The effects on growth of juvenile crayfish (Astacus leptodactylus Eschscholtz, 1823) fed diets with different protein levels were investigated.
The feed groups used in the experiment were trout feed (A), raw potato (B) and raw carrot (C). A total of 160 crayfish were used in the study with an average weight of 0.20±0.01 g and an average length of 2.06±0.03 cm. The experiment was conducted over a period of 12 weeks. At the end of the experiment, it was determined that the average weights of juvenile crayfish fed with different diets were between 0.51±0.07 and 1.18±0.17 g and the average lengths were between 2.45±0.16 and 3.33±0.18 cm. It was observed that the relative changes in length and weight increases were also different between the groups. Statistically, the difference between lengths and groups (F=21.59; p<0.01), and between weights and groups (F=28.03; p<0.01) were statistically significant. In the study, it was determined that the difference between the groups fed with potato and carrot was not significant in terms of length and weight averages, while the length and weight averages in the group fed with trout feed were statistically different from the other two groups (p<0.05). At the end of the experiment, the absolute growth values of the groups fed with trout feed, potato and carrot were found between 1.28, 0.52 and 0.39 cm in length and 0.98, 0.34 and 0.31 g in weight, respectively. The proportional growth values of the groups fed with trout feed, potato and carrot were 49.23%, 25.24% and 18.93% in length and 490%, 170% and 155% in weight, respectively. At the end of the experiment, the best growth (both in weight and length) was realized in the group fed with trout feed.
Farklı protein seviyelerindeki yemlerle beslenen yavru kerevitlerin (Astacus leptodactylus Eschscholtz, 1823) büyüme üzerine etkileri incelenmiştir.
Denemede kullanılan yem grupları; alabalık yemi (A), çiğ patates (B) ve çiğ havuç (C)’dir. Çalışmada toplamda 160 kerevit kullanılmış olup, ortalama ağırlıkları 0,20±0.01 g, ortalama boyları 2,06±0.03 cm olarak ölçülmüştür. Deneme 12 haftalık bir sürede yürütülmüştür. Farklı diyetlerle beslenen yavru kerevitlerin deneme sonunda ulaştıkları ağırlık ortalamaları 0.51±0.07 ile 1.18±0.17 g arasında, ortalama uzunlukları ise 2.45±0.16 ile 3.33±0.18 cm arasında olduğu belirlenmiştir. Boy ve ağırlık artışlarındaki değişim göreceli olarak da gruplar arasında farklı olduğu görülmektedir. İstatistiki olarak; boylar ve gruplar arasında (F=21.59; p<0.01), ayrıca ağırlıklar ve gruplar arasında da farkın önemli olduğu tespit edilmiştir (F=28.03; p<0.01). Çalışmada patates ve havuç ile beslenen gruplar arasında boy ve ağırlık ortalaması bakımından farkın önemli olmadığı, alabalık yemi ile beslenen grupta boy ve ağırlık ortalamaları diğer iki gruptan istatistiki olarak farklı olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Deneme sonunda alabalık yemi, patates ve havuç ile beslenen gruplarda büyüme değerleri sırasıyla boyca mutlak büyüme değerleri 1.28, 0.52 ve 0.39 cm arasında, ağırlıkça mutlak büyüme değerleri ise 0.98, 0.34 ve 0.31 g arasında bulunmuştur. Alabalık yemi, patates ve havuç ile beslenen gruplarda sırasıyla oransal büyüme değerleri ise; boyca %49.23, %25.24 ve %18.93 olarak; ağırlıkça %490, %170 ve %155 olarak belirlenmiştir. Deneme sonunda en iyi büyüme (hem ağırlıkça hem de boyca) alabalık yemi ile beslenen grupta gerçekleşmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Kabuklu Su Ürünleri Yetiştiriciliği |
Bölüm | Araştırmalar |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 31 Temmuz 2024 |
Kabul Tarihi | 17 Eylül 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 10 Sayı: 3 |