The purpose of this study is analyzing the bank credit utilization of small, medium and large enterprises in Accommodation and Food Service Subsector. In this context, with the help of the Company Accounts Published by Central Bank of the Republic of Turkey (CBRT), bank credit usage of subsector in 2010, 2011 and 2012 were examined with the basis of the scale by calculating eight ratios. As a result of analysis were determined that assets financed with at least 3 in 1 portion of bank loans in the small, medium and large-scaled enterprises. Nevertheless, a significant portion of bank loans used by enterprises in the sector was observed as a long-term. In addition, it is determined that increase in the level of use of bank loans more rapid in small-scale enterprises in the sector.
Bu çalışmanın amacı Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri Alt Sektöründeki küçük, orta ve büyük işletmelerin banka kredisi kullanım düzeyinin analiz edilmesidir. Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Sektör Bilançoları yardımıyla sektörün 2010, 2011 ve 2012 yıllarında banka kredisi kullanım düzeyi ölçek temelinde sekiz oran hesaplanarak incelenmiştir. Analiz sonucunda sektördeki küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerin, aktiflerinin en az 1/3’lük kısmını banka kredileriyle finanse ettikleri belirlenmiştir. Yine sektördeki işletmelerin kullandığı banka kredilerinin önemli bir kısmının uzun vadeli olduğu saptanmıştır. Ayrıca sektördeki küçük
ölçekli işletmelerin banka kredilerinden yararlanma düzeyindeki artışın daha hızlı gerçekleştiği belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | İşletme |
Bölüm | ANABÖLÜM |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2015 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 17 Sayı: 1 |
Yazarlık
MBDD, araştırma makalelerine yapılan katkıların adil şekilde tanınmasını sağlamak amacıyla COPE Yazarlık Kılavuzuna uymaktadır (https://publicationethics.org/guidance/discussion-document/authorship). Yazarlık, hem hak hem de sorumluluk taşır; bu nedenle, listelenen tüm yazarların araştırmaya önemli katkılarda bulunmuş olması gerekmektedir.
Birden fazla yazarlı çalışmalarda, Yazar Katkıları bölümü, sonuç bölümünden sonra ve kaynakçadan önce yer almalıdır. Makalenin hangi bölümlerine hangi yazarın katkı sağladığını belirtmek için yazarların isim baş harfleri ve soyadları kullanılmalıdır. Detaylı bilgiye "Makale Gönderim Kontrol Listesi" düğmesine tıklayarak ulaşılabilir. Ayrıca, yazarlar, yazarlık kriterlerini karşılamayan ancak çalışmaya katkı sağlayan kişileri teşekkür bölümünde belirtebilirler.
Yazarlar araştırmanın tasarım ve uygulanmasında üretilen Yapay Zekâ (YZ) ve YZ destekli araçların kullanımını açıklamak zorundadırlar. Bu tür kullanımlar, makalenin yöntem bölümünde belirtilmelidir. YZ kullanımının belirtilmesi, makalenin yayımlanmasını engellemez; aksine, araştırmanın şeffaf bir şekilde sunulmasını sağlar.