Bu çalışmanın amacı canola unu içeren yavru Japon balığı (Carrasius auratus) diyetlerine ilave edilen spirulinanın büyüme, yemden yararlanma, besin maddesi sindirebilirliği ve bağırsak sindirim enzim aktivitesi üzerine etkisini belirlemektir. 4 grup 3 tekerrür olarak planlanan denemede ortalama ağırlığı 2.3 ±0.9 g olan balıklar, 60 litre kapasiteli (60x30x35) 12 adet cam akvaryuma her bir akvaryuma 20 adet balık olacak şekilde yerleştirildi. Diyetler %30 oranında Canola meal içerecek şekilde hazırlandı. Kontrol diyeti dışındaki diyetlere sırası ile %10, %20 ve %30 oranında spirulina ilave edildi. Balıklar 7 hafta boyunca doyuncaya kadar günde iki kez yemlendi. Deneme sonunda spirulina içeren diyetlerin balığın büyümesini önemli (p < 0.05) ölçüde arttırdığı tespit edildi. En iyi FCR değeri %30 oranında spirulina içeren gruptan elde edildi. Kontrol grubuna kıyasla spirulina içeren diyetlerle yemlenen gruplarda besin maddesi sindirilenilirliğinin (kuru madde, protein, lipid) önemli ölçüde (p < 0.05) arttığı ve benzer olarak bağırsaklardaki sindirim enzimlerinden lipaz enziminin aktivitesini arttırdığı (p < 0.05) tespit edildi. Proteaz enzim aktivitesinde artış tespit edilirken gruplar arasında önemli bir fark olmadığı (p > 0.05) saptandı. Sonuçlar %30 oranında canola unu içeren diyetlere spirulina ilave etmenin canola unu varlığı ile azalan besin madde sindirilebilirliğini ve sindirim enzim aktivitesini arttırarak balığın büyümesini arttırdığını ortaya koydu. Kanola unu ile birlikte spirulina ilave edilen gruplar kendi aralarında karşılaştırıldığında %30 spirulina ilave etmenin bu parametreler üzerinde daha etkili olduğunu gösterdi.
Goldfish (Carrasius auratus) canola meal spirulina apparent digestibility digestive enzyme growth
Araştırma için Ordu Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu’ndan onay (tarih-karar no: 06/11/2023-05/23) alındı.
The aim of this study was to determine the effects of spirulina added to diets containing canola meal in juvenile goldfish (Carrasius auratus) on growth, feed utilization, nutrient digestibility and intestinal digestive enzyme activity. In the experiment planned as 4 groups and 3 replications, fish with an average weight of 2.3 ± 0.9 g were placed in 12 glass aquaria with a capacity of 60 liters (60x30x35) with 20 fish per aquarium. Diets were prepared to contain 30% canola meal. 10%, 20% and 30% spirulina was added to the diets except the control diet, respectively. Fish were fed twice a day until satiated for 7 weeks. At the end of the experiment, it was determined that diets containing spirulina significantly (p<0.05) increased the growth of fish. The best FCR value was obtained from the group containing 30% spirulina. It was determined that nutrient digestibility (dry matter, protein, lipid) increased significantly (p<0.05) in groups fed diets containing spirulina compared to the control group and similarly, the activity of the digestive enzyme lipase enzyme in the intestines increased (p<0.05). While an increase in protease enzyme activity was detected, it was determined that there was no significant difference between the groups (p>0.05). The results showed that adding spirulina to diets containing 30% canola meal increased the nutrient digestibility that decreased with the presence of canola meal and the digestive enzyme activity, thus increasing fish growth. When the groups added spirulina together with canola meal were compared among themselves, it was shown that adding 30% spirulina was more effective on these parameters.
Goldfish (Carrasius auratus) canola meal spirulina apparent digestibility digestive enzyme growth
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Balık Yetiştiriciliği |
Bölüm | Araştırmalar |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 29 Ağustos 2024 |
Kabul Tarihi | 22 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 10 Sayı: 3 |