Bu çalışmada nanopartikül halinde sıfır değerlikli demir (Fe)’in bakteriler üzerine gelişimlerinin etkilerinin pozitif-negatif etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. L.garvieaeizolatlarının gelişimlerine nanopartiküllerin etki oranının hesaplanabilmesi amacıyla katı besiyerinde ekimleri ve fenotipik-moleküler identifikasyonları belirlendikten sonra 10ml TSB, 9ml TSB-1ml nanopartikül, 5ml TSB-5ml nanopartikül, 1ml TSB-9ml nanopartikül ve 0,5ml TSB-9,5ml nanopartükül oranlarındaki besiyerlerine optik dansitesi 600nm’de 0,2 olan 100ul L. garvieaeizolatı eklenmiştir. Çalışmada bakteri süspansiyonu eklenmemiş 10 ml TSB negatif kontrol olarak kullanılmıştır. Çalışma sonucunda kontrol grubu örnekleri hem gelişim hızı hem de inkübasyon süresi sonunda maksimum OD değerine ulaşıldığı görülmüştür. Nanopartikül eklemesi yapılan diğer gruplar içerisinde en hızlı gelişimin 3. grupta (5TSB+5NP+LG) olduğu, en düşük ise 5. grupta (0,5TSB+9,5NP+LG) olduğu görülmüştür. Nanopartikül içerikli besiyerlerinde maksimum bakteriyel OD gelişimleri ise sırasıyla 2. (9 TSB +1 NP + LG), 3. (5 TSB + 5 NP + LG), 4. (1 TSB + 9 NP + LG) ve 5. (0,5 TSB + 9,5 NP + LG) gruplarda oluştuğu gözlenmiştir. Bu sonuçlara göre bakteriyel gelişim için nanopartikülün (Fe) kullanımının %50 oranında olmasının en uygun gelişim miktarı olduğu görülmektedir. Ancak besiyeri oranının %5’in altında olmasının bakteriyel gelişimi engellediği tespit edilmiştir.
Balık hastalıkları, L. garvieae, Nanopartikül, Spektrofotometrik ölçüm, Real-Time
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırmalar |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 11 Temmuz 2019 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2019, Cilt 5, Sayı 1 |
Bibtex | @araştırma makalesi { menba545842, journal = {Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi}, issn = {2147-2254}, eissn = {2667-8659}, address = {menba@kastamonu.edu.tr}, publisher = {Kastamonu Üniversitesi}, year = {2019}, volume = {5}, pages = {6 - 15}, doi = {}, title = {Nanopartikül içerikli sıvı besiyerlerinde Lactococcus garvieae izolatlarının gelişim farklılıklarının spektrofotometrik olarak belirlenmesi}, key = {cite}, author = {Önalan, Şükrü and Yavuz, Halil İbrahim} } |
APA | Önalan, Ş. & Yavuz, H. İ. (2019). Nanopartikül içerikli sıvı besiyerlerinde Lactococcus garvieae izolatlarının gelişim farklılıklarının spektrofotometrik olarak belirlenmesi . Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi , 5 (1) , 6-15 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/menba/issue/47019/545842 |
MLA | Önalan, Ş. , Yavuz, H. İ. "Nanopartikül içerikli sıvı besiyerlerinde Lactococcus garvieae izolatlarının gelişim farklılıklarının spektrofotometrik olarak belirlenmesi" . Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 5 (2019 ): 6-15 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/menba/issue/47019/545842> |
Chicago | Önalan, Ş. , Yavuz, H. İ. "Nanopartikül içerikli sıvı besiyerlerinde Lactococcus garvieae izolatlarının gelişim farklılıklarının spektrofotometrik olarak belirlenmesi". Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 5 (2019 ): 6-15 |
RIS | TY - JOUR T1 - Nanopartikül içerikli sıvı besiyerlerinde Lactococcus garvieae izolatlarının gelişim farklılıklarının spektrofotometrik olarak belirlenmesi AU - Şükrü Önalan , Halil İbrahim Yavuz Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - DO - T2 - Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 6 EP - 15 VL - 5 IS - 1 SN - 2147-2254-2667-8659 M3 - UR - Y2 - 2019 ER - |
EndNote | %0 Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi Nanopartikül içerikli sıvı besiyerlerinde Lactococcus garvieae izolatlarının gelişim farklılıklarının spektrofotometrik olarak belirlenmesi %A Şükrü Önalan , Halil İbrahim Yavuz %T Nanopartikül içerikli sıvı besiyerlerinde Lactococcus garvieae izolatlarının gelişim farklılıklarının spektrofotometrik olarak belirlenmesi %D 2019 %J Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi %P 2147-2254-2667-8659 %V 5 %N 1 %R %U |
ISNAD | Önalan, Şükrü , Yavuz, Halil İbrahim . "Nanopartikül içerikli sıvı besiyerlerinde Lactococcus garvieae izolatlarının gelişim farklılıklarının spektrofotometrik olarak belirlenmesi". Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 5 / 1 (Temmuz 2019): 6-15 . |
AMA | Önalan Ş. , Yavuz H. İ. Nanopartikül içerikli sıvı besiyerlerinde Lactococcus garvieae izolatlarının gelişim farklılıklarının spektrofotometrik olarak belirlenmesi. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. 2019; 5(1): 6-15. |
Vancouver | Önalan Ş. , Yavuz H. İ. Nanopartikül içerikli sıvı besiyerlerinde Lactococcus garvieae izolatlarının gelişim farklılıklarının spektrofotometrik olarak belirlenmesi. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. 2019; 5(1): 6-15. |
IEEE | Ş. Önalan ve H. İ. Yavuz , "Nanopartikül içerikli sıvı besiyerlerinde Lactococcus garvieae izolatlarının gelişim farklılıklarının spektrofotometrik olarak belirlenmesi", Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, c. 5, sayı. 1, ss. 6-15, Tem. 2019 |