Kadın Cinayetlerinin Medyada Temsili: 2024 Yılına Ait Örnek Haberlerin Nitel ve Nicel Analizi
Öz
Bu çalışmanın amacı, 2024 yılı içerisinde Türkiye'de Google News platformunda en çok okunan kadın cinayeti haberlerinin medyada nasıl temsil edildiğini incelemek ve internet haberlerinde kadınlara yönelik şiddetin sunumunda ortaya çıkan etik sorunları belirlemektir. Bu doğrultuda, haberlerde kullanılan dil, görsel içerikler ile fail ve mağdurun sunuluş biçimleri medya etiği ve toplumsal cinsiyet eşitliği bağlamında değerlendirilerek kadın cinayetlerinin medya aracılığıyla nasıl aktarıldığı ve etik habercilik ilkelerine ne ölçüde uygun olduğu ortaya konulmuştur. Araştırma, 2024 yılı içerisinde Google News platformunda en çok okunan kadın cinayeti haberlerinde başlık ve dil kullanımının, fail ve mağdurun sunuluş biçiminin, suç aletlerinin aktarımının, görsel içeriklerin niteliğinin ve haberlerin medya etiği ilkelerine uygunluk düzeyinin kadın cinayetlerinin temsilini nasıl şekillendirdiği sorusuna yanıt aramaktadır. Araştırmada karma yöntem benimsenmiş olup haberler nicel ve nitel içerik analizi teknikleri birlikte kullanılarak incelenmiştir. Analiz sürecinde haberler; başlık ve dil kullanımı, fail ve mağdurun sunuluş biçimi, suç aletlerinin aktarımı, görsel içeriklerin niteliği ve etik ilkelere uygunluk düzeyi gibi önceden belirlenen kodlama kategorileri doğrultusunda sistematik olarak değerlendirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, 2024 yılı içerisinde Türkiye'de Google News platformunda en çok okunan kadın cinayeti haberleri arasından rassal örnekleme yöntemiyle seçilen 34 internet haberi oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda, medyanın kadına yönelik şiddeti görünür kılma ve toplumsal farkındalık oluşturma potansiyeline sahip olmasına rağmen bu gücü çözüm odaklı ve etik habercilik anlayışı doğrultusunda yeterince kullanamadığı belirlenmiştir. İncelenen haberlerde kadın cinayetlerinin çoğunlukla fail merkezli ve dramatize edici bir anlatımla sunulduğu, mağdur odaklı ve hak temelli habercilik yaklaşımının ise geri planda kaldığı görülmüştür. Elde edilen bulgular, kadın cinayeti haberlerinde medya etiği ilkelerine daha fazla önem verilmesi gerektiğini ortaya koyarken, medyanın toplumsal sorumluluğunun güçlendirilmesi, kadın güvenliğine yönelik farkındalığın artırılması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik politika geliştirme süreçlerine katkı sağlayacak etik habercilik anlayışının önemini vurgulamaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Avcı, F., & Güdekli, İ. A. (2018). Toplumsal cinsiyet ve medya ilişkisi: Yazılı basında kadına şiddet ve kadın cinayetleri haberleri üzerine bir analiz. International Journal of Cultural and Social Studies, 4(2), 480–482.
- Akdemir, K. H. (2020). Türk medyasında kadın cinayetleri. SETA Yayınları.
- Akyüzlü, B. (2024). Eleştirel söylem perspektifinden dijital medyada kadın cinayet haberlerinin incelenmesi: DHA örneği. Karadeniz Teknik Üniversitesi İletişim Araştırmaları Dergisi, 14(2), 23–57. https://doi.org/10.53495/e-kiad.1543128
- Aslan, H. E., & Dingin, A. E. (2025). İnternet haberlerinde etik. Sakarya İletişim, 5(1), 39–56. https://doi.org/10.70684/silet.1593708
- Budak, C. (2022). Anayasa Mahkemesi’nin S.E. kararı ışığında kadına yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerini önlemede idarenin sorumluluğu. Marmara Üniversitesi Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Dergisi, 6(1), 141–157.
- Capecchi, S., & Gius, C. (2023). Gender-based violence representation in the Italian media: Reviewing changes in public narrations from femicide to “revenge pornography”. Italian Journal of Sociology of Education, 15(1), 81–99. Cengiz, V., & Korkmaz, A. (2023). Kadına yönelik şiddetin medyada temsili ve şiddetin meşrulaştırılması.
- Cıngı, Y., & Cıngı, M. (2022). Medyada yer alan kadına yönelik şiddet ve kadın cinayeti haberlerine toplumun tepkisi üzerine nitel bir araştırma. Erciyes Akademi, 36(4), 1817–1819.
- Correia, A., & Neves, S. (2024). Newspaper headlines and intimate partner femicide in Portugal. Social Sciences, 13(3), 1–16. https://doi.org/10.3390/socsci13030151
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
İletişim Çalışmaları, İletişim Kuramları, Kitle İletişimi, İletişim ve Medya Çalışmaları (Diğer), Kültür, Temsil ve Kimlik
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Melisa Ayhan
*
0009-0007-6103-035X
Türkiye
Ali Emre Dingin
0000-0003-2781-7160
Türkiye
Aslıhan Topal
0000-0003-3111-824X
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
28 Ekim 2026
Gönderilme Tarihi
14 Ağustos 2026
Kabul Tarihi
16 Ekim 2026
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2026 Cilt: 8 Sayı: 2