TR
EN
GELECEĞİN MUHASEBECİLERİNİN STRATEJİK DÜŞÜNME YETENEKLERİNİN ÖLÇÜLMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Öz
Uzun yıllardan beri muhasebe eğitimine yönelik eleştiriler, muhasebe eğitiminin karmaşık ve sürekli değişen işortamının gerektirdiği yetenek ve yeterlilikleri kazandırmada başarılı olamadığı yönündedir. Günümüzde muhasebecilerinin artık sadece bilgi üreten değil, bilgiyi kullanan ve yöneten kişiler olması gerekmektedir. Bununiçin de geleceğin muhasebecilerinin sahip olması gereken yetenekler ve yeterlilikler arasında “muhasebe teknikbilgisi”nin yanı sıra yaratıcı ve eleştirel düşünme, vizyon sahibi olma, problem çözme, analiz etme ve sistem düşüncesi gibi stratejik düşünme yeteneklerini içeren “teknik olmayan kişisel yetenekler” ön plana çıkmaktadır.Bu çalışmada, mezunları geleceğin muhasebeci adayları olan Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari BilimlerFakültesi öğrencilerinin stratejik düşünme yeteneklerini kullanma düzeyleri ölçülmüş ve stratejik düşünme yeteneklerinin kullanım düzeyi üzerinde eğitim, bölüm ve cinsiyet değişkenlerinin etkisi araştırılmıştır. Stratejikdüşünme yeteneği Pisapia vd. 2005 tarafından geliştirilen “Stratejik Düşünme Anketi” ile ölçülmüştür. Çalışmanın sonuçlarına göre, lisans eğitiminin sonuna gelmiş dördüncü sınıf öğrencilerinin, lisans eğitiminin başındaki birinci sınıf öğrencilerine göre stratejik düşünme yeteneklerini daha etkin kullandığı anlaşılmaktadır. Ayrıca, stratejik düşünme yeteneklerinin kullanımının bölümler arasında farklılık gösterdiği, cinsiyet açısından ise istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığın olmadığı çalışmanın diğer bulguları arasında yer almaktadır
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Albrecht, S.W. and Sack, R. J., 2000, “Accounting Education: Charting the Course through a Perilous Future”, Accounting Education Series, Volume No. 16, American Accounting Association, USA.
- Amitabh, M. and Sahay, A., 2008, “Strategic Thinking: Is Leadership the Missing Link-An Exploratory Study”, 11thAnnualConvention of the Strategic Management Forum, 8-10 May 2008, Kanpur, India, http://www.iitk.ac.in/infocell/announce/convention/papers/Strategy-01-Manu%20Amitabh%20final.pdf , (Erişim tarihi. 27 Ocak 2012).
- Arslan, M.M. ve Bayrakçı, M., 2006, “Metaforik Düşünme ve Öğrenme Yaklaşımının Eğitim-Öğretim Açısından İncelenmesi”, Milli Eğitim, Sayı 171, 100-107.
- Bonn, I., 2005, “Improving Strategic Thinking: A Multilevel Approach”, Leadership and Organization Development Journal, 26 (5), 336-354.
- Bui, B. and Porter, B., 2010, “The Expectation-Performance Gap in Accounting Education: An Exploratory Study”, Accounting Education: An International Journal, 19 (1-2), 23-50.
- Casey, A.J. and Goldman, E.F., 2010, “Enhancing the Ability to Think Strategically: A Learning Model”, Management Learning, 41 (2), 167-185.
- Chilcoat, R., 1995, Strategic Art: The New Discipline for the 21st Century Leaders, Carlisle, PA: U.S. War College, (in Pisapia et al. 2009).
- Çürük, T. ve Doğan, Z., 2001, “Muhasebe Eğitiminin İşletmelerin Taleplerini Karşılama Düzeyi: Türkiye Örneği”, ODTÜ Geliştirme Dergisi, 28 (3-4), 281-310.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Kasım 2012
Gönderilme Tarihi
-
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2012 Sayı: 38
APA
Karğın, M., Aktaş, R., & Karğın, S. (2012). GELECEĞİN MUHASEBECİLERİNİN STRATEJİK DÜŞÜNME YETENEKLERİNİN ÖLÇÜLMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ. Muhasebe ve Denetime Bakış, 38, 107-132. https://izlik.org/JA66DZ25SC
AMA
1.Karğın M, Aktaş R, Karğın S. GELECEĞİN MUHASEBECİLERİNİN STRATEJİK DÜŞÜNME YETENEKLERİNİN ÖLÇÜLMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ. Bakış. 2012;(38):107-132. https://izlik.org/JA66DZ25SC
Chicago
Karğın, Mahmut, Rabia Aktaş, ve Sibel Karğın. 2012. “GELECEĞİN MUHASEBECİLERİNİN STRATEJİK DÜŞÜNME YETENEKLERİNİN ÖLÇÜLMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ”. Muhasebe ve Denetime Bakış, sy 38: 107-32. https://izlik.org/JA66DZ25SC.
EndNote
Karğın M, Aktaş R, Karğın S (01 Kasım 2012) GELECEĞİN MUHASEBECİLERİNİN STRATEJİK DÜŞÜNME YETENEKLERİNİN ÖLÇÜLMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ. Muhasebe ve Denetime Bakış 38 107–132.
IEEE
[1]M. Karğın, R. Aktaş, ve S. Karğın, “GELECEĞİN MUHASEBECİLERİNİN STRATEJİK DÜŞÜNME YETENEKLERİNİN ÖLÇÜLMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ”, Bakış, sy 38, ss. 107–132, Kas. 2012, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA66DZ25SC
ISNAD
Karğın, Mahmut - Aktaş, Rabia - Karğın, Sibel. “GELECEĞİN MUHASEBECİLERİNİN STRATEJİK DÜŞÜNME YETENEKLERİNİN ÖLÇÜLMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ”. Muhasebe ve Denetime Bakış. 38 (01 Kasım 2012): 107-132. https://izlik.org/JA66DZ25SC.
JAMA
1.Karğın M, Aktaş R, Karğın S. GELECEĞİN MUHASEBECİLERİNİN STRATEJİK DÜŞÜNME YETENEKLERİNİN ÖLÇÜLMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ. Bakış. 2012;:107–132.
MLA
Karğın, Mahmut, vd. “GELECEĞİN MUHASEBECİLERİNİN STRATEJİK DÜŞÜNME YETENEKLERİNİN ÖLÇÜLMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ”. Muhasebe ve Denetime Bakış, sy 38, Kasım 2012, ss. 107-32, https://izlik.org/JA66DZ25SC.
Vancouver
1.Mahmut Karğın, Rabia Aktaş, Sibel Karğın. GELECEĞİN MUHASEBECİLERİNİN STRATEJİK DÜŞÜNME YETENEKLERİNİN ÖLÇÜLMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ. Bakış [Internet]. 01 Kasım 2012;(38):107-32. Erişim adresi: https://izlik.org/JA66DZ25SC