Öz
Amaç: Hastalık türleri ve tedavi yöntemleri yetersiz beslenmenin alevlenmesine yol açabilir. Bu çalışmada, üçüncü basamak bir hastanenin yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) diyabetes mellituslu hastaların beslenme durumunun araştırılması amaçlandı.
Yöntem: Yüz doksan iki hasta çalışmaya dahil edildi ve iki gruba ayrıldı. Çalışma grubuna tip 2 diyabetli 77 hasta, kontrol grubuna ise diyabeti olmayan 115 hasta alındı. Beslenme durumu ve riski NRS (Nutritional Risk Screening) 2002, Nutric skoru, MNA (Mini-Nutritional Assessment) ve MUST (Malnutrition Universal Screening Tool) testleri ile değerlendirildi.
Bulgular: Gruplar NRS 2002 (3.37 ± 1.84 vs. 3.93 ± 1.72, p = 0.075), Nutric skoru (4.61 ± 1.85 vs. 4.56 ± 1.85, p = 0.869), MNA (8.0 ± 3.1 vs. 7.1 ± 3.2, p = 0.068) ve MUST skoruna (1.62 ± 1.46 vs. 1.81 ± 1.59, p = 0.456) göre benzer bulundu.
Sonuç: Bu çalışmada, malnütrisyon riski her iki grupta benzer bulundu. Bu sonuç malnütrisyonun diyabete ek olarak eşlik eden diğer hastalıklarla da ilişkili olduğunu düşündürmektedir.