Teknolojik gelişmeler, artan nüfus yoğunluğu, kentselleşme ve sanayileşmenin bir sonucu olarak meydana gelen çevresel sorunların en başında atık suların bertarafı gelmektedir. Son yıllarda da atık su arıtımında sucul bitkilerden olan Lemna minor kullanımı giderek artmıştır. Su mercimeğinin atık suların arıtılmasında kullanılmasının temel nedenleri arasında L. minör ile elde edilen biyokütlenin yüksek protein içermesi, üretim hızı ve düşük lif içeriği ile suyun iyileştirilmesi sonucu kaliteli bir ürün oluşturmak sayılabilmektedir. Bu çalışmanın amacı; belediye atık suyunda L. minor sucul bitkisini kullanarak kirletici uzaklaştırma kapasitesini tespit etmektir. Bu amaçla; 2022 yılında Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü Urla tesisi su bitkileri laboratuvarında 15 gün boyunca Hoagland besin ortamında zenginleştirilmiş su mercimeği kültüründen elde edilen L. minor örnekleri 1000 ml’lik plastik kap içerisine 5 cm yüksekliğinde toplam 250 ml hacimde olan atık su ile koyulmuştur. Kontrol grubunda ise sadece atık su kullanılmıştır. Denemeler belediye atık suyunda 3 tekrarlı olacak şekilde gerçekleştirilmiştir. Denemelerde su sıcaklığı 24±1℃ de sabit tutulmuş olup aydınlatma olarak gün ışığı led lambalar ile 16:8 saat gece-gündüz foto periyodu kullanılmıştır. Deneme sonucunda giriş ve çıkış suyunda fizikokimyasal parametreler sırasıyla; pH (7,1-8,2 mg/L), COD (210-90 mg/L), NH4+-N (79-58 mg/L), NO3-N (26-13 mg/L), PO43-P (16-9 mg/L) olarak tespit edilmiştir. Yapılan çalışma L. minor’un atık su arıtımında oldukça etkili olduğunu kanıtlamıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hidrobiyoloji |
Bölüm | Araştırmalar |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2024 |
Gönderilme Tarihi | 15 Nisan 2024 |
Kabul Tarihi | 22 Nisan 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 10 Sayı: 1 |