Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

EGYPT CONSUMPTION LEVELS AND CONSUMPTION HABITS IN THE DETERMINATION OF ÇİNE MYO SAMPLE

Yıl 2019, Cilt: 8 Sayı: 2, 50 - 56, 13.11.2019

Öz

As well as being nutritious food
stuff, egg is an animal product that is always easy to supply. It is the most
popular staple food for the students who study apart from their families. This
study aims to reveal the determination of the egg consumption level and habits
of the students of Çine Vocational School that gives education in the field of
agriculture and food and was carried out by a survey under observation method.
There were total 157 students including 88 girl and 69 boys that are studying
in Meat and Products Technology, Food Technology, Organic Agriculture, Dairy
Products Technology and Olive Technology programs. Only 7% of the students live
with their families while the rest (93%) stay at dorms and student apartments.
It was observed that 12% of the survey respondents never consume eggs. When the
weekly egg consumption tendency examined, 63,3% of the male students and 58,13%
of the students staying at rental apartments consume 5 eggs a week or more and
85,71% of female students consume up to 5 eggs a week. The result of the survey
shows that the students prefer consuming egg because of its nutritional value,
inexpensiveness and its’ easy availability. This study also shows that the
average egg consumption of the students 
is above the level of Turkey’s average.

Kaynakça

  • Çelik Y, Şengül T (2001). Şanlıurfa ili kentsel alanında tüketicilerin yumurta tüketim düzeyleri ve tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi, Hayvansal Üretim, 42 (2), 53-62
  • Çopur, G., Duru, M., Şahin, A.,(2004), Düşük Kolesterollü Yumurta Üretimi Yönünde Yapılan Çalışmalar. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 01-03 Eylül 2004, Isparta.
  • Durmuş I, Demirtaş ŞE, Can M, Kalebaşı S (2007). Ankara ilinde yumurta tüketim alışkanlığının belirlenmesi. Tavukculuk Arş Derg, 7, 42-45 FAO
  • Göğüş AK (1986). Et Teknolojisi, Yayın No: 991, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara, s.243.
  • İskender,H., Kanbay, Y.,(2014), Üniversite Öğrencilerinin Yumurta Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi, YYU Veteriner Fakultesi Dergisi, 2014, 25 (3), 57-62.
  • SAS User’s Guide: Statistics. SAS Inst. Inc., Cary, NC, USA; 1998.
  • Şenköylü, N.,(2001), Modern Tavuk Üretimi. Tekirdağ Üniversitesi. ISBN 975-93691-2-5. Baskı 3. S:55-61.
  • Yurdakul, O., Akdemir, Ş.,(1989). Adana’da Yumurta Tüketimi ve Gelir Tüketim Esnekliği. Ç.Ü. Ziraat Fak. Derg. Cilt: 6, No: 4, Adana.

YUMURTA TÜKETIM DÜZEYLERI VE TÜKETIM ALIŞKANLIKLARININ BELIRLENMESIN DE ÇİNE MYO ÖRNEĞİ

Yıl 2019, Cilt: 8 Sayı: 2, 50 - 56, 13.11.2019

Öz

Yumurta, gıda maddesi olarak besleyici olmasının
yanında ucuz ve kolayca bulunabilen hayvansal bir üründür. Özellikle
ailelerinden uzakta okuyan üniversite öğrencileri için yumurta en temel gıda
maddesini oluşturmaktadır. Tarım ve gıda alanında eğitim veren Çine Meslek
Yüksekokulu öğrencilerinin yumurta tüketim düzeyleri ve tüketim
alışkanlıklarının ortaya koyulmasını amaçlayan bu çalışma, gözlem altında anket
yöntemiyle yürütülmüştür. Ankete Et ve Ürünleri Teknolojisi, Gıda Teknolojisi,
Organik Tarım, Süt ve Ürünleri teknolojisi ile Zeytincilik ve Zeytin İşleme
Teknolojisi programlarında okuyan 88’i kız ve 69’u erkek olmak üzere toplam 157
öğrenci katılım sağlamıştır. Öğrencilerin sadece % 7’si aileleri ile kalırken
%93’lük kısmının ise yurtlarda veya ev kiralayarak barındıkları tespit
edilmiştir. Ankete katılan öğrencilerin yaklaşık % 12’sinin hiç yumurta
tüketmediği görülmüştür. Haftalık yumurta tüketim eğilimine bakıldığında, erkek
öğrencilerin ve ev kiralayarak kalan öğrencilerin sırasıyla % 63,3’ünün ve %
58,13’ünün haftada 5 ve daha fazla yumurta tükettikleri, kız öğrencilerin ise %
85,71’inin haftada 5 yumurtaya kadar tükettikleri tespit edilmiştir. Anket
sonuçları değerlendirildiğinde, öğrencilerin yumurtanın hem besin değeri hem de
kolay ve ucuz elde edilebilmesi nedeniyle tercih ettikleri ve tüketim
düzeylerinin Türkiye’de ortalama kişi başı yumurta tüketim ortalamasının
üzerinde olduğu görülmektedir.

Kaynakça

  • Çelik Y, Şengül T (2001). Şanlıurfa ili kentsel alanında tüketicilerin yumurta tüketim düzeyleri ve tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi, Hayvansal Üretim, 42 (2), 53-62
  • Çopur, G., Duru, M., Şahin, A.,(2004), Düşük Kolesterollü Yumurta Üretimi Yönünde Yapılan Çalışmalar. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 01-03 Eylül 2004, Isparta.
  • Durmuş I, Demirtaş ŞE, Can M, Kalebaşı S (2007). Ankara ilinde yumurta tüketim alışkanlığının belirlenmesi. Tavukculuk Arş Derg, 7, 42-45 FAO
  • Göğüş AK (1986). Et Teknolojisi, Yayın No: 991, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara, s.243.
  • İskender,H., Kanbay, Y.,(2014), Üniversite Öğrencilerinin Yumurta Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi, YYU Veteriner Fakultesi Dergisi, 2014, 25 (3), 57-62.
  • SAS User’s Guide: Statistics. SAS Inst. Inc., Cary, NC, USA; 1998.
  • Şenköylü, N.,(2001), Modern Tavuk Üretimi. Tekirdağ Üniversitesi. ISBN 975-93691-2-5. Baskı 3. S:55-61.
  • Yurdakul, O., Akdemir, Ş.,(1989). Adana’da Yumurta Tüketimi ve Gelir Tüketim Esnekliği. Ç.Ü. Ziraat Fak. Derg. Cilt: 6, No: 4, Adana.
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ali Kemali Özuğur

Özdal Gökdal

Hafize Ayla Sarı

Okan Atay

Yayımlanma Tarihi 13 Kasım 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Özuğur, A. K., Gökdal, Ö., Sarı, H. A., Atay, O. (2019). YUMURTA TÜKETIM DÜZEYLERI VE TÜKETIM ALIŞKANLIKLARININ BELIRLENMESIN DE ÇİNE MYO ÖRNEĞİ. Mesleki Bilimler Dergisi (MBD), 8(2), 50-56.