Yazım Kuralları

Makale Hazırlama Ön Süreci
Makaleler Türkçe veya İngilizce dilinde, açık bir anlatımla yazılmış olmalıdır. Makale (kaynakça, tablo ve şekil başlıkları da dahil) A4 boyutlu belgeye 12 punto Times New Roman yazı tipi ile çift aralıklarla her iki yana yaslanmış formatta yazılmalı, ve her kenar için 25 mm'lik standart kenar boşlukları ayarlanmalıdır. Başlık ve yazar isimleri metinde ortalanmış olmalıdır. Yazar isimleri, sorumlu yazarın ismi, bağlı kuruluşlar, adres, telefon numarası, e-mail adres ve ORCID numaraları sadece başlık sayfasında verilmelidir. Yazarların ünvan ve görevleri belirtilmemelidir. Makalenin ilk sayfasından itibaren satır numarası verilmesi zorunludur. Makale, ana metin, referanslar, şekiller ve tablolar tek bir dosyada olmalıdır. Şekil ve tablolar makale içerisinde ilgili yerlerde bulunmalıdır.
Araştırma makaleleri, tablo ve şekillerde dahil olmak üzere 25 sayfayı aşmamalıdır.
Kısa araştırma, teknik not, vaka bildirimi gibi bildiriler 10 sayfayı aşmamalıdır.

Makale bölümleri
Başlık sayfası
Başlık sayfası her bir yazarın adı ve soyadı, bölüm, kurum, posta kodlu şehir ve ülke bilgilerini içermelidir. Sorumlu yazarın e-posta adresi ayrıca belirtilmelidir. Tüm yazışmalar için sorumlu yazar ile iletişime geçilecektir.
Makale yazarlarının tümünün ORCID numaralarının makale başlık sayfasında belirtilmesi zorunludur. ORCID numarası olmayan yazarlar www.orcid.org adresine kayıt olarak numara almaları gerekmektedir.
Öz
Türkçe veya İngilizce özetler 300 kelimeyi aşmamalıdır. Yabancı yazarlar için makalenin Türkçe başlığı, anahtar sözcükler ve özetin tercümesi dergi dil editörü tarafından yapılacaktır. Özette makalede anlatılan çalışmanın önemi ve kritik sonuçları yer almalıdır. Anahtar kelimeler 3’ten az olmamalı ve makalenin kapsadığı konuyu tanımlamalıdır.
Takip eden sayfalar
Araştırma makalelerinde yazarların IMRAD tekniğine (Giriş, Materyal-Metot, Sonuç, Tartışma) uyması gerekmektedir. Diğer tür makalelerde (teknik not, vaka bildirimi, vb.) bu şart aranmaz. Sistematik konulu makalelerde Uluslararası Zooloji ve Botanik İsimlendirme Kodlarına kesinlikle uyulmalıdır. Herhangi bir taksonun metindeki ilk yazımında, isimlendiren kişi ve yıl belirtilmelidir. Cins ve tür adları italik olarak verilmelidir.
Tablo ve şekil başlıkları kısa ve bilgilendirici olmalıdır. Tablo ve şekiller makale içerisinde uygun kısımlara yerleştirilmiş olmalıdır. Şekiller 300 dpi çözünürlüğe sahip TIFF veya JPEG formatında olmalıdır.
Teşekkür
Teşekkürler kısa tutulmalı ve kaynakça bölümün önüne yerleştirilmelidir.
Çıkar çatışması
Yazarlar herhangi bir çıkar çatışması olup olmadığını bu bölümde bildirmelidir.
Etik Kurul Beyanı
Materyal olarak canlı hayvan kullanılan klinik ve deneysel bilimsel araştırma makalelerinde etik kurul kararı alınmış olması zorunludur. Yazar/yazarlar, etik kurul karar numarasını makalenin materyal ve metot bölümünde bildirmelidirler. Editörlük, etik kurul belgesini isteme hakkına sahiptir.
Telif Hakkı Bildirimi
Değerlendirme sürecinden sonra eğer makale kabul edilmiş ise tüm yazarlar Telif Hakkı Devir Formunu onaylamalıdır.
Kaynakça
Makalede kullanılan tüm kaynaklar APA 6 stilinde verilmelidir. Metin içi atıf formatı, yazar soyadı ve yayın yılı şeklinde olmalıdır. İkiden fazla yazarlı atıflarda sadece ilk yazarın soyadı verilmeli ve vd. şeklinde devam etmelidir. Örn. (Önsoy, 2005), (Önsoy ve Salman, 2005), (Önsoy vd., 2005).
Cümle içi atıflarda yazar soyadını takiben yayın yılı parantez içinde yazılmalıdır. Örn. Önsoy (2005), Önsoy ve Salman (2005), Önsoy vd. (2005).
İki veya daha fazla kaynağa metin içinde atıf yapılıyorsa, atıf yapılan kaynaklar kaynaklarda yer aldığı şekilde alfabetik sırayla verilmelidir. Örn. (Önsoy, 2005; Filiz, 2006; Önsoy ve Filiz, 2007) veya (Önsoy, 2005, 2006, 2007) veya (Önsoy ve Filiz, 2005a, 2005b). Metin içindeki tüm atıflar kaynakçada yer almalıdır.
Atıf yapılan makaleye ait DOI varsa, DOI numarası referansın sonuna eklenmeli, DOI bilgisinden sonra nokta konulmalıdır.
İnternet sayfası referanslarında tam URL adresi ile erişim tarihi verilmelidir.
Dergi Makalesi
Yapıcı, S. (2021). A Risk Screening of Potential Invasiveness of Alien and Neonative Marine Fishes in the Mediterranean Sea: Implications for Sustainable Management. Sustainability 2021(13), 1-12. DOI: 10.3390/su132413765
Salman, A. & Önsoy, B. (2010). Reproductive Biology of the Bobtail Squid Rossia macrosoma (Cephalopoda: Sepiolidea) From the Eastern Mediterranean. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 10, 81-86. DOI: 10.4194/trjfas.2010.0112
Önsoy, M.B., Filiz, H., Tarkan, A.S., Bilge, G. & Tarkan, A.N. (2011). Occurrence of Non-Native Fishes in a Small Man-Made Lake (Lake Ula, Muğla): Past, Present, Future Perspectives. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 11(1), 209-215. DOI: 10.4194/trjfas.2011.0205

Kitap
Lockwood, J.L., Hoopes, M.F. & Marchetti, M.P. (2013) Invasion Ecology, 2nd Edition. Wiley.
Kitap Bölümü
Galil B.S., Marchini A. & Occhipinti-Ambrogi A. (2018). Mare Nostrum, Mare Quod Invaditur—The History of Bioinvasions in the Mediterranean Sea. In: Queiroz A., Pooley S. (Eds.), Histories of Bioinvasions in the Mediterranean (pp 21-49). Springer.
Bildiri
Yapıcı, S. (2020). Türk Ege denizinde dağılım gösteren yabancı balık türlerinin güncel durumu. In M. Doğan (Ed.), 2nd International Eurasian Conference on Science, Engineering and Technology (pp. 333-339). Gaziantep, Turkey: Proceeding Book.
Web sitesi
Pauly, D. & Froese, R. (2022). Fishbase. Alıntılanma adresi: www.fishbase.org (07.03.2022).