Araştırma Makalesi

İNSAN HAKLARI AVRUPA MAHKEMESİ KARARLARI IŞIĞINDA KAMU GÖREVLİLERİNİN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ve DANIŞTAYIN KONUYA YAKLAŞIMI

Sayı: 18 17 Aralık 2021
  • Emre Akbulut *
PDF İndir

İNSAN HAKLARI AVRUPA MAHKEMESİ KARARLARI IŞIĞINDA KAMU GÖREVLİLERİNİN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ve DANIŞTAYIN KONUYA YAKLAŞIMI

Öz

Kamu görevlileri, tâbi oldukları statü hukuku kurallarına bağlı olarak, bu kapsamda kamu idarelerine karşı sahip oldukları sadakat ve sır saklama ödevi ile kamu hizmetinden yararlananlara karşı yüklendikleri tarafsızlık ödevi gereğince, ifade özgürlüğü kullanımlarında diğer bireylerden farklı ilave bir takım sınırlamalara maruz kalabilmektedirler. Bununla birlikte ifade özgürlüğüne İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’nin 10. maddesi ile sağlanan güvenceler ve maddede öngörülen sınırlandırma rejimi, kamu görevlilerinin ifade özgürlüğü açısından da geçerlidir. Dolayısıyla kamu görevlilerinin ifade özgürlüğüne müdahale oluşturan idari işlemlerin hukuka uygun kabul edilebilmesi için, bu işlemlerin – diğerlerinin yanı sıra- demokratik toplumda gereklilik koşuluna uygun şekilde tesis edilmeleri gerekmektedir. Bu çerçevede çalışmada, kamu görevlilerinin ifade özgürlüğüne yönelik müdahaleler açısından İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’nin 10. maddesinin ve özellikle maddede öngörülen demokratik toplumda gereklilik koşulunun, İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi tarafından ne şekilde yorumlandığı ve uygulandığı incelenecektir. Akabinde kamu görevlilerinin ifade özgürlüğünü ilgilendiren yakın tarihli kararlarından hareketle, Danıştay’ın konu hakkındaki yaklaşımının İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’nin gereklilikleri ile uyum arz edip etmediği sorusuna cevap aranılacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AKYILMAZ Bahtiyar, SEZGİNER Murat, KAYA Cemil, Türk İdare Hukuku, Seçkin Yayıncılık, Ankara, 2009.
  2. ATAY Ender Ethem, İdare Hukuku, 2. Bası, Turhan Kitabevi, Ankara, 2009.
  3. ÇAĞLAYAN, Ramazan, İdarî Yargı Kararlarının Sonuçları ve Uygulanması, 2. Bası, Seçkin Yayıncılık, Ankara, 2001.
  4. DOĞRU Osman, NALBANT Atilla, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi Açıklama ve Önemli Kararlar, 2. Cilt, Avrupa Konseyi – Yargıtay Başkanlığı, 1. Baskı, Ankara, 2013.
  5. FUGLISTALER Gabriel, The Principle of Subsidiarity and the Margin of Appreciation Doctrine in the European Court of Human Rights’ Post-2011 Jurisprudence, Lozan Üniversitesi Kamu Yönetimi Lisansüstü Çalışmalar Enstitüsü Kamu Hukuku Bölümü (Cahier de l’IDHEAP 295/2016), Lozan, 2016, https://serval.unil.ch/resource/serval:BIB_ A4FA8A7A4A0B.P001/REF, erişim tarihi 03.05.2021.
  6. GÖKCAN Hasan Tahsin, “Bireysel Başvuruda İkincillik İlkesi ve Denetim Yetkisinin Sınırları Sorunu”, Türkiye Barolar Birliği Dergisi, Sayı 135, 2018, s.9 vd.
  7. GÖZLER Kemal, İdare Hukuku Cilt II, Ekin Kitabevi, Bursa, 2003.
  8. GÖZÜBÜYÜK A. Şeref, Yönetsel Yargı, 15. Bası, Turhan Kitabevi, Ankara, 2002.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Hukuk

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

17 Aralık 2021

Gönderilme Tarihi

22 Eylül 2021

Kabul Tarihi

1 Aralık 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Sayı: 18

Kaynak Göster

APA
Akbulut, E. (2021). İNSAN HAKLARI AVRUPA MAHKEMESİ KARARLARI IŞIĞINDA KAMU GÖREVLİLERİNİN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ve DANIŞTAYIN KONUYA YAKLAŞIMI. Uyuşmazlık Mahkemesi Dergisi, 18, 1-47. https://doi.org/10.18771/mdergi.1037846
AMA
1.Akbulut E. İNSAN HAKLARI AVRUPA MAHKEMESİ KARARLARI IŞIĞINDA KAMU GÖREVLİLERİNİN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ve DANIŞTAYIN KONUYA YAKLAŞIMI. Uyuşmazlık Mahkemesi Dergisi. 2021;(18):1-47. doi:10.18771/mdergi.1037846
Chicago
Akbulut, Emre. 2021. “İNSAN HAKLARI AVRUPA MAHKEMESİ KARARLARI IŞIĞINDA KAMU GÖREVLİLERİNİN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ve DANIŞTAYIN KONUYA YAKLAŞIMI”. Uyuşmazlık Mahkemesi Dergisi, sy 18: 1-47. https://doi.org/10.18771/mdergi.1037846.
EndNote
Akbulut E (01 Aralık 2021) İNSAN HAKLARI AVRUPA MAHKEMESİ KARARLARI IŞIĞINDA KAMU GÖREVLİLERİNİN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ve DANIŞTAYIN KONUYA YAKLAŞIMI. Uyuşmazlık Mahkemesi Dergisi 18 1–47.
IEEE
[1]E. Akbulut, “İNSAN HAKLARI AVRUPA MAHKEMESİ KARARLARI IŞIĞINDA KAMU GÖREVLİLERİNİN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ve DANIŞTAYIN KONUYA YAKLAŞIMI”, Uyuşmazlık Mahkemesi Dergisi, sy 18, ss. 1–47, Ara. 2021, doi: 10.18771/mdergi.1037846.
ISNAD
Akbulut, Emre. “İNSAN HAKLARI AVRUPA MAHKEMESİ KARARLARI IŞIĞINDA KAMU GÖREVLİLERİNİN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ve DANIŞTAYIN KONUYA YAKLAŞIMI”. Uyuşmazlık Mahkemesi Dergisi. 18 (01 Aralık 2021): 1-47. https://doi.org/10.18771/mdergi.1037846.
JAMA
1.Akbulut E. İNSAN HAKLARI AVRUPA MAHKEMESİ KARARLARI IŞIĞINDA KAMU GÖREVLİLERİNİN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ve DANIŞTAYIN KONUYA YAKLAŞIMI. Uyuşmazlık Mahkemesi Dergisi. 2021;:1–47.
MLA
Akbulut, Emre. “İNSAN HAKLARI AVRUPA MAHKEMESİ KARARLARI IŞIĞINDA KAMU GÖREVLİLERİNİN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ve DANIŞTAYIN KONUYA YAKLAŞIMI”. Uyuşmazlık Mahkemesi Dergisi, sy 18, Aralık 2021, ss. 1-47, doi:10.18771/mdergi.1037846.
Vancouver
1.Emre Akbulut. İNSAN HAKLARI AVRUPA MAHKEMESİ KARARLARI IŞIĞINDA KAMU GÖREVLİLERİNİN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ve DANIŞTAYIN KONUYA YAKLAŞIMI. Uyuşmazlık Mahkemesi Dergisi. 01 Aralık 2021;(18):1-47. doi:10.18771/mdergi.1037846

Cited By