Yayın Etiği
Medeniyet Sanat Dergisi’nde uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimin sağlamaktadır. Dergi ulusal ve uluslararası etik kural ve ilkeleri benimsemektedir. Aşağıda yer alan etik görev ve sorumluluklar oluşturulurken açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır. (https://publicationethics.org)
Araştırma Yayın Etiği
Sosyal Bilimler dâhil olmak üzere tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için (anket ya da ölçek uygulamayı gerektiren, görüşme ve gözlem içeren; doküman, resim, anket vb. diğerleri tarafından geliştirilen ve kullanım izni gerektiren çalışmalar) ve etik kurul kararı gerektiren çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalıdır. Etik Kurul izni gerektiren çalışmalar için etik kurullardan ya da komisyonlardan gerekli izinlerin araştırma yapılmadan önce alınmış olması, bunların makale içeriğinde belirtilmesi ve ek olarak sunulması gerekmektedir. Bu izinlerin olmaması durumunda yayın ön inceleme safhasında yazara iade edilir.
Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.
Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.
Hakem değerlendirmelerinde olan araştırmalara ilişkin ham verilerin hakemler tarafından talep edildiğinde sunulması şarttır. Verilerin makalenin yayımı sonrasında da gerektiğinde sağlanması zorunludur.
Makale Benzerlik Raporu ve Benzerlik Oranı Hakkında Dergi Politikamız
Aday makaleler akademik benzerlik engelleme programından (Örneğin: ithenticate) alınmış orijinallik raporu ile birlikte gönderilmelidir. Bu oran %15'e kadar kabul edilmektedir. Ayrıca tekil kaynaktan alım oranı %3’ü geçmemelidir. %15'nin üzerinde benzerlik oranı olan çalışmalar ön kontrol aşamasında iade edilecektir.
Yazarlar İçin Etik Kurallar
Medeniyet Sanat Dergisi’ne çalışma gönderen yazarın aşağıdaki etik sorumluluklara uyması beklenmektedir:
• Yazarlar çalışmalarının özgün olduğunu garanti eder ve diğer araştırmacıların fikir, dil, resim, grafik ve tablolarına çalışmalarında yer verdikleri zaman bunu alıntı olarak belirtmek durumundadır. Kaynağı belirtmeden yapılan alıntı intihal nedenidir.
• Çalışmada adı geçen her yazar çalışmanın içeriğinden aynı oranda sorumludur. Çalışmaya katkısı olup da araştırmacının ismine yer verilmemesi veya katkısı olmadığı halde haksız yere adına yer verilmesi kabul edilemez bir durumdur.
• Yayınlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaların varsa çıkar çatışması teşkil edebilecek durumları ve ilişkileri açıklanmalıdır.
• Yazarlar araştırmalarının bulgularına sadık kalmalıdır. Bulguların değiştirilmesi, bulgu ve sonuç uydurmak ve bunlardan yola çıkarak araştırma yapmak söz konusu değildir. Veriler ve materyaller üzerinde oynama, silme, çıkarma ya da baş etmesi güç verilerin yorumlanma işlemini atlama gibi durumlar güven kırıcıdır.
• Yazarlar kullanılan verilerin kullanım haklarına, araştırma/analizlerle ilgili gerekli izinlere sahip olduklarını veya deney yapılan deneklerin rızasının alındığını gösteren belgeye sahip olmalıdır.
• Yazar(lar)ın yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.
• Çalışmanın dergilere eş zamanlı gönderimi söz konusu olamaz. Yazarlar önceden yayımlanmış çalışmalarını da dergiye gönderemezler.
• Yazarlar yararlanılan kaynakları metin içinde ve kaynaklar bölümünde eksiksiz bir şekilde belirtmelidir.
Hakemler İçin Etik Kurallar
• Hakemler sadece uzmanlık alanı ile ilgili çalışma değerlendirmeyi kabul etmelidir.
• Hakemler yazarlarla doğrudan iletişime geçmeyip, gerektiğinde editörler aracılığıyla iletişim kurmalı ve değerlendirme sürecini tarafsızlık ve gizlilik içinde yürütmelidirler.
• Herhangi bir çıkar çatışması veya çıkar birliği durumunda, makaleyi değerlendirmeyi reddedip, bu durumu editörlere bildirmelidirler.
• İnceledikleri çalışmaların gizliliğine saygı göstermek adına, değerlendirme sürecinden sonra incelenen çalışmaları imha etmeli ve sadece nihai versiyonlarını yayınlandıktan sonra kullanmalıdırlar.
• İncelenen bir makaleden elde ettikleri yayınlanmamış materyalleri, yazarın açık yazılı izni olmadan kendi araştırmalarında kullanmamalı ve değerlendirme sürecinde elde ettikleri ayrıcalıklı bilgi veya fikirleri gizli tutarak kişisel avantaj sağlamamalıdırlar.
• Değerlendirmelerini sadece çalışmanın içeriğiyle ilgili nesnel bir şekilde yapmalı ve milliyet, cinsiyet, dini inançlar, siyasi görüşler veya ticari kaygılar gibi faktörlerin değerlendirmeyi etkilemesine izin vermemelidirler.
• Hakemler, makalenin kabul veya reddiyle ilgili kararlarında akademik görgü kurallarına uygun bir şekilde açıklamalar yapmalıdırlar ve önerilerini kibar, saygılı ve bilimsel bir üslupla ifade etmelidirler.
• Görüşlerini destekleyici argümanlarla açık bir şekilde ifade etmeli ve değerlendirmeyi kabul ettikleri makaleleri belirlenen süre içinde değerlendirmelidirler.
• Hakem Değerlendirme Formu'nu doldururken isimlerini belirtmeden, çift taraflı kör hakemlik sürecine zarar vermemek için titizlikle davranmalılar. Değerlendirdikleri makalenin yayımlanabilir olup olmadığına ilişkin kararları ve bu kararlara ilişkin gerekçeleri formda açıkça belirtmelidirler.
• Makale veya yazarlar hakkında gizli bilgiler içerebileceğinden, hakem değerlendirme raporlarını yapay zeka araçlarına yüklememelidirler. Bu gizlilik şartı, makalenin veri gizliliği haklarını da kapsamaktadır.
• Potansiyel etik sorunlar veya diğer yayınlarda benzerlikler konusunda dikkatli olmalı ve bunları editörlere bildirmelidirler. Bu tür gözlemler, ilgili alıntılara uygun şekilde eşlik etmelidir.
• Bir yazarın çalışmasına alıntılar içerilmesi gerektiğini savunurken, bu gerçek bilimsel nedenlerle yapılmalıdır, yazarın atıf sayısını artırmak amacıyla değil.
• Etik dışı atıf durumları veya sahte atıflar gibi konuları hemen ilgili editöre bildirmelidirler.
Editörler İçin Etik Kurallar
• Medeniyet Sanat Dergisi editör ve alan editörleri Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan "COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors" ve "COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors" rehberliğinde etik görev ve sorumluluklara sahip olmalıdır:
• Editörler, Tasarım + Kuram Dergisinde yayınlanan her yayından sorumludur.
• Sürekli olarak derginin gelişimini sağlama, yayınlanan çalışmaların kalitesini geliştirmeye yönelik süreçleri yürütme, akademik açıdan bütünlüğü sağlama, şeffaflık ve etik standartlardan taviz verilmemesinden sorumludur.
• Editörler, makalelerin hakem değerlendirme sürecinin yönetilmesinden sorumlu olup herhangi bir çıkar çatışması tespit edilmesi halinde ilgili makaleyi reddetme hakkına sahiptirler.
• Editörler, gönderilen çalışmaların önemi, özgün değeri, geçerliliği, anlatımın açıklığı ve derginin amaç ve hedeflerine dayanarak olumlu ya da olumsuz karar verirler.
• Editörler, çalışma ile ilgili ciddi bir sorun olmadıkça, olumlu yöndeki hakem önerilerini göz ardı etmezler.
• Editörler makaleleri değerlendiren hakemlerin isimleri kör hakemlik kapsamında yazarlara bildirilmezler.
• Yazarlar ve hakemler arasından çıkar çatışması olup olmadığını gözetilir.
Makale Değerlendirme ve Kabul Süreci
Yazarlar, dergimizin kapsamına uygun çalışmaları göndermelidirler.
Makale başlığının altında yazarların adı ve soyadı yer almamalıdır. Bu bilgiler zaten sistem yöneticisi tarafından görülebilir ve makale kabul edildikten sonra eklenir.
Makaleler, http://dergipark.gov.tr adresindeki Makale Gönder sisteminden gönderilmelidir. Birden fazla araştırmacı varsa, sistemin "Yazar Ekle" bölümüne eklenmelidir.
Gönderilen makalelerin Makale Benzerlik Raporu, Yazar Beyanı ve gerekirse Etik Kurul Onay Raporları ile birlikte gönderilmesi gerekmektedir.
Makalelerde, araştırmanın modeli, deseni, evren-örneklem/katılımcılar, veri toplama yöntemleri ve geçerlik/güvenirlik çalışmaları gibi yöntem bilgilerine "yöntem" başlığı altında yer verilmelidir.
Literatür taraması veya analitik makalelerde, taranan kaynaklar ve makale kurgusu hakkında bilgi verilmelidir. Meta-analiz veya sentez çalışmalarında, seçilen eserlerin kriterleri ve incelenme yöntemleri belirtilmelidir. Makalede etik veya telif hakkı izinleri gibi konular varsa, bunlar da yöntem kısmında belirtilmelidir.
Daha önce sunulmuş, özetlenmiş veya tezden türetilmiş yayınlarda, yazarın bunu sisteme yüklerken ve kapak sayfasında belirtmesi gerekmektedir. Bu konuda herhangi bir eksiklikten dolayı dergi sorumlu tutulamaz.
Dergimize gönderilen çalışmalar, dergi yazım kurallarına uygun olmalıdır.
Dergimizde belirli bir sayıya özgü makale kabulü yoktur. Gönderilen makalelerin kabulü, hakem sürecinin tamamlanmasına, yetkili kurulların ve editörün onayına ve uygun sayının yayınlanma tarihine bağlıdır.
Hakem Değerlendirme Süreci
Editörler; dergi yayın politikalarında yer alan "Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci" politikalarını uygulamakla yükümlüdür. Bu bağlamda editörler her çalışmanın adil, tarafsız ve zamanında değerlendirme sürecinin tamamlanmasını sağlar. Dergimiz değerlendirme süreci çift taraflı kör hakemlik ilkesiyle yürütülür. Hakemler yazarlar ile doğrudan iletişime geçemez, değerlendirme ve yorumlar dergi yönetim sistemi aracılığıyla iletilir.
Medeniyet Sanat Dergisi’ne gönderilen makaleler, Editör/Alan Editörü/Editör Yardımcısı tarafından derginin odak ve kapsamına uygunluğu bakımından değerlendirilir. Kabul edilen makaleler için bu aşamada hakem süreci başlar.
Uygun bulunan makale isimsiz olarak iki hakeme gönderilir. Hakemler makaleyi olduğu haliyle kabul etme, düzeltme isteme veya red tavsiyelerinde bulunabilirler. Hakemler arasında görüş ayrılığı olduğu takdirde makale başka hakem(ler)e yönlendirilebilir.
Hakem değerlendirmelerinde 2 hakeminde “Majör” ya da “Minör” düzeltmeler vermesi durumunda hakem değerlendirme raporları yazara gönderilerek raporlar doğrultusunda yazardan revizyon istenir. Yazarın yaptığı “Minör Düzeltme”lerin uygun olup olmadığına editör ve alan editörü karar verir. “Majör Düzeltme”ler için yapılan revizyondan sonra makale “Majör Düzeltme” önerisinde bulunan hakem/hakemlere tekrar gönderilir. Hakemlerin ikinci değerlendirmeleri sonucunda makale “Kabul” ya da “Ret” edilir.
Hakem değerlendirmelerinde bir hakemin “Kabul (minör/majör düzeltme) diğer hakemin “Ret” vermesi durumunda editör/alan editörü makaleyi “Ret” edebilir veya üçüncü bir hakeme gönderebilir. Ağır değişikliklerle düzeltme durumunda, makalenin reddine karar verilebilir.
Gerekli görüldüğü durumlarda makale daha fazla sayıda hakeme gönderilebilir. Hakemlerden gelecek görüşler doğrultusunda yazının doğrudan veya kısmen düzeltilerek yayımlanmasına veya reddine karar verilir. Karar yazar(lar)a hakem raporları ile birlikte bildirilir.
Düzeltme istenen durumda, düzeltilmiş makale en geç bir ay içinde DergiPark üzerinden tekrar yüklenmelidir. Belirtilen sürede geri gönderilmeyen düzeltilmiş makale için ek süre talebinde bulunulabilir veya daha sonraki sayılarda yeniden değerlendirilmek üzere kabul edilebilir.
Yazarlar hakem değerlendirme sürecine katılmakla yükümlüdürler ve editörlerin ham veri taleplerine, açıklamalara ve etik onayının kanıtlarına ve telif hakkı izinlerine derhal yanıt vererek tam olarak iş birliği yapmakla yükümlüdürler.
Yayın Politikası
Medeniyet Sanat Dergisi makalelerin gönderim, değerlendirme ve yayınlanma olmak üzere hiçbir aşamasında ücret talep etmez. Yazarlar dergiye gönderdikleri çalışmalar için makale işlem ücreti ödemezler.
Medeniyet Sanat uluslararası hakemli bir dergi olup, Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kere dijital olarak yayınlanmaktadır. Haziran sayısı için en son makale gönderim tarihi 15 Nisan ve Aralık sayısı için en son makale gönderim tarihi 15 Ekim’dir.