Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Erzincan İli Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi

Yıl 2020, Cilt: 6 Sayı: 1, 18 - 29, 30.06.2020

Öz

Bu çalışmada Erzincan ili balık tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada oransal örnekleme yöntemi uygulanarak tesadüfi olarak seçilen 274 kişi ile 2019 yılında Şubat ve Nisan aylarında yüz yüze yapılan anketlerden elde edilen veriler kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre; ankete katılan bireylerin %10,9’unun balık tükettiği belirlenmiştir. Balığın çoğunlukla kış aylarında ve on beş günde bir tüketildiği saptanmıştır. Balık tüketim nedeni olarak besin değerinin yüksek olması, en çok tüketilen balık türü olarak ise hamsi (Engraulis encrasicolus) ve balık tüketim şekli olarak ise tavada pişirme yönteminin tercih edildiği belirlenmiştir. Tüketiciler genel olarak ucuz fiyattan istedikleri çeşit balığa taze olarak ulaşamadıklarını ifade ederken bu beklentilerinin karşılanması durumunda daha fazla balık tüketebileceklerini bildirmişlerdir. Sonuç olarak; balığın uygun fiyat, istenilen çeşit ve taze olarak Erzincan ilinde satış olanaklarının geliştirilmesinin balık tüketimini arttıracağı kanısına varılmıştır.

Kaynakça

  • Abdikoğlu, D.İ., Azabağaoğlu, M.Ö., & Unakıtan, G. (2015). Tekirdağ ilinde balık tüketim eğilimlerinin belirlenmesi. Balkan and Near Eastern Journal of Social Sciences 01 (01), 69-75.
  • Adıgüzel F., Civelek O., Sayılı M., & Büyükbay O.E. (2009). Tokat İli Almus İlçesinde Ailelerin Balık Tüketim Durumu. GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(2), 35-43.
  • Akbay, C., Meral, Y., Yılmaz, H.İ., & Gözek, S. (2013). Türkiye’de ailelerin su ürünleri tüketiminin ekonomik analizi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 16(3), 1-7.
  • Aydın, M., & Karadurmuş, U. (2012). Consumer behaviors for seafood in Ordu province. SUMAE Yunus Araştırma Bülteni, 3: 18-23.
  • Aydın, M., & Karadurmuş, U. (2013). Trabzon ve Giresun Bölgelerindeki su ürünleri tüketim alışkanlıkları. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 3(9): 57-71.
  • Aydın, M., & Odabaş, Y. (2017). Su ürünleri tüketim alışkanlıkları üzerine bir araştırma: Diyarbakır ili örneği. Türk Denizcilik ve Deniz Bilimleri Dergisi, 1 (3), 101-112.
  • Baş, T. (2008). Anket. Araştırma Yöntemleri Dizisi: 2. Seçkin Yayıncılık, 5. Baskı, Ankara, 255 s.
  • Bayraktar, S., Ergün, S., & Ayvaz, Z. (2019). Ankara ve Çanakkale’de su ürünleri tüketim tercihleri ve alışkanlıklarının karşılaştırılması. Acta Aquatica Turcica, 15(2), 213-226. Bolat, Y., & Cevher, H. (2018). Konya İli ( Türkiye ) Su ürünleri tüketim alışkanlıkları üzerine bir anket çalışması. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 14 (3), 241–252.
  • Büyüköztürk, Ş. Ç., & Köklü, N. (2008). Sosyal bilimler için istatistik (3. baskı). Ankara: Pegem Akademi.
  • Çaylak, B. (2013). İzmir İli Su Ürünleri Tüketimi ve Tüketici Tercihleri Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Çanakkale. 62 s.
  • Doğan, K., & Gönülal, O. (2014). Gökçeada balık tüketim alışkanlığının belirlenmesi̇ ve sosyo-ekonomı̇k analı̇zı̇. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 29 (1), 101-116.
  • Doğan, N. (2019). TRA1 Bölgesinde (Erzurum, Erzincan, Bayburt) Hanelerin Kırmızı Et, Tavuk Eti ve Balık Eti Tüketimine Yönelik Mevcut Durum Üzerine Bir Araştırma. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 6(2): 285–295,
  • Ercan, O., & Şahin, A. (2016). Kahramanmaraş il merkezin-de balık eti tüketim analizi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 19(1): 51-65.
  • FAO (2018). Fishery Statistical Databases, www.fao.org/fishery/statistics/collections/en (erişim tarihi, 18.03.2019).
  • Gökhan, E.E. (2010). Elazığ İli Alabalık yetiştiriciliğinde üretim ve pazarlamanın sürdürülebilirliği. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi 81(2): 3-8
  • Gözener, B., & Sayılı, M. (2013). Bireylerin açık süt ve süt ürünleri tüketim tercihlerinin 0ncelenmesi: Tokat-Turhal ilçesi örneği. Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi. I, (2013): 160-175.
  • Gül Yavuz, G., Yasan Ataseven, Z., Gül, U., & Gülaç, Z.N. (2015). Factor affecting consumer preferences on seafood consumption: The case of Ankara (in Turkish with English abstract). Yunus Research Bulletin 1: 73-82.
  • Gürel, E., Doğan, H.G., Polat, S., Yeşilayer, N., & Buhan, E. (2017). Ağrı ili merkez ilçede yaşayan bireylerin balık tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi. 6(3): 26-35.
  • Karakaya, E., & İnci, H. (2014). Bingöl ili merkez ilçesi hane halkının kanatlı eti tüketim tercihleri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(1): 53-64.
  • Karakaya, E., & Kırıcı, M. (2016). Bingöl ili il merkezinde balık eti tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. International Journal of Social and Economic Sciences 6 (1): 74-85.
  • Karakaya, E., Çelik, Ş., & Taysı, M.R. (2018). CHAID Algoritması ile balıketi tüketimini etkileyen faktörlerin incelenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 35(2): 85-93.
  • Kırıcı, M., Çam, O., & Karakaya, E. (2018). Siirt ili il merkezinde balık eti tüketim yapısı ve bireylerin satın alma eğilimlerinin belirlenmesi. Akademik Ziraat Dergisi 7(2):227-236.
  • McManus, A., Hunt, W., Storey, J., McManus, J., & Hilhorst, S. (2014). Perceptions and preference for fresh seafood in an Australian context. International Journal of Consumer Studies, 38: 146–152.
  • Nalinci, S. (2013). Amasya İli Merkez İlçedeki Hane Halkının Et Tüketim Alışkanlıkları Ve Et Tüketimini Etkile-yen Faktörler. Yüksek Lisan Tezi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü, Tokat. 176 s.
  • Oğuzhan, P., Angiş, S., & Atamanalp, M. (2009). Erzurum İlindeki Bireylerin Su Ürünleri Tüketim Alışkanlığının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. 15. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, 01 – 04 Temmuz, Rize.
  • Olgunoğlu, İ. A., Bayhan, Y. K., Olgunoğlu, M. P., Artar, E., & Ukav, İ. (2014). Adıyaman ilinde balık eti tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 9(1): 21-25.
  • Orhan, H., & Yüksel, O. (2010). Burdur ili su ürünleri tüketimi anket uygulaması. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 5 (1): 1-7.
  • Özer, O.O. Gül Yavuz, G., & Gül, U. (2016). Demografik faktörlerin balık eti tüketimindeki etkisi: Ankara ili örneği. Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 4 (5), 356-364.
  • Soylu, M. (2018). Kayseri’de Üç Farklı Sosyoekonomik Bölgede Yaşayanların Balık Tüketim Tercihleri. Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi, 2018, 53 (2) : 463-476
  • Şen, B., Canpolat, Ö., Sevim, A. F., & Sönmez, F. (2008). Elazığ İlinde Balık Eti Tüketimi. Fırat Üniversitesi. Fen ve Mühendislik. Bilimleri Dergisi. 20 (3), 433-437.
  • Şen, A. (2011). Konya ve Mersin İl Merkezlerinde Yaşayan Bireylerin Balık Tüketimi Konusundaki Alışkanlık ve Bilgi Düzeylerinin Karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya. 93 s.
  • Şen, İ., & Şahin, A. (2017). Mersin’de yaşayan bireylerin balık tüketim tercihlerini demografik faktörler açısından ele alan bir araştırma. Journal of Economics and Administrative Sciences. XIX 1 33-46.
  • Terin, M., Hamamcı, G., Gül, T., & Terin, S. (2016). Van ili il-sel alanda hanelerin balık tüketim yapısı ve satın alma davranışlarının belirlenmesi. Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 33(3): 241-249.
  • TÜİK, (2018). Su Ürünleri İstatistikleri. (www.tuik.gov.tr) (Erişim tarihi: 05.07.2019)
  • Yüksel, F., Kuzgun, N. K., & Özer, E.İ. (2011). Tunceli ili balık tüketim alışkanlığının belirlenmesi. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 2 (5): 28-36.
Toplam 35 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hidrobiyoloji
Bölüm Araştırmalar
Yazarlar

Ersin Karakaya

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2020
Kabul Tarihi 15 Haziran 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Karakaya, E. (2020). Erzincan İli Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 6(1), 18-29.
AMA Karakaya E. Erzincan İli Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. Haziran 2020;6(1):18-29.
Chicago Karakaya, Ersin. “Erzincan İli Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi”. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 6, sy. 1 (Haziran 2020): 18-29.
EndNote Karakaya E (01 Haziran 2020) Erzincan İli Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 6 1 18–29.
IEEE E. Karakaya, “Erzincan İli Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi”, Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, c. 6, sy. 1, ss. 18–29, 2020.
ISNAD Karakaya, Ersin. “Erzincan İli Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi”. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 6/1 (Haziran 2020), 18-29.
JAMA Karakaya E. Erzincan İli Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. 2020;6:18–29.
MLA Karakaya, Ersin. “Erzincan İli Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi”. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, c. 6, sy. 1, 2020, ss. 18-29.
Vancouver Karakaya E. Erzincan İli Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. 2020;6(1):18-29.