını, Sayı 4, s: 4.
  • Phillips, A. (2002). Sustainable Tourism in Protected Areas, Guideliness for Planning and Management, The World Conversation Union.
  • Şirin, E. ve Ertuğrul, K. (2015). Büyük Eğri Dağı (Mut, İçel) Ve Çevresinin Endemik Bitkileri, Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi, 40: 50-58.
  • Turizm Bakanlığı (1999). Turizm Terimler Sözlüğü, Ankara.
  • Tuzlacı, E. (2004). Datça Yarımadası (Muğla) Florası Ve Bu Yörede Halkın Yararlandığı Bitkiler, 14. Bitkisel İlaç Hammaddeleri Toplantısı, Bildiriler, 29-31 Mayıs, Eskişehir.
  • World Tourism Organization. (2002). “Sustainable Development of Ecotourism Compilation of Good Proties, International Year of Ecotourism”, Published by the WTO.
  • Weawer, D. (1998). Ecotourism, Craft Print Int. Ltd., pp. 78-82, Singapore
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Dilbilim
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Alper Kurnaz

Tarih Eren Babür

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kurnaz, A., & Babür, T. E. (2018). FLORA-FAUNA VE ENDEMİK TÜRLERİN EKOTURİZM ÜRÜNÜ OLARAK KULLANILMASI: DATÇA YÖRESİ ÖRNEĞİ. Mesleki Bilimler Dergisi (MBD), 7(2), 410-419.