Araştırma Makalesi

ÜRETİM İŞLETMELERİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: ANTAKYA ÖRNEĞİ

Cilt: 17 Sayı: 3 1 Eylül 2015
  • Mehmet Özbirecikli
  • Kayahan Tüm
  • İrem Keskin
PDF İndir
EN TR

ÜRETİM İŞLETMELERİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: ANTAKYA ÖRNEĞİ

Öz

AB uyum süreci, bilgi teknolojisindeki gelişmeler ve şirket paydaşlarının şeffaflık ve güvenilir bilgiye olan ihtiyacının artması gibi nedenlerle yeniden oluşturulan 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK) Türk iş dünyasına önemli kavramlar getirmiştir. Şirketlerin TTK’ya uyum sağlaması, yasal bir gerekliliği yerine getirmekten ziyade varlıklarını korumasını, kaynaklarını etkin kullanmasını, şirket kurallarına ve kanunlara uygun davranmasını, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim yapısına sahip olmasını sağlayacak etkin bir iç kontrol sistemi (İKS) oluşturması anlamına da gelmektedir. Bu çalışma Antakya’da faaliyet gösteren üretim işletmelerinde İKS unsurlarının ne ölçüde tesis edildiğini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Sonuç olarak araştırma kapsamındaki şirketlerin İKS uygulamalarında önemli eksikleri olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aksoy, T. 2005. “Ulusal ve Uluslararası Düzenlemeler Bağlamında İç Kontrol ve İç Kontrol Gerekliliği: Analitik Bir İnceleme, Mali Çözüm Dergisi, Sayı:72.
  2. Alpman, G. 2009. İç Kontrol Sisteminin Etkinliğinin Sağlanması, http://kontrol.bumko.gov.tr/Eklenti/6822,alpman-gokhan-ic-kontrol-sistemininetkinliginin-saglan-.pdf?0 (Erişim Tarihi: 28.01.2015).
  3. Altay, S. Ö. 2011. Turizm İşletmelerinde İç Kontrol Sisteminin Etkinliğinin İncelenmesi ve Manavgat Bölgesindeki Beş Yıldızlı Otellerde Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi.
  4. Bai, C. &Liu, Q.&Lu, J. &Song, F. M. &Zhang, J. 2004. ‘’Corporate Governance and Market Valuation in China’’. Journal of Comparative Economics, (32).
  5. Baskıcı, Ç. 2012. İç Kontrol Sisteminin Kurumsal Yönetim Anlayışı Üzerindeki Yeri: İMKB Şirketlerinde Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi,
  6. Bozkurt, N. 2012. TÜRMOB Bağımsız Denetim Eğitimi Ders Notları, Ankara 2012, ISBN: 978-9944-737-13-5-
  7. Cengiz, S. 2010. İhracatçı Firmaların Muhasebe ve İç Kontrol Sistemlerinin İncelenmesi ve Kontrol Riskinin Analizi: Ankara Örneği, Yüksek Lisans Tezi.
  8. COSO 1992. Internal Control-Integrated Framework: ExecutiveSummary, http://www.coso.org/ documents/ internal%20control-integrated%20framework.pdf (Erişim Tarihi: 14.01.2015).

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İşletme

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Mehmet Özbirecikli Bu kişi benim
Türkiye

Kayahan Tüm Bu kişi benim
Türkiye

İrem Keskin Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

1 Eylül 2015

Gönderilme Tarihi

1 Mayıs 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 17 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Özbirecikli, M., Tüm, K., & Keskin, İ. (2015). ÜRETİM İŞLETMELERİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: ANTAKYA ÖRNEĞİ. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 17(3), 497-524. https://izlik.org/JA79JN39UH
AMA
1.Özbirecikli M, Tüm K, Keskin İ. ÜRETİM İŞLETMELERİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: ANTAKYA ÖRNEĞİ. MODAV-MBDD. 2015;17(3):497-524. https://izlik.org/JA79JN39UH
Chicago
Özbirecikli, Mehmet, Kayahan Tüm, ve İrem Keskin. 2015. “ÜRETİM İŞLETMELERİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: ANTAKYA ÖRNEĞİ”. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi 17 (3): 497-524. https://izlik.org/JA79JN39UH.
EndNote
Özbirecikli M, Tüm K, Keskin İ (01 Eylül 2015) ÜRETİM İŞLETMELERİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: ANTAKYA ÖRNEĞİ. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi 17 3 497–524.
IEEE
[1]M. Özbirecikli, K. Tüm, ve İ. Keskin, “ÜRETİM İŞLETMELERİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: ANTAKYA ÖRNEĞİ”, MODAV-MBDD, c. 17, sy 3, ss. 497–524, Eyl. 2015, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79JN39UH
ISNAD
Özbirecikli, Mehmet - Tüm, Kayahan - Keskin, İrem. “ÜRETİM İŞLETMELERİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: ANTAKYA ÖRNEĞİ”. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi 17/3 (01 Eylül 2015): 497-524. https://izlik.org/JA79JN39UH.
JAMA
1.Özbirecikli M, Tüm K, Keskin İ. ÜRETİM İŞLETMELERİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: ANTAKYA ÖRNEĞİ. MODAV-MBDD. 2015;17:497–524.
MLA
Özbirecikli, Mehmet, vd. “ÜRETİM İŞLETMELERİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: ANTAKYA ÖRNEĞİ”. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, c. 17, sy 3, Eylül 2015, ss. 497-24, https://izlik.org/JA79JN39UH.
Vancouver
1.Mehmet Özbirecikli, Kayahan Tüm, İrem Keskin. ÜRETİM İŞLETMELERİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: ANTAKYA ÖRNEĞİ. MODAV-MBDD [Internet]. 01 Eylül 2015;17(3):497-524. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79JN39UH

Yazarlık

MBDD, araştırma makalelerine yapılan katkıların adil şekilde tanınmasını sağlamak amacıyla COPE Yazarlık Kılavuzuna uymaktadır (https://publicationethics.org/guidance/discussion-document/authorship). Yazarlık, hem hak hem de sorumluluk taşır; bu nedenle, listelenen tüm yazarların araştırmaya önemli katkılarda bulunmuş olması gerekmektedir.

Birden fazla yazarlı çalışmalarda, Yazar Katkıları bölümü, sonuç bölümünden sonra ve kaynakçadan önce yer almalıdır. Makalenin hangi bölümlerine hangi yazarın katkı sağladığını belirtmek için yazarların isim baş harfleri ve soyadları kullanılmalıdır. Detaylı bilgiye "Makale Gönderim Kontrol Listesi" düğmesine tıklayarak ulaşılabilir. Ayrıca, yazarlar, yazarlık kriterlerini karşılamayan ancak çalışmaya katkı sağlayan kişileri teşekkür bölümünde belirtebilirler.

Yazarlar araştırmanın tasarım ve uygulanmasında üretken Yapay Zekâ (YZ) ve YZ destekli araçların kullanımını açıklamak zorundadırlar. Bu tür kullanımlar, makalenin yöntem bölümünde belirtilmelidir. YZ kullanımının belirtilmesi, makalenin yayımlanmasını engellemez; aksine, araştırmanın şeffaf bir şekilde sunulmasını sağlar.