Araştırma Makalesi

5. SINIF MATEMATİK DERS KİTABININ TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ ERDEM-DEĞER-EYLEM ÇERÇEVESİ AÇISINDAN İNCELENMESİ

Cilt: 9 Sayı: 1 3 Temmuz 2025
PDF İndir

5. SINIF MATEMATİK DERS KİTABININ TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ ERDEM-DEĞER-EYLEM ÇERÇEVESİ AÇISINDAN İNCELENMESİ

Öz

Bu çalışmanın amacı, Türkiye Yüzyılı Maarif Model’inin 2024-2025 eğitim-öğretim yılı itibarıyla ilk kez uygulanmaya başlandığı dönemde, okullarda kullanılan 5. sınıf ders kitabının "Erdem-Değer-Eylem" çerçevesi açısından incelenmektir. Modelin ilk kez uygulandığı eğitim-öğretim yılında okutulan ders kitaplarının özellikleri ve ne tür yenilikleri içerdikleri konusunda araştırma yapma, modelin ve ders kitaplarının gelişimi için önemlidir. Bir doküman inceleme çalışması olan araştırmada 5. sınıf matematik ders kitabında yer alan metinler, görseller ve etkinlikler betimsel analiz yöntemine göre “Erdem-Değer-Eylem" çerçevesine göre incelenmiştir. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Erdem-Değer-Eylem Çerçevesinde 20 değer işlenmiştir. Belirlenmiş olan değerlerin 9 tanesinin 2018 yılı öğretim programında da yer aldığı 11 değerin (çalışkanlık, estetik, tasarruf, sorumluluk, vatanseverlik, saygı, adalet, duyarlılık, özgürlük, temizlik ve dürüstlük) ise kitap içeriğine yeni eklendiği belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, 5. sınıf Matematik Ders Kitabında en çok üzerinde durulan değerlerin tasarruf, estetik ve duyarlılık olduğu, en az ise özgürlük ve dürüstlük değerlerine yer verildiği gözlemlenmiştir. Adalet, çalışkanlık, saygı, sorumluluk, temizlik ve vatanseverlik değerlerine eşit sayıda yer verildiği tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akhan, N. E., Subaşı, E., ve Açıl, F. B. (2020). Öğretmen adaylarının kök değerlere ilişkin görüşleri. Eğitim ve Yeni Yaklaşımlar Dergisi, 3(2), 115-134.
  2. Akyol, E. (2023). Kök değerlerin ortaokul matematik ders kitaplarına yansımaları. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi.
  3. Aydoğdu, M. (2021). Değerler eğitimi ve uygulamaları. Ankara: Pegem Akademi.
  4. Çetin, İ., Mutluoğlu, A., Yazlık, D. Ö., & Erdoğan, A. (2021). Ortaöğretim dokuzuncu sınıf matematik ders kitaplarının kök değerler çerçevesinde incelenmesi. Yaşadıkça Eğitim, 35(2), 715-732.
  5. Çimen, Ö. Ü., ve Özmantar (2023). M. F. İlkokul matematik ders kitaplarının kök değerler açısından incelenmesi. Eğitim Bilim ve Araştırma Dergisi, 4(2), 337-371.
  6. Demirtaş, M., ve Güner, S. (2022). 21. yüzyıl yeterlilikleri ve değerler bağlamında eğitim. Eğitim Kuram ve Uygulama Araştırmaları Dergisi, 8(1), 55-69.
  7. Doğan, B., ve Gülüşen, A. (2011). Türkçe ders kitaplarındaki (6–8) metinlerin değerler bakımından incelenmesi. Kilis 7 Aralık Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 1(2), 75-102.
  8. Dökme, K., veTuncer, B. K. (2022). İlkokul Türkçe ders kitaplarındaki öyküleyici metinlerin değerler yönünden incelenmesi. Milli Eğitim Dergisi, 51(235), 2085-2106. https://doi.org/10.37669/milliegitim.880197

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Eğitim Programları ve Öğretim (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

3 Temmuz 2025

Gönderilme Tarihi

28 Mayıs 2025

Kabul Tarihi

3 Temmuz 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 9 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Kahraman, M., & Biber, A. Ç. (2025). 5. SINIF MATEMATİK DERS KİTABININ TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ ERDEM-DEĞER-EYLEM ÇERÇEVESİ AÇISINDAN İNCELENMESİ. Medeniyet Eğitim Araştırmaları Dergisi, 9(1), 35-49. https://izlik.org/JA48TW84SY
AMA
1.Kahraman M, Biber AÇ. 5. SINIF MATEMATİK DERS KİTABININ TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ ERDEM-DEĞER-EYLEM ÇERÇEVESİ AÇISINDAN İNCELENMESİ. MEAD. 2025;9(1):35-49. https://izlik.org/JA48TW84SY
Chicago
Kahraman, Mustafa, ve Abdullah Çağrı Biber. 2025. “5. SINIF MATEMATİK DERS KİTABININ TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ ERDEM-DEĞER-EYLEM ÇERÇEVESİ AÇISINDAN İNCELENMESİ”. Medeniyet Eğitim Araştırmaları Dergisi 9 (1): 35-49. https://izlik.org/JA48TW84SY.
EndNote
Kahraman M, Biber AÇ (01 Temmuz 2025) 5. SINIF MATEMATİK DERS KİTABININ TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ ERDEM-DEĞER-EYLEM ÇERÇEVESİ AÇISINDAN İNCELENMESİ. Medeniyet Eğitim Araştırmaları Dergisi 9 1 35–49.
IEEE
[1]M. Kahraman ve A. Ç. Biber, “5. SINIF MATEMATİK DERS KİTABININ TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ ERDEM-DEĞER-EYLEM ÇERÇEVESİ AÇISINDAN İNCELENMESİ”, MEAD, c. 9, sy 1, ss. 35–49, Tem. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA48TW84SY
ISNAD
Kahraman, Mustafa - Biber, Abdullah Çağrı. “5. SINIF MATEMATİK DERS KİTABININ TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ ERDEM-DEĞER-EYLEM ÇERÇEVESİ AÇISINDAN İNCELENMESİ”. Medeniyet Eğitim Araştırmaları Dergisi 9/1 (01 Temmuz 2025): 35-49. https://izlik.org/JA48TW84SY.
JAMA
1.Kahraman M, Biber AÇ. 5. SINIF MATEMATİK DERS KİTABININ TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ ERDEM-DEĞER-EYLEM ÇERÇEVESİ AÇISINDAN İNCELENMESİ. MEAD. 2025;9:35–49.
MLA
Kahraman, Mustafa, ve Abdullah Çağrı Biber. “5. SINIF MATEMATİK DERS KİTABININ TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ ERDEM-DEĞER-EYLEM ÇERÇEVESİ AÇISINDAN İNCELENMESİ”. Medeniyet Eğitim Araştırmaları Dergisi, c. 9, sy 1, Temmuz 2025, ss. 35-49, https://izlik.org/JA48TW84SY.
Vancouver
1.Mustafa Kahraman, Abdullah Çağrı Biber. 5. SINIF MATEMATİK DERS KİTABININ TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ ERDEM-DEĞER-EYLEM ÇERÇEVESİ AÇISINDAN İNCELENMESİ. MEAD [Internet]. 01 Temmuz 2025;9(1):35-49. Erişim adresi: https://izlik.org/JA48TW84SY