Aim:
In this study, it was aimed to measure the knowledge, behavior, attitude and
perception of medical school seniors, about healthy and halal food.
Methods: 110 - 59 male and 51 female -
consented, Süleyman Demirel University Faculty of Medicine final year students,
were given questionnaire under observation.
The relationship between income, parental occupations, gender, and halal
and healthy nutrition was investigated through questionnaire.
Results: 53.6% of respondents were male, and 46.4% of respondents were women.
The rate of those who pay attention to halal certificate while shopping is
33.6%. The proportion of participants minding halal certification in the
restaurant is 25.5%. The rate is 47.3% for those who want training on halal
food. The most common sources of information about halal food are television
and internet. 43.6 % of participants believe food with a halal certificate
healthy. 25.5% of the participants think that the inspection of products with
halal certificate is sufficient. The proportion of attendants who think halal
certificate issuers represent a fair treatment is 18.2%. 18.1% of
participants expressed that the level of
knowledge is good about halal certificate
Conclusions: The results showed that medical students did not
see a significant correlation between a healthy diet and halal food, and they
don’t have enough information about halal food and halal food certificates;
moreover, these participants trust neither halal certification issuer nor the
certificates; furthermore, the majority of students do not pay attention to
halal certification in food choice.
Amaç: Bu çalışmada, tıp fakültesi son sınıf öğrencilerinin helal ve sağlıklı
gıda ile alakalı bilgi, tutum, davranış ve algılarının ölçülmesi amaçlandı.
Yöntemler: Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi son
sınıfında okuyan, 59 erkek, 51 kadın olmak üzere, toplam 110 öğrenciye gözlem
altında anket uygulandı. Katılımcıların gönüllü olurları alındı. Gelir
durumları, ebeveyn meslekleri, cinsiyetleri ile helal ve sağlıklı beslenme
arasındaki ilişki anket aracılığıyla sorgulandı.
Bulgular: Katılımcıların % 53,6’sı erkek, % 46,4’ü kadındır. Ürün alırken helal
sertifikasına dikkat edenlerin oranı % 33,6’dır. Lokantalarda helal sertifikası
arayanların oranı % 25,5’dir. Helal gıda ile ilgili eğitim isteyenlerin oranı %
47,3’dür. Helal gıda ile alakalı bilgilerin en sık öğrenildiği kaynak
televizyon ve internettir. Öğrencilerin sadece % 43,6’sı helal sertifikası olan
gıdaların sağlıklı olacağını belirtmiştir. Katılımcıların % 25,5’i helal
sertifikası alan ürünlerin denetiminin yeterli olduğunu düşünmektedir. Helal
sertifikası veren kuruluşların adil davrandığını ifade edenlerin oranı %
18,2’dir. Helal sertifikası hakkında bilgi düzeyini iyi olarak ifade edenlerin
oranı; % 18,1’dir.
Sonuç: Tıp fakültesi öğrencilerinin helal gıda ile sağlıklı beslenme arasında
yeterli düzeyde yüksek bir ilişki görmediği, helal gıda ve sertifika hakkında
yeterli bilgiye sahip olmadığı, helal gıda belgelerine ve belgeleri veren
kuruluşlara yeterince güvenmediği ve gıda seçiminde çoğunluğun helal gıda
sertifikasına dikkat etmediği görüldü.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Temmuz 2017 |
Gönderilme Tarihi | 3 Şubat 2017 |
Kabul Tarihi | 6 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 1 Sayı: 2 |
Bu Dergi Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.