Araştırma Makalesi

Reform Öncesi Avrupa Toplumu’nda Katolik Kilisesi ve Ruhban Sınıfının Decameron’a Yansımaları: Önce Kendileri Örnek Olsunlar, Sonra Başkalarına Akıl Vermeye Kalksınlar

Cilt: 2 Sayı: 2 30 Haziran 2022
PDF İndir
TR

Reform Öncesi Avrupa Toplumu’nda Katolik Kilisesi ve Ruhban Sınıfının Decameron’a Yansımaları: Önce Kendileri Örnek Olsunlar, Sonra Başkalarına Akıl Vermeye Kalksınlar

Öz

Decameron 14. yüzyılda Boccaccio tarafından kaleme alındı. Boccaccio’nun çalışması Ortaçağ İtalyası’nda yaşayan insanlar arasında anlatılan hikâyelerin bir toplamasıydı. Bu hikâyelerin kitap boyunca birçok farklı konusu olmuştur. Aşk, üzüntü, açgözlülük, aldatma ve buna benzer birçok konu bulunmaktadır. Bu konulardan biri de Katolik Kilisesi’nde ve ona bağlı ruhban sınıfı içinde var olan yozlaşmadır. Decameron’da her gün yedi genç kız ve üç genç adam belli bir konuya bağlı hikâyeler anlatmaktadır. Her gün anlatılan hikâyelerden biri yada daha fazlası Ortaçağ Avrupası’ndaki dini problemler ile alakalı olmuştur. Bu belirli hikâyelerde ruhban sınıfı ve Katolik Kilisesi hakkında ciddi eleştiriler bulunmaktadır. Ruhban sınıfı, erkekleri ve kadınları kandırarak zina yapmaktadır. İnsanlara yalan söylemekte ve onları para ve cinsellik uğruna kandırmaktadırlar. Bu hikâyeler Ortaçağ Avrupası’nda yaşayan insanların Martin Luther tarafından başlatılan Protestan Reformu’ndan önce ruhban sınıfı ve Katolik Kilisesi’nin nasıl gördüğüne dair bir resim oluşturabilir. Bu resimde ruhban sınıfı yedi ölümcül günahın örnekleri olarak resmedilmektedir. Bu sayede reform hareketinden yüzlerce yıl önce ortaçağ insanlarının kilise ve ona bağlı insanları hikâyeler yoluyla eleştirdiği görülebilir. Bu nedenle Wycliff, Hus ve Luther etrafında şekillenen 15. ve 16.yüzyıl hareketleri zihnen bir uyanma yerine bir bıkkınlık göstergesi olarak nitelendirilmelidir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akalın, Kürşat Haldun, "Hıristiyanlığa Aktarılmış Ritüeller Olarak İsis Kültündeki Vaftiz ve Günah Çıkartma Ayinleri", Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Sayı: 42, (2014):41-76.
  2. Andrei, Filippo, Boccaccio the Philosopher An Epistemology of the Decameron Palgrave Macmillan, 2017.
  3. Aquinas, Thomas, Summa Theologica, Çev. İngiltere Dominiken Merkezi Kilise Babaları, Christian Classics Ethereal Library, 2009.
  4. Backhaus, Jürgen G., Edt. The Reformation: As a Pre-condition for Modern Capitalism, Berlin: LIT Verlag Münster, 2010.
  5. Bayram, Mikail, Prof. Dr., Tarihin Işığında Nasreddin Hoca ve Ahi Evren, İstanbul: Bayrak Mat. Ltd. Şti., 2001.
  6. Boccaccio, Giovanni, Decameron Cilt 1-2, Çev. Rekin Teksoy, İstanbul: Oğlak Yayıncılık, 1996.
  7. Brady, Thomas A. & Oberman, Heiko A. & Tracy, James D., Edt., Handbook of European history, 1400-1600: Late Middle Ages, Renaissance, and Reformation. Volume 1: Structures and Assertions, Leiden & New York & Köln: Brill, 1994.
  8. Conedera SJ, Sam Zeno, Ecclesiastical Knights The Military Orders in Castile, 1150-1330, New York: Fordham University Press, 2015.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Edebi Çalışmalar

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2022

Gönderilme Tarihi

30 Nisan 2022

Kabul Tarihi

7 Haziran 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Çiçek, A. (2022). Reform Öncesi Avrupa Toplumu’nda Katolik Kilisesi ve Ruhban Sınıfının Decameron’a Yansımaları: Önce Kendileri Örnek Olsunlar, Sonra Başkalarına Akıl Vermeye Kalksınlar. Medeniyet Kültürel Araştırmalar Belleteni, 2(2), 37-49. https://izlik.org/JA46GX25RF
AMA
1.Çiçek A. Reform Öncesi Avrupa Toplumu’nda Katolik Kilisesi ve Ruhban Sınıfının Decameron’a Yansımaları: Önce Kendileri Örnek Olsunlar, Sonra Başkalarına Akıl Vermeye Kalksınlar. Medeniyet Belleten. 2022;2(2):37-49. https://izlik.org/JA46GX25RF
Chicago
Çiçek, Atakan. 2022. “Reform Öncesi Avrupa Toplumu’nda Katolik Kilisesi ve Ruhban Sınıfının Decameron’a Yansımaları: Önce Kendileri Örnek Olsunlar, Sonra Başkalarına Akıl Vermeye Kalksınlar”. Medeniyet Kültürel Araştırmalar Belleteni 2 (2): 37-49. https://izlik.org/JA46GX25RF.
EndNote
Çiçek A (01 Haziran 2022) Reform Öncesi Avrupa Toplumu’nda Katolik Kilisesi ve Ruhban Sınıfının Decameron’a Yansımaları: Önce Kendileri Örnek Olsunlar, Sonra Başkalarına Akıl Vermeye Kalksınlar. Medeniyet Kültürel Araştırmalar Belleteni 2 2 37–49.
IEEE
[1]A. Çiçek, “Reform Öncesi Avrupa Toplumu’nda Katolik Kilisesi ve Ruhban Sınıfının Decameron’a Yansımaları: Önce Kendileri Örnek Olsunlar, Sonra Başkalarına Akıl Vermeye Kalksınlar”, Medeniyet Belleten, c. 2, sy 2, ss. 37–49, Haz. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA46GX25RF
ISNAD
Çiçek, Atakan. “Reform Öncesi Avrupa Toplumu’nda Katolik Kilisesi ve Ruhban Sınıfının Decameron’a Yansımaları: Önce Kendileri Örnek Olsunlar, Sonra Başkalarına Akıl Vermeye Kalksınlar”. Medeniyet Kültürel Araştırmalar Belleteni 2/2 (01 Haziran 2022): 37-49. https://izlik.org/JA46GX25RF.
JAMA
1.Çiçek A. Reform Öncesi Avrupa Toplumu’nda Katolik Kilisesi ve Ruhban Sınıfının Decameron’a Yansımaları: Önce Kendileri Örnek Olsunlar, Sonra Başkalarına Akıl Vermeye Kalksınlar. Medeniyet Belleten. 2022;2:37–49.
MLA
Çiçek, Atakan. “Reform Öncesi Avrupa Toplumu’nda Katolik Kilisesi ve Ruhban Sınıfının Decameron’a Yansımaları: Önce Kendileri Örnek Olsunlar, Sonra Başkalarına Akıl Vermeye Kalksınlar”. Medeniyet Kültürel Araştırmalar Belleteni, c. 2, sy 2, Haziran 2022, ss. 37-49, https://izlik.org/JA46GX25RF.
Vancouver
1.Atakan Çiçek. Reform Öncesi Avrupa Toplumu’nda Katolik Kilisesi ve Ruhban Sınıfının Decameron’a Yansımaları: Önce Kendileri Örnek Olsunlar, Sonra Başkalarına Akıl Vermeye Kalksınlar. Medeniyet Belleten [Internet]. 01 Haziran 2022;2(2):37-49. Erişim adresi: https://izlik.org/JA46GX25RF