Amaç: Akciğer kanseri, patolojik alt tipler olarak küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) ve küçük hücreli akciğer kanseri (KHAK) olarak sınıflandırılır. KHAK, önemli ölçüde kısa bir yaşam beklentisi ile ilişkilidir ve tüm akciğer kanserlerinin %10-15'ini oluşturur. Önceki çalışmalar, akciğer kanserinin çoğunlukla üst lobun baskın olduğunu ve sağ akciğerde sola göre daha yaygın olduğunu gösterdi. Bu çalışmanın temel amacı, agresif ve malign KHAK hastalarında tümörün sağ ve sol akciğerdeki lokalizasyonunu anatomik özellikler, demografik özellikler, laboratuvar özellikleri gibi belirleyicilerle karşılaştırarak periferik-merkezi yerleşimlerle ilişkisini de içerecek şekilde analiz etmek ve özellikle de sağkalımı değerlendirmektir.
Yöntem: Bir üçüncü basamak eğitim ve araştırma hastanesinde göğüs hastalıkları kliniğinde 31.03.2014-31.03.2020 tarihleri arasında tanı almış 446 akciğer kanseri hastası tespit edildi. Bunların %20'si (n=90) KHAK tanısı aldı. Doksan hastadan altı tanesi eksik tıbbi kayıtları nedeniyle çalışma dışı bırakıldı ve son olarak KHAK'lı 84 hasta çalışmaya dahil edildi.
Bulgular: 84 hastamızı sağ ve sol akciğerde lokalize KHAK olarak iki ana gruba ayırdık ve tüm verileri analiz ettik. Sol akciğer tümörü grubunun daha yaygın evreli hastalığa sahip olduğunu ve anlamlı derecede yüksek CRP düzeylerine sahip olduğunu bulduk (sırasıyla p=0.027, p=0.045). Sağ ve sol tümör gruplarının demografik özellikleri, tanı yöntemleri, genel sağkalım, tedavi özellikleri, evre özellikleri, anatomik özellikleri gibi verileri analiz ettiğimizde istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığını gördük. Tüm verilerimizin sağkalım açısından önce tek değişkenli analiz, ardından çok değişkenli analiz ile analiz edilmesi sonucunda; 65 yaş ve üzeri (p=0.014), CRP yüksekliği (p=0.016), santral yerleşimli tümör varlığı (p=0.01), performans düşüklüğü (p<0.0001) ve primer tedaviyi almayan kanser durumu (p=0.001) daha kötü sağkalım ile ilişkilendirildi.
Sonuç: KHAK hastalarının ilk tedavisi hemen başlanmalıdır. Anatomik lokalizasyon olarak tümörün merkezi yerleşiminin daha kötü sağkalım ile ilişkili olabileceğini bulduk. Ayrıca sol akciğer tümörü grubunun daha yaygın evreli hastalığa sahip olduğunu ve CRP düzeylerinin anlamlı derecede yüksek olduğunu bulduk. Altmışbeş yaş ve üstü olmak, yüksek CRP düzeyleri, düşük performans durumuna sahip olmak ve primer kanser tedavisi görmemek, daha kötü sağkalım ile anlamlı olarak ilişkiliydi.
küçük hücreli akciğer kanseri sağkalım tümör lokalizasyonu prognoz
Aim: Lung cancer is classified as non-small cell lung cancer (NSCLC) and small-cell lung cancer (SCLC) as pathological subtypes. SCLC is associated with a significantly short life expectancy, and it constitutes 10-15% of all lung cancers. Previous studies showed that lung cancer is mostly dominated by the upper lobe and is more common in the right lung than in the left. The main aim of this study is to analyze the localization of the tumor in the right and left lung in aggressive and malignant SCLC patients by comparing it with determinants such as anatomical features, demographic features, laboratory features, including the association with peripheral-central localizations, especially overall survival.
Methods: There were four hundred forty-six lung cancer patients diagnosed in a chest diseases clinic in a tertiary training and research hospital between 31.03.2014 and 31.03.2020. Of these, twenty percent (n=90) were diagnosed as SCLC. Among ninety patients, six were excluded from the study due to incomplete medical SCLC records, and finally, eighty-four patients with SCLC were included in the study.
Results: We classified eighty-four patients into two groups as right and left lung localized SCLC and analyzed all the data. We found that the left lung tumor group had the more extensive-stage disease and had significantly high CRP levels (p=0.027, p=0.045, respectively). When we analyzed the data such as demographic characteristics, diagnostic methods, overall survival, treatment characteristics, stage characteristics, anatomical features of the right and left tumor groups, we found that there were no significant differences.We use univariate and then multivariate analysis for survival. We found that being sixty-five years old and over (p=0.014), high CRP levels (p=0.016), having centrally localized tumors (p=0.01), having poor performance status (p<0.0001), and having no treatment for primary cancer (p=0.001) were associated with worse survival.
Conclusion: Primary treatment of SCLC patients should start promptly. We found that the central location of the tumor as anatomical localization may be associated with worse survival. Also, we found that the left lung tumor group had the more extensive-stage disease and had significantly high CRP levels. Being sixty-five years old and over, high CRP levels, having poor performance status, and having no treatment for primary cancer were significantly associated with worse survival.
Small cell lung cancer tumor localization survival prognosis
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | İç Hastalıkları |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Mart 2022 |
Gönderilme Tarihi | 11 Temmuz 2021 |
Kabul Tarihi | 26 Ekim 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |
Bu Dergi Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.