Bu çalışmada Erzincan ili balık tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada oransal örnekleme yöntemi uygulanarak tesadüfi olarak seçilen 274 kişi ile 2019 yılında Şubat ve Nisan aylarında yüz yüze yapılan anketlerden elde edilen veriler kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre; ankete katılan bireylerin %10,9’unun balık tükettiği belirlenmiştir. Balığın çoğunlukla kış aylarında ve on beş günde bir tüketildiği saptanmıştır. Balık tüketim nedeni olarak besin değerinin yüksek olması, en çok tüketilen balık türü olarak ise hamsi (Engraulis encrasicolus) ve balık tüketim şekli olarak ise tavada pişirme yönteminin tercih edildiği belirlenmiştir. Tüketiciler genel olarak ucuz fiyattan istedikleri çeşit balığa taze olarak ulaşamadıklarını ifade ederken bu beklentilerinin karşılanması durumunda daha fazla balık tüketebileceklerini bildirmişlerdir. Sonuç olarak; balığın uygun fiyat, istenilen çeşit ve taze olarak Erzincan ilinde satış olanaklarının geliştirilmesinin balık tüketimini arttıracağı kanısına varılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hidrobiyoloji |
Bölüm | Araştırmalar |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2020 |
Kabul Tarihi | 15 Haziran 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 6 Sayı: 1 |