Amaç: Obezite genetik, davranışsal ve çevresel faktörlerin bir arada yer aldığı bir durumdur. Bu çalışmada, obez bireylerde hedonistik yeme alışkanlığı düzeylerinin belirlenmesi için “Hedonistik Yeme Ölçeği (HES)”nin geliştirilmesi amaçlandı.
Yöntem: Bu çalışma metodolojik bir tasarım ile gerçekleştirildi. Çalışma, Nisan-Haziran 2018 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Hastanesi Obezite Polikliniğinde yürütüldü. Geçerlik ve güvenirlik çalışmasına yönelik yapılan istatistiksel analizler; kapsam geçerliği, yapı geçerliği (faktör analizi), madde analizi, iç tutarlılık analizi (Cronbach Alfa), iki yarı test güvenirliği, zamana göre değişmezlik analizidir. Tüm testlerde istatistiksel anlamlılık değeri p<0.05 olarak belirlendi.
Bulgular: Kapsam geçerliği, faktör analizi ve madde analizi sonucunda tek bileşenli (tek boyutlu) 15 maddeli ölçek elde edildi. Ölçekte, bu tek alt boyut tarafından açıklanan varyans miktarı iyi seviyedeydi (%68.02). Ölçeğin tümü ve alt boyutları için Cronbach alfa, Spearman-Brown ve Guttman iç tutarlılık katsayılarının 0.70’in üzerinde olması, ölçeğin 15 maddelik son halinin, birbirleri ile yüksek ilişki gösteren ve birbirleri ile tutarlı olan maddelerden oluştuğunu ve güvenilir olduğunu göstermektedir.
Sonuç: Literatüre yeni kazandırılan “Hedonistik Yeme Ölçeği (HES)", obez bireylerde hedonistik yeme alışkanlığı düzeyini değerlendirmek için kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir araçtır.
Aim: Obesity is a condition where genetic, behavioral and environmental factors are found together. The study was performed in order to develop the “Hedonistic Eating Scale (HES)” for the determination of the hedonistic eating habits levels of individuals with obesity.
Methods: The study was performed with a methodological design. The study was carried out in Gaziantep University Hospital's obesity outpatient clinic between April and June 2018. Context, structural, criterion validity and internal consistency reliability and test-retest validity-reliability analysis were performed. The statistical meaningfulness level in all tests was determined as p<0.05.
Results: As a result of context validity, factor analysis and item analysis, a 15 item scale with one component was obtained. In the scale, the variance amount explained by the one component was on good level (68.02%). The fact that all of the Cronbach alpha, Spearman-Brown and Guttman internal consistency coefficient of the scale are above 0.70. When the test retest reliability coefficients of the whole scale were examined, the scale was found to present consistent results in different applications and the scale was found to be reliable with regard to the constancy coefficient.
Conclusion: The “Hedonistic Eating Scale (HES)”, which was just added to literature, is a valid and reliable tool that can be used to evaluate hedonistic eating habits levels in individuals with obesity.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | İç Hastalıkları |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Ağustos 2019 |
Gönderilme Tarihi | 27 Mart 2019 |
Kabul Tarihi | 9 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 3 Sayı: 2 |
Bu Dergi Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.