Araştırma Makalesi

VEKÂLET TEORİSİ BAĞLAMINDA DENETİM FAALİYETLERİNİN VE KONTROL SİSTEMLERİNİN YÖNETİM RİSKİNE ETKİSİ: KÜÇÜK VE ORTA BOY İŞLETMELERDE BİR UYGULAMA

Cilt: 20 27 Aralık 2018
PDF İndir
TR EN

VEKÂLET TEORİSİ BAĞLAMINDA DENETİM FAALİYETLERİNİN VE KONTROL SİSTEMLERİNİN YÖNETİM RİSKİNE ETKİSİ: KÜÇÜK VE ORTA BOY İŞLETMELERDE BİR UYGULAMA

Öz

Çalışma, vekâleten yönetilen şirketlerde yönetimsel risklerin azaltılması hususunda muhasebe denetimi ve kontrol sistemlerinin etkisinin belirlemesi amacıyla küçük ve orta boy işletmeler üzerinde uygulanmıştır. Araştırma “yüzyüze anket tekniği” ile gerçekleştirilmiştir. İstanbul içerisindeki 206 işletmeye, sosyodemografik bilgileri edinmeyi amaçlayan 12 soru ile birlikte, kontrol sistemlerini ve riskleri gerçekleyen 5’li likert tipi 42 adet soru sorulmuştur. Kontrol sistemlerini iç kontrol ve dış denetim olmak üzere ikiye ayırıp, riskleri ise operasyonel, finansal ve yönetimsel olmak üzere üçe ayırıp, kontrol sistemlerinin riskleri azaltıp azaltmadığı araştırılmıştır. Sonuç olarak; dış denetimin yönetimsel riski azalttığı hipotezi reddedilmiş olup, diğer tüm hipotezler kabul edilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda uygulayıcılara ve araştırmacılara yönelik öneriler geliştirilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alagöz A. 2008. “İşletmelerde İç Kontrol Sisteminin Önemi Ve Denetim Komiteleri İle İç Denetim Birimi İlişkisinin Hata ve Hilelerin Önlenmesindeki Rolü”, Güncel İşletmecilik Konuları, Tablet Yayınları, Konya.
  2. Al-Shbail, A. M. ve T. A. A. Turki. 2017. “A Theoretical Discussion of Internal Audit Effectiveness in Kuwaiti Industrial SMEs”, International Journal of Academic Research in Accounting, Finance and Management Sciences, 7(1).
  3. Boyacıoğlu M. A. 2003. Bankalarda Derecelendirme (Rating) ve Türk Bankacılık Sektörü Üzerine Ampirik Bir Çalışma, Selçuk Universitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmış Doktora Tezi, Konya.
  4. Brustbauer, J. 2016. “Enterprise Risk Management In Smes: Towards A Structural Model”, International Small Business Journal, 34(1).
  5. Defliese P. L., H. R. Jaenicke, J. D. Sullivan ve R. A. Gnospelius. 1984. Montgomery’s Auditing, John Wiley and Sons, Inc.
  6. Demirbaş M. 2005. “İç Kontrol ve İç Denetim Faaliyetlerinin Kapsamında Meydana Gelen Değişimler”, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 4(7).
  7. Dubihlela, J. ve L. Nqala. 2017, “ Internal Controls Systems And The Risk Performance Characterizing Small And Medium Manufacturing Firms In The Cape Metropole, International Journal Of Business And Management Studies, 9 (2).
  8. Eisenhardt K. M. 1989. “Agency Theory: An Assessment and Review” The Academy of Management Review, 14 (1).

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Özlem Öner Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

27 Aralık 2018

Gönderilme Tarihi

17 Haziran 2018

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 20

Kaynak Göster

APA
Öner, Ö., & Uyar, M. (2018). VEKÂLET TEORİSİ BAĞLAMINDA DENETİM FAALİYETLERİNİN VE KONTROL SİSTEMLERİNİN YÖNETİM RİSKİNE ETKİSİ: KÜÇÜK VE ORTA BOY İŞLETMELERDE BİR UYGULAMA. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 20, 66-91. https://izlik.org/JA47XP46EE
AMA
1.Öner Ö, Uyar M. VEKÂLET TEORİSİ BAĞLAMINDA DENETİM FAALİYETLERİNİN VE KONTROL SİSTEMLERİNİN YÖNETİM RİSKİNE ETKİSİ: KÜÇÜK VE ORTA BOY İŞLETMELERDE BİR UYGULAMA. MODAV-MBDD. 2018;20:66-91. https://izlik.org/JA47XP46EE
Chicago
Öner, Özlem, ve Metin Uyar. 2018. “VEKÂLET TEORİSİ BAĞLAMINDA DENETİM FAALİYETLERİNİN VE KONTROL SİSTEMLERİNİN YÖNETİM RİSKİNE ETKİSİ: KÜÇÜK VE ORTA BOY İŞLETMELERDE BİR UYGULAMA”. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi 20 (Aralık): 66-91. https://izlik.org/JA47XP46EE.
EndNote
Öner Ö, Uyar M (01 Aralık 2018) VEKÂLET TEORİSİ BAĞLAMINDA DENETİM FAALİYETLERİNİN VE KONTROL SİSTEMLERİNİN YÖNETİM RİSKİNE ETKİSİ: KÜÇÜK VE ORTA BOY İŞLETMELERDE BİR UYGULAMA. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi 20 66–91.
IEEE
[1]Ö. Öner ve M. Uyar, “VEKÂLET TEORİSİ BAĞLAMINDA DENETİM FAALİYETLERİNİN VE KONTROL SİSTEMLERİNİN YÖNETİM RİSKİNE ETKİSİ: KÜÇÜK VE ORTA BOY İŞLETMELERDE BİR UYGULAMA”, MODAV-MBDD, c. 20, ss. 66–91, Ara. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA47XP46EE
ISNAD
Öner, Özlem - Uyar, Metin. “VEKÂLET TEORİSİ BAĞLAMINDA DENETİM FAALİYETLERİNİN VE KONTROL SİSTEMLERİNİN YÖNETİM RİSKİNE ETKİSİ: KÜÇÜK VE ORTA BOY İŞLETMELERDE BİR UYGULAMA”. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi 20 (01 Aralık 2018): 66-91. https://izlik.org/JA47XP46EE.
JAMA
1.Öner Ö, Uyar M. VEKÂLET TEORİSİ BAĞLAMINDA DENETİM FAALİYETLERİNİN VE KONTROL SİSTEMLERİNİN YÖNETİM RİSKİNE ETKİSİ: KÜÇÜK VE ORTA BOY İŞLETMELERDE BİR UYGULAMA. MODAV-MBDD. 2018;20:66–91.
MLA
Öner, Özlem, ve Metin Uyar. “VEKÂLET TEORİSİ BAĞLAMINDA DENETİM FAALİYETLERİNİN VE KONTROL SİSTEMLERİNİN YÖNETİM RİSKİNE ETKİSİ: KÜÇÜK VE ORTA BOY İŞLETMELERDE BİR UYGULAMA”. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, c. 20, Aralık 2018, ss. 66-91, https://izlik.org/JA47XP46EE.
Vancouver
1.Özlem Öner, Metin Uyar. VEKÂLET TEORİSİ BAĞLAMINDA DENETİM FAALİYETLERİNİN VE KONTROL SİSTEMLERİNİN YÖNETİM RİSKİNE ETKİSİ: KÜÇÜK VE ORTA BOY İŞLETMELERDE BİR UYGULAMA. MODAV-MBDD [Internet]. 01 Aralık 2018;20:66-91. Erişim adresi: https://izlik.org/JA47XP46EE

Yazarlık

MBDD, araştırma makalelerine yapılan katkıların adil şekilde tanınmasını sağlamak amacıyla COPE Yazarlık Kılavuzuna uymaktadır (https://publicationethics.org/guidance/discussion-document/authorship). Yazarlık, hem hak hem de sorumluluk taşır; bu nedenle, listelenen tüm yazarların araştırmaya önemli katkılarda bulunmuş olması gerekmektedir.

Birden fazla yazarlı çalışmalarda, Yazar Katkıları bölümü, sonuç bölümünden sonra ve kaynakçadan önce yer almalıdır. Makalenin hangi bölümlerine hangi yazarın katkı sağladığını belirtmek için yazarların isim baş harfleri ve soyadları kullanılmalıdır. Detaylı bilgiye "Makale Gönderim Kontrol Listesi" düğmesine tıklayarak ulaşılabilir. Ayrıca, yazarlar, yazarlık kriterlerini karşılamayan ancak çalışmaya katkı sağlayan kişileri teşekkür bölümünde belirtebilirler.

Yazarlar araştırmanın tasarım ve uygulanmasında üretken Yapay Zekâ (YZ) ve YZ destekli araçların kullanımını açıklamak zorundadırlar. Bu tür kullanımlar, makalenin yöntem bölümünde belirtilmelidir. YZ kullanımının belirtilmesi, makalenin yayımlanmasını engellemez; aksine, araştırmanın şeffaf bir şekilde sunulmasını sağlar.