Bu araştırmada, aynı su kaynağı üzerinde bulunan farklı işletmelerde yetiştiriciliği yapılan gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) vücut kompozisyonları ve yağ asit profilleri karşılaştırılmıştır. Balık etlerinin nem (%77.91) ve ham yağ (%7.24) oranları en yüksek A işletmesinde, ham protein (%19.90) oranı ise en yüksek C işletmesinde tespit edilmiş olup, bütün işletmeler arasında besin kompozisyonu bakımından, ham kül oranı hariç, istatistiksel olarak fark tespit edilmiştir (p<0.05). Farklılıklar, farklı yem kaynaklarını kullanan işletmelerin balık kaslarındaki yağ asit profillerinde de gözlenmiştir. Balıkların HSI ve VSI değerleri A, B ve C işletmeleri için sırasıyla, %1.98, 11.64; %1.34, 16.10; %1.89, 13.31 olarak belirlenmiştir. Balıkların HSI değerleri A ve C işletmeleri arasında farklılık göstermemiştir (p>0.05). Ancak A-B ve B-C arasında farklılık tespit edilmiştir (p<0.05). Tüm işletmelerden alınan balıkların VSI değerleri arasında ise farklılıklar belirlenmiştir (p<0.05). Sonuç olarak, bu işletmelerde yetiştirilen balıkların besin ve yağ asit kompozisyonları bakımından aralarında farklılıklar olmasına rağmen, yüksek seviyelerde EPA ve DHA'nın yanı sıra n-3 ve n-6 yağ asitlerinin makul derecede olumlu oranlarını içermesi, tüm işletmelerdeki alabalıkların insan beslenmesinde biyolojik açıdan değerli gıdalar olduğunu göstermiştir.
fatty acid, gökkuşağı alablığı, farklı işletmeler, vücut kompozisyonu
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi |
Bölüm | Araştırmalar |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2018 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2018, Cilt 4, Sayı 1 |
Bibtex | @araştırma makalesi { menba400651, journal = {Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi}, issn = {2147-2254}, eissn = {2667-8659}, address = {menba@kastamonu.edu.tr}, publisher = {Kastamonu Üniversitesi}, year = {2018}, volume = {4}, number = {1}, pages = {1 - 7}, title = {Farklı İşletmelerde Yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss) Vücut ve Yağ Asit Profilleri}, key = {cite}, author = {Dernekbaşı, Seval and Hamzaoğlu, Gökhan} } |
APA | Dernekbaşı, S. & Hamzaoğlu, G. (2018). Farklı İşletmelerde Yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss) Vücut ve Yağ Asit Profilleri . Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi , 4 (1) , 1-7 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/menba/issue/38330/400651 |
MLA | Dernekbaşı, S. , Hamzaoğlu, G. "Farklı İşletmelerde Yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss) Vücut ve Yağ Asit Profilleri" . Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 4 (2018 ): 1-7 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/menba/issue/38330/400651> |
Chicago | Dernekbaşı, S. , Hamzaoğlu, G. "Farklı İşletmelerde Yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss) Vücut ve Yağ Asit Profilleri". Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 4 (2018 ): 1-7 |
RIS | TY - JOUR T1 - Farklı İşletmelerde Yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss) Vücut ve Yağ Asit Profilleri AU - Seval Dernekbaşı , Gökhan Hamzaoğlu Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - DO - T2 - Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 1 EP - 7 VL - 4 IS - 1 SN - 2147-2254-2667-8659 M3 - UR - Y2 - 2018 ER - |
EndNote | %0 Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi Farklı İşletmelerde Yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss) Vücut ve Yağ Asit Profilleri %A Seval Dernekbaşı , Gökhan Hamzaoğlu %T Farklı İşletmelerde Yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss) Vücut ve Yağ Asit Profilleri %D 2018 %J Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi %P 2147-2254-2667-8659 %V 4 %N 1 %R %U |
ISNAD | Dernekbaşı, Seval , Hamzaoğlu, Gökhan . "Farklı İşletmelerde Yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss) Vücut ve Yağ Asit Profilleri". Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 4 / 1 (Haziran 2018): 1-7 . |
AMA | Dernekbaşı S. , Hamzaoğlu G. Farklı İşletmelerde Yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss) Vücut ve Yağ Asit Profilleri. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. 2018; 4(1): 1-7. |
Vancouver | Dernekbaşı S. , Hamzaoğlu G. Farklı İşletmelerde Yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss) Vücut ve Yağ Asit Profilleri. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. 2018; 4(1): 1-7. |
IEEE | S. Dernekbaşı ve G. Hamzaoğlu , "Farklı İşletmelerde Yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss) Vücut ve Yağ Asit Profilleri", Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, c. 4, sayı. 1, ss. 1-7, Haz. 2018 |