SMS REKLAMLARINA YÖNELİK TUTUM VE DAVRANIŞLARDA CEP TELEFONU KULLANIM AMAÇLARININ ROLÜ: ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA
Öz
İstanbul’un Bahçelievler İlçesinde 6 farklı ortaöğretim düzeyindeki okulda toplam 666 öğrenciye anket yaptırılmıştır. Araştırmanın amacına, örneklemine ve hipotezlerine uygun yöntem ve testler uygulanmıştır. Araştırmada faktör analizi ve regresyon sonuçlarına yer verilmiştir.
Faktör analizi sonuçlarına göre SMS reklamlarına yönelik tutum ve davranışları oluşturan beş faktörün olduğu ortaya çıkmıştır. Bu faktörler; olumlu izlenim, hoşnutsuzluk, satın alma ve güvenlik, iletişim ve son olarak kişiselleştirme şeklinde sıralanmaktadır.
Ayrıca SMS reklamlarına yönelik tutum ve davranışları üzerinde mesajlaşmak ve fotoğraf / video çekmek amaçlı cep telefonu kullanımının etkili olduğu; ancak mesajlaşmak ve fotoğraf / video çekmek amaçlı cep telefonu kullanımının SMS reklamlarına yönelik tutum ve davranışlar üzerindeki değiştirme gücünün ise görece düşük kaldığı belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akbaş, Hacı; Kırkbir, Fazıl (2015). “Hazır Giyim Sektörüne Yönelik Reklam İçerikli Kısa Mesajların (SMS) Tüketici Satın Alma Karar Sürecine Etkisinin Araştırılması: Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğrencileri ile Bir Uygulama”, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 5, Sayı: 9, s. 95-116.
- Aktaş, Hasret; Yılmaz Keskin, Yasemin (2016). “Mobil Pazarlamada Kısa Mesaj Reklamlarına Yönelik Tüketici Tutumları: İnönü Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir Çalışma”, İNİF E- Dergi, Cit: 1, Sayı: 2, s. 119-134.
- Arslan, Baran; Dursun, Tolga (2015). “Türk Tüketicilerinin Mobil Reklamlara Yönelik Tutumları”, Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges), Cilt: 5, Sayı: 6, s. 9-19.
- Barutçu, Süleyman (2007). “GSM Sektöründe Müşteri Bağlılığı (Pamukkale Üniversitesi Öğrencilerinin GSM Operatörlerine Bağlılıkları ve Bağlılıklarını Etkileyen Faktörler)”, Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt: 9, Sayı: 1, s. 349-372.
- Barutçu, Süleyman; Göl, Meltem Öztürk (2009). “Mobil Reklamlar ve Mobil Reklam Araçlarına Yönelik Tutumlar”, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, Cilt: 2009, Sayı: 2, s. 24-41.
- Boz, Mustafa; Karakaş, Ezgi (2014). “Türkiye’de Tüketicilerin Mobil Reklama Yönelik Tutumları”, Bartın Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, Cilt: 5, Sayı:10, s. 1-20. Çakır, Fatma; Çakır, Mesut ve Çiftçi, Taha Emre (2010). “Tüketicilerin SMS Reklam Mesajlarına Yönelik Tutum ve Davranışları”, Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, Cilt: 2, Sayı: 1, s. 27-35.
- Durucasu, R. Reha; Ersoy, Figen (2016). “SMS Reklamları ve Mobil Bilgi Servislerine Yönelik Tüketici Tutumunu Belirleyen Bir Araştırma”, Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt: 8, Sayı: 2, s. 1-13.
- Ergin, Taylan Deniz; Küçükkancabaş Esen, Selin ve Tuzla, Hayri (2016). “Genç Tüketicilerin Karar Verme Stilleri İle SMS Reklamlarına Yönelik Tutumları Arasındaki Farkların İncelenmesi”, Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, Cilt: 14, Sayı: 2, s. 18-40.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Erkan Doğan
Bu kişi benim
0000-0003-2944-402X
Türkiye
Adnan Duygun
*
0000-0003-4026-4054
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
27 Mart 2020
Gönderilme Tarihi
12 Şubat 2020
Kabul Tarihi
12 Mart 2020
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Sayı: 9
Cited By
Ün-Duygu-Akıcılık (ÜDA) Modelinde Marka Değerlendirme: GSM Operatörleri Üzerine Bir Çalışma
Girişimcilik İnovasyon ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.31006/gipad.979005