Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Dijital Din Nedir? -Yeni Medya ve Din Çalışmaları Üzerine Bir Derkenar-

Yıl 2020, Cilt: 3 Sayı: 1, 151 - 155, 29.06.2020

Öz

Dinin veya daha temel bir ifade ile kutsalın, medya ve iletişim çalışmalarına konu olması durumunun yerli literatürde geniş bir hacme ve geçmişe sahip olduğunu söylemek güç olsa da söz konusu araştırma alanının uluslararası literatürde hatırı sayılır bir hacme ve geçmişe sahip olduğunu ifade etmek mümkündür. Konuyla ilgili literatürdeki yerli ve yabancı mevcut akademik çalışmalar mukayese edildiğinde, bu durum net bir şekilde görülecektir. Hem geleneksel hem de yeni medya ve din ilişkisini inceleyen yerli ve yabancı akademik çalışmalarda böylesi bir farklılığın ortaya çıkması iki temel gerekçeyle açıklanabilir. Öncelikle ülkemizde, medya ve iletişim alanındaki teknolojik gelişmelerin, Batılı ülkelere kıyasla daha ağır seyretmesinin ve kurumsallaşmasını geç tamamlamasının, medya ve din ilişkisini inceleyen akademik çalışmaların görece daha geç başlamasına neden olduğu söylenebilir. Bununla birlikte, din gibi çok boyutlu ve hassas bir olgunun, uzun süre salt ilahiyat çalışmalarıyla sınırlı kalması, diğer bilim dallarının ve alt disiplinlerin –özellikle iletişim bilimlerinin– din olgusuna karşı çekimser tavrı bir diğer gerekçe olarak gösterilebilir.

Kaynakça

  • Akın, M. H. (2017). Türkiye modernleşmesi karşısında dini gruplar. insan&toplum, 7(1), 1-24.
  • Campbell, H. A., and Lövheim, M. (2011). Introduction: Rethinking the online-offline connection in the study of religion online. Information, Communication & Society, 1083-1096.
  • Çamdereli, M., Önay Doğan, B. ve Kocabay Şener, N. (2014). Medya ve din. İstanbul: Köprü.
  • Çamdereli, M., Önay Doğan, B. ve Kocabay Şener, N. (2015). Dijitalleşen din: Medya ve din 2. İstanbul: Köprü.
  • Eken, M. (2019). Modern görsel kültürde online din: M Nesli’nin online inanç pratikleri üzerine bir inceleme (Yayımlanmamış doktora tezi). Erciyes Üniversitesi, Kayseri.
  • Evren, I. (2013). Sosyal medya pratiklerinde İslami kimlik temsilleri (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Galatasaray Üniversitesi, İstanbul.
  • Gezginci, G. (2017). Sosyal medyadaki dini metinlerin içerik analizi: Facebook örneği (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Marmara Üniversitesi, İstanbul.
  • Hojsgaard, M. T., and Warburg, M. (2005). Introduction: Waves of research. M. T. Hojsgaard, & M. Warburg (ed), içinde Religion and Cyberspace. Oxford: Routledge, 1-11.
  • Karakoca, O. (2018). Dini kanaat önderleri ve kimlik: Sosyal medyada Müslüman kimliğinin inşası (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Ankara Üniversitesi, Ankara.
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İletişim ve Medya Çalışmaları
Bölüm Kitap Değerlendirmeleri
Yazarlar

Yunus Ergen 0000-0002-9906-5714

Yayımlanma Tarihi 29 Haziran 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ergen, Y. (2020). Dijital Din Nedir? -Yeni Medya ve Din Çalışmaları Üzerine Bir Derkenar-. Medya Ve Din Araştırmaları Dergisi, 3(1), 151-155.
  

Creative Commons License MEDYA VE DİN ARAŞTIRMALARI DERGİSİ (MEDİAD) - JOURNAL OF MEDIA AND RELIGION STUDIES

This journal is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.