Araştırma Makalesi

Dijital Prodüksiyon Tasarımında Üretilen Metanın Yeni Medya ve Dijital Emek Bağlamında İncelenmesi

Cilt: 9 Sayı: 2 31 Aralık 2024
PDF İndir
TR EN

Dijital Prodüksiyon Tasarımında Üretilen Metanın Yeni Medya ve Dijital Emek Bağlamında İncelenmesi

Öz

Dijital iletişimin getirdiği alanlar arası özgürlük, biçimsel açıdan kişinin tükettiği dijital ürünlere farklılıklar getirmiştir. İletişim kültürünün çeşitliliği ile gelen bu tüketim dönüşümü farklı boyutta evrilen üretimin de sayısallaşmasına sebep olmuştur. Teknolojik ürün yelpazesindeki gelişim ve çeşitlilik ile üretilen ürünlerin sunmuş olduğu içeriklerdeki farklılık tüketimdeki tekdüze bir eğlenceden ziyade tüketiciyi üretime de döndürmüştür. Yeni medya araçlarının artık tek bir şekilde eğlence yerine bir üretim aracı kisvesinde olması da bu yönde üretim-tüketim ilişkisini farklı bir perspektifte post-modern içeriklerin ortaya çıkmasına ve tüketicilerin de üretici olmasına sebep olmuştur. Dijital prodüksiyon araçlarının özellikle de yeni medya araçlarına yönelik metanın üretimi yayın boyutunu platformlar arası geçişkenliği ve nihayetinde bilgisayar tabanlı üretimin tüketimle birlikte farklı bir üretim evrimine girmesine sebep olmuştur. Bugün sosyal medya araçları içerisindeki imkanların sadece tüketime yönelik olmayışı üretimde de yeni araçların gelişimi ile tüketicinin aynı zamanda tükettiği metayı üretebilir hale geldiğini göstermektedir. Sosyal medya araçlarının içerisindeki sunulan içeriklerin fotoğraf, video, grafik, müzikal içerikler ya da farklı medya ortamlarında üretilen gerçekliğe farklı bir boyut kazandıran “Sanal Gerçeklik” (VR) ve “Arttırılmış Gerçeklik” (AR) üretimler de tek bir kişi tarafından üretilebilir ve tüketilebilir hale gelmiştir. Bu evrimde metanın üretim dönüşümünde sadece tüketilebilir olması değil; aynı zamanda tüketilirken yeniden üretim dönüşümü sağlamaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Afşar, K.E. (2022). Yeni bir uyum biçimi olarak dijital merkeziyetsiz oyunlar: Axie Infinity örneği. Uluslararası Anadolu Sosyal Bilimler Dergisi, 6 (3), 1139-1153.
  2. Arnold, J.E. (1993). Emek ve karmaşık avcı-toplayıcıların yükselişi. Antropolojik Arkeoloji Dergisi, 12 (1), 75-119.
  3. Aydoğan, F. (2010). 'İkinci medya çağı'nda gözetim ile kamusal alan paradoksunda internet'. F. Aydoğan ve A. Akyüz (Ed.), İkinci Medya Çağında İnternet (s. xx-xx) içinde. Alfa Yayınları.
  4. Bauman, Z. (2005). Bireyselleşmiş toplum. Ayrıntı Yayınları.
  5. Berg, J., Furrer, M., Harmon, E., Rani, U. ve Silberman, M.S. (2018). Dijital emek platformları ve işin geleceği: Çevrimiçi dünyada insana yakışır işe doğru.
  6. Berners-Lee, T.J. (1992). Dünya çapında web. Bilgisayar Ağları ve ISDN Sistemleri, 25 (4-5), 454-459.
  7. Binark, M. (2007). Yeni medya çalışmalarında yeni prosedürler ve yöntem çözümü. M. Binark (Ed.), Yeni Medya Çalışmaları (s. xx-xx) içinde. Dipnot Yayınları.
  8. Binark, M., & Bayraktutan Sütçü, G. (2008). Silkroad online'da sanal cemaat inşası ve Türk klanın kimliği. XIII'de. Türkiye'de İnternet Konferansı Bildirileri, 22-23.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Yeni İletişim Teknolojileri, Yeni Medya

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2024

Gönderilme Tarihi

24 Aralık 2024

Kabul Tarihi

29 Aralık 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 9 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Güler, Ş. (2024). Dijital Prodüksiyon Tasarımında Üretilen Metanın Yeni Medya ve Dijital Emek Bağlamında İncelenmesi. Middle Black Sea Journal of Communication Studies, 9(2), 134-149. https://doi.org/10.56202/mbsjcs.1606632
AMA
1.Güler Ş. Dijital Prodüksiyon Tasarımında Üretilen Metanın Yeni Medya ve Dijital Emek Bağlamında İncelenmesi. Middle Black Sea Journal of Communication Studies. 2024;9(2):134-149. doi:10.56202/mbsjcs.1606632
Chicago
Güler, Şehmuz. 2024. “Dijital Prodüksiyon Tasarımında Üretilen Metanın Yeni Medya ve Dijital Emek Bağlamında İncelenmesi”. Middle Black Sea Journal of Communication Studies 9 (2): 134-49. https://doi.org/10.56202/mbsjcs.1606632.
EndNote
Güler Ş (01 Aralık 2024) Dijital Prodüksiyon Tasarımında Üretilen Metanın Yeni Medya ve Dijital Emek Bağlamında İncelenmesi. Middle Black Sea Journal of Communication Studies 9 2 134–149.
IEEE
[1]Ş. Güler, “Dijital Prodüksiyon Tasarımında Üretilen Metanın Yeni Medya ve Dijital Emek Bağlamında İncelenmesi”, Middle Black Sea Journal of Communication Studies, c. 9, sy 2, ss. 134–149, Ara. 2024, doi: 10.56202/mbsjcs.1606632.
ISNAD
Güler, Şehmuz. “Dijital Prodüksiyon Tasarımında Üretilen Metanın Yeni Medya ve Dijital Emek Bağlamında İncelenmesi”. Middle Black Sea Journal of Communication Studies 9/2 (01 Aralık 2024): 134-149. https://doi.org/10.56202/mbsjcs.1606632.
JAMA
1.Güler Ş. Dijital Prodüksiyon Tasarımında Üretilen Metanın Yeni Medya ve Dijital Emek Bağlamında İncelenmesi. Middle Black Sea Journal of Communication Studies. 2024;9:134–149.
MLA
Güler, Şehmuz. “Dijital Prodüksiyon Tasarımında Üretilen Metanın Yeni Medya ve Dijital Emek Bağlamında İncelenmesi”. Middle Black Sea Journal of Communication Studies, c. 9, sy 2, Aralık 2024, ss. 134-49, doi:10.56202/mbsjcs.1606632.
Vancouver
1.Şehmuz Güler. Dijital Prodüksiyon Tasarımında Üretilen Metanın Yeni Medya ve Dijital Emek Bağlamında İncelenmesi. Middle Black Sea Journal of Communication Studies. 01 Aralık 2024;9(2):134-49. doi:10.56202/mbsjcs.1606632