Araştırma Makalesi

Türkiye’de Dini Grupların Diyanet İşleri Başkanlığına Bakışı: Altınoluk, Köprü ve İktibas Dergilerinde Diyanet Tartışmaları

Cilt: 7 Sayı: 2 31 Aralık 2024
PDF İndir
EN TR

Türkiye’de Dini Grupların Diyanet İşleri Başkanlığına Bakışı: Altınoluk, Köprü ve İktibas Dergilerinde Diyanet Tartışmaları

Öz

Bu makalede Türkiye’deki çeşitli dini grupların Diyanet İşleri Başkanlığına (DİB) bakışları basılı medya araçları olan dergiler üzerinden incelenmektedir. Erenköy Cemaati’ne ait Altınoluk, Nurculuğun Yeni Asya koluna ait Köprü ve radikal İslamcı Ercümend Özkan’la özdeşleşen İktibas dergileri 1990–2016 yıl aralığı ile sınırlandırılarak incelenmiştir. “Diyanet,” “Diyanet İşleri Başkanlığı,” “laiklik” anahtar kelimeleriyle dergilerin arşivinde tarama yapılarak DİB ile ilgili yazılar tespit edilmiştir. İçerik analizi yöntemi ile metinlerde açık ve örtülü anlamlar sistematik olarak incelenmiştir. Söz konusu dergilerde öne çıkan ortak özellik, DİB ile ilgili az sayıda yazı olması, konunun ağırlıklı olarak laiklik ve özellikle baskıcı laiklik politikaları çerçevesinde ele alınmış olmasıdır. Ayrıca her üç dergi kendi dini yaklaşım ve ekolünü DİB ile ilgili değerlendirmelerinde doğrudan yansıtmaktadır. Tasavvufi bir dini yaklaşımı benimseyen Altınoluk, bir yandan DİB’in Türkiye’de laiklik ve din-devlet-toplum ilişkileri açısından sorunlarına ve çelişkilerine değinirken diğer yandan cemaatler üstü kuşatıcı bir kurum olarak DİB’in gerekliliği ve özerkliğinin önemine dikkat çekmektedir. Radikal İslamcı çizgideki İktibas, DİB ve laikliği reddederken; Köprü, demokratik laiklik savunusuyla dinin devlet, devletin din üzerinden baskıcı olmadığı bir model ile DİB’in özerkliğini vurgulamaktadır.

Anahtar Kelimeler

Etik Beyan

Bu çalışma, M. Bilal Uzun'un sorumlu yazarın danışmanlığında yaptığı "Laiklik tartışmaları bağlamında Altınoluk, Köprü ve İktibas dergilerinin Diyanet İşleri Başkanlığı'na bakışı" başlıklı tezinin gözden geçirilip yeni kaynakların eklenmesiyle hazırlanmış genişletilmiş halidir.

Kaynakça

  1. Açık, H. (2020). Günümüzde dinî bir akım olarak Erenköy cemaati ve dinî görüşleri. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, İzmir.
  2. Algar, H. (2019). Nakşibendilik. İnsan Yayınları.
  3. Ali, J. A. (2012). Contemporary Islamic revivalism: Key perspectives. American Journal of Islamic Social Sciences, 25, 60-97.
  4. Altıkulaç, T. (1993). 13. Diyanet İşleri Başkanı Dr. Tayyar Altıkulaç’ın görüşleri. Altınoluk, 93, 16-19.
  5. Aras, A. (2011). Demokrasi İslam’ın ne yanına düşer? İktibas, 386, 24-28.
  6. Arslan, H. (2011). Dini gruplar ve siyaset: Yeni Asya Grubu örneği (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Gazi Üniversitesi, Ankara.
  7. Atacan, F. (1990). Cerrahiler. Hil Yayınları.
  8. Atalar, K. (2021). Ercümend Özkan: Entelektüel bir portre. İlem Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Basın Çalışmaları, Din Sosyolojisi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2024

Gönderilme Tarihi

19 Ekim 2024

Kabul Tarihi

9 Aralık 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Polat, A., & Uzun, M. B. (2024). Türkiye’de Dini Grupların Diyanet İşleri Başkanlığına Bakışı: Altınoluk, Köprü ve İktibas Dergilerinde Diyanet Tartışmaları. Journal of Media and Religion Studies, 7(2), 63-81. https://doi.org/10.47951/mediad.1570300
AMA
1.Polat A, Uzun MB. Türkiye’de Dini Grupların Diyanet İşleri Başkanlığına Bakışı: Altınoluk, Köprü ve İktibas Dergilerinde Diyanet Tartışmaları. MEDİAD. 2024;7(2):63-81. doi:10.47951/mediad.1570300
Chicago
Polat, Ayşe, ve Mahmut Bilal Uzun. 2024. “Türkiye’de Dini Grupların Diyanet İşleri Başkanlığına Bakışı: Altınoluk, Köprü ve İktibas Dergilerinde Diyanet Tartışmaları”. Journal of Media and Religion Studies 7 (2): 63-81. https://doi.org/10.47951/mediad.1570300.
EndNote
Polat A, Uzun MB (01 Aralık 2024) Türkiye’de Dini Grupların Diyanet İşleri Başkanlığına Bakışı: Altınoluk, Köprü ve İktibas Dergilerinde Diyanet Tartışmaları. Journal of Media and Religion Studies 7 2 63–81.
IEEE
[1]A. Polat ve M. B. Uzun, “Türkiye’de Dini Grupların Diyanet İşleri Başkanlığına Bakışı: Altınoluk, Köprü ve İktibas Dergilerinde Diyanet Tartışmaları”, MEDİAD, c. 7, sy 2, ss. 63–81, Ara. 2024, doi: 10.47951/mediad.1570300.
ISNAD
Polat, Ayşe - Uzun, Mahmut Bilal. “Türkiye’de Dini Grupların Diyanet İşleri Başkanlığına Bakışı: Altınoluk, Köprü ve İktibas Dergilerinde Diyanet Tartışmaları”. Journal of Media and Religion Studies 7/2 (01 Aralık 2024): 63-81. https://doi.org/10.47951/mediad.1570300.
JAMA
1.Polat A, Uzun MB. Türkiye’de Dini Grupların Diyanet İşleri Başkanlığına Bakışı: Altınoluk, Köprü ve İktibas Dergilerinde Diyanet Tartışmaları. MEDİAD. 2024;7:63–81.
MLA
Polat, Ayşe, ve Mahmut Bilal Uzun. “Türkiye’de Dini Grupların Diyanet İşleri Başkanlığına Bakışı: Altınoluk, Köprü ve İktibas Dergilerinde Diyanet Tartışmaları”. Journal of Media and Religion Studies, c. 7, sy 2, Aralık 2024, ss. 63-81, doi:10.47951/mediad.1570300.
Vancouver
1.Ayşe Polat, Mahmut Bilal Uzun. Türkiye’de Dini Grupların Diyanet İşleri Başkanlığına Bakışı: Altınoluk, Köprü ve İktibas Dergilerinde Diyanet Tartışmaları. MEDİAD. 01 Aralık 2024;7(2):63-81. doi:10.47951/mediad.1570300

Creative Commons License MEDYA VE DİN ARAŞTIRMALARI DERGİSİ (MEDİAD) - JOURNAL OF MEDIA AND RELIGION STUDIES

Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International