It has been shown in recent years that foods called functional foods may protect against certain types of cancer against cardiovascular diseases and cognitive dysfunctions. In the studies performed, the flavo-noids (apigenin, chrysin, luteolin) which are subclass of flavonoids have been shown to have antioxidant, antiinflammatory, antiallergic, neuroprotective and cardioprotective effects and it is presented as the cur-rent treatment method in the treatment of some diseases. The structure function, nutritional resources and potential therapeutic properties of the flavones, which are also used as supplement in the compost, have been studied. The purpose of this review is to evaluate the therapeutic effects of flavones in certain dise-ases. The positive effect of flavones on health can be proven in many experimental studies and can be proven in the long run.
Son yıllarda fonksiyonel gıdalar adı verilen gıdaların belirli kanser türlerine, kardiyovasküler hastalıklara ve bilişsel işlev bozukluklarına karşı koruyabileceği gösterilmiştir. Yapılan çalışmalarda, flavonoidlerin alt sınıfı olan flavonoidlerin (apigenin, krisin, luteolin) antioksidan, antienflamatuar, antialerjik, nöroprotektif ve kardiyoprotektif etkileri olduğu gösterilmiştir ve bazı hastalıkların tedavisinde mevcut tedavi yöntemi olarak sunulmuştur. Kompost takviyesi olarak da kullanılan flavonların, yapısal fonksiyonu, besin kaynakları, potansiyel tedavi edici özellikleri incenmektedir. Bu derlemenin amacı bazı hastalıklarda flavonların terapötik etkilerini değerlendirmektir. Flavonların sağlık üzerindeki olumlu etkisi birçok deneysel çalışma ile uzun vadede kanıtlanabilir
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Haziran 2020 |
Gönderilme Tarihi | 28 Mart 2020 |
Kabul Tarihi | 22 Haziran 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 20 Sayı: 1 |