Araştırma Makalesi

Fijital (Phygital) Pazarlama Uygulamaları Üzerine Bir İnceleme: Amazon Go Örneği

Cilt: 5 Sayı: 1 26 Mart 2020
PDF İndir
EN TR

Fijital (Phygital) Pazarlama Uygulamaları Üzerine Bir İnceleme: Amazon Go Örneği

Öz

Dijitalleşmenin büyük bir hızla etkisini artırdığı 21. yüzyıl teknoloji çağında meydana gelen teknolojik buluşlar, marka pazarlamaları hususunda yeni mecralar yaratmaktadır. Geleneksel pazarlama uygulamalarının ortaya koyduğu sınırlamalar; yenilikçi pazarlama uygulamalarının ve farklı mecraların keşfedilmesi zorunluluğunu yaratmıştır. Gelenekselden dijitale geçiş, yeni teknolojilerin hayatımızda etkin bir biçimde rol oynamasını sağlamıştır. Sosyal medya vb. teknoloji tabanlı uygulamaların kullanımı bu tür dijital ortamları kolaylaştırırken, bireylerin içerik üretiminin de önünü açmıştır. Markalar ürünlerini pazarlama hususunda, hedef kitleden gelen geri bildirimler doğrultusunda yeni stratejiler benimsemekte ve dijital etkileşimin gücünden faydalanmaktadır. Günümüzde ise dijital etkileşim gücünün doruk noktası fijital (phygital) pazarlama uygulamalarıdır. Dijital pazarlamadan çok daha etkili ve güçlü olan bu yeni pazarlama stratejisi, artırılmış ve sanal gerçeklik uygulamaları vasıtasıyla tüketicinin marka ile etkileşime girebilme imkânı sunmaktadır. Fiziksel ve dijital deneyimleri harmanlayarak hedef kitle konumundaki bireylere daha gerçekçi ve dokunulabilir bir ortam sağlayan fijital (phygital) pazarlama uygulamaları, bireylerin ilgisini çekme ve marka sadakatlerini güçlendirme konusunda da oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Bu çalışma fijital pazarlama uygulamalarının kullanım özelliklerini ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda etkili bir pazarlama yöntemi olarak kabul edilen fijital pazarlama uygulamalarının kullanımı Amazon Go fijital market uygulaması örneğinde değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Azuma, R.T. (1997). “A survey of Augmented Reality”. Presence: Teleoperators and Virtual Environments.6(4).355–385.
  2. Chao-Chen, L. (2013).‘’Convergence of New andOld Media: New Media Representation in Traditional News’’. Chinese Journal of Communication. 6 (2). 183-201.
  3. Craig, A. B. &Sherman, W. R. &Will, J. D. (2009). Developing Virtual Reality Applications Foundations of Effective Design.USA: Elsevier.
  4. Darıcı, S. (2014). Medya Terimler Sözlüğü. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
  5. Erbay, N. Ö. (2012).‘’Sosyal Medyada Arap Baharı”. Edibe Sözen (ed.).Hepimiz Globaliz Hepimiz Yereliz: Gutenberg Galaksi’den Zukenberg Galaksi’ye (s. 147-164). İstanbul: Alfa Basım Yayım.
  6. Erdem, M.N. (2018). ‘’Reklam Uygulamalarında Sanal Gerçeklik’’. Ömer Çakın (ed.).Gelenekselden Dijitale Reklam Mecraları(s. 199-240). Konya: Literatürk Academia Yayınları.
  7. Hall, S. (1997). ‘’Representation & the Media’’. https://www.mediaed.org/transcripts/Stuart-Hall-Representation-and-the-Media-Transcript.pdf (Erişim Tarihi: 05.10.2019).
  8. Huaman, K. (2018). TheHistory of Virtual Reality: An Escape to Different Worlds.https://www.colocationamerica.com/blog/history-of-virtual-reality(Erişim Tarihi: 10.10.2019).

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

26 Mart 2020

Gönderilme Tarihi

21 Şubat 2020

Kabul Tarihi

21 Mart 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Çakın, Ö., & Yaman, D. (2020). Fijital (Phygital) Pazarlama Uygulamaları Üzerine Bir İnceleme: Amazon Go Örneği. Middle Black Sea Journal of Communication Studies, 5(1), 1-10. https://izlik.org/JA79BB36YP
AMA
1.Çakın Ö, Yaman D. Fijital (Phygital) Pazarlama Uygulamaları Üzerine Bir İnceleme: Amazon Go Örneği. Middle Black Sea Journal of Communication Studies. 2020;5(1):1-10. https://izlik.org/JA79BB36YP
Chicago
Çakın, Ömer, ve Deniz Yaman. 2020. “Fijital (Phygital) Pazarlama Uygulamaları Üzerine Bir İnceleme: Amazon Go Örneği”. Middle Black Sea Journal of Communication Studies 5 (1): 1-10. https://izlik.org/JA79BB36YP.
EndNote
Çakın Ö, Yaman D (01 Mart 2020) Fijital (Phygital) Pazarlama Uygulamaları Üzerine Bir İnceleme: Amazon Go Örneği. Middle Black Sea Journal of Communication Studies 5 1 1–10.
IEEE
[1]Ö. Çakın ve D. Yaman, “Fijital (Phygital) Pazarlama Uygulamaları Üzerine Bir İnceleme: Amazon Go Örneği”, Middle Black Sea Journal of Communication Studies, c. 5, sy 1, ss. 1–10, Mar. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79BB36YP
ISNAD
Çakın, Ömer - Yaman, Deniz. “Fijital (Phygital) Pazarlama Uygulamaları Üzerine Bir İnceleme: Amazon Go Örneği”. Middle Black Sea Journal of Communication Studies 5/1 (01 Mart 2020): 1-10. https://izlik.org/JA79BB36YP.
JAMA
1.Çakın Ö, Yaman D. Fijital (Phygital) Pazarlama Uygulamaları Üzerine Bir İnceleme: Amazon Go Örneği. Middle Black Sea Journal of Communication Studies. 2020;5:1–10.
MLA
Çakın, Ömer, ve Deniz Yaman. “Fijital (Phygital) Pazarlama Uygulamaları Üzerine Bir İnceleme: Amazon Go Örneği”. Middle Black Sea Journal of Communication Studies, c. 5, sy 1, Mart 2020, ss. 1-10, https://izlik.org/JA79BB36YP.
Vancouver
1.Ömer Çakın, Deniz Yaman. Fijital (Phygital) Pazarlama Uygulamaları Üzerine Bir İnceleme: Amazon Go Örneği. Middle Black Sea Journal of Communication Studies [Internet]. 01 Mart 2020;5(1):1-10. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79BB36YP