Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

TARIM SİGORTALARININ TARIMSAL ÜRETİM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: ABD VE AVRUPA ÜLKELERİ İLE TÜRKİYE KARŞILAŞTIRMASI

Yıl 2021, Cilt: 5 Sayı: 13, 75 - 88, 31.07.2021

Öz

Sanayi Devrimi sonrasında yaşanan gelişmeler her alanda olduğu gibi tarımsal üretimi de etkilemiştir. Özellikle Batı ülkelerinde sanayileşme tarımsal üretimin verimliliği açısından etkili olmuştur. Bilindiği gibi, tarım sektörü üreticileri, yaptıkları üretim sürecinde, ürettikleri ürünleri üretim sürecinin her aşamasında oluşabilecek her riske karşı koruyabilmeleri faktörü ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu durum üreticinin ürettiği ürünü koruyabilmeleri açısından oldukça önemli bir sektördür. Sanayi Devrimi sonrası yaşanan gelişmeler üretilen ürünün verimliliği üzerine olmuştur. Fakat yaşanan bilimsel ve teknik gelişmeler doğal risk faktörünü azaltmamıştır. Bu durumda ortaya, üreticilerin risklerini minimize edebileceği sigorta mekanizması çıkmaktadır. Üreticinin ürettiği ürünü sigorta ile güvence altına alması hem üreticinin hem de ürünün korunması açısından önemlidir. Bilindiği gibi, sigorta kavramı; “üreticilerin ve işletmelerin, üretimlerini tamamlama aşamalarında karşılaşabilecekleri olası riskleri azaltmak ya da tamamen yok etmek amacıyla oluşturulmuş olan bir sistemdir. Tarım sektörünün korunması açısından sigorta kavramının gelişimine destek vermek gerekir.
Bu nedenlerle bu çalışmada Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD’de tarım sigortaları sektörünün gelişme durumu ile Türkiye karşılaştırılmıştır. Çünkü araştırmalara göre, Türkiye, küresel iklim değişikliğinden en fazla etkilenen ülkeler arasındadır. Türkiye için tarımsal faaliyet ve bu bağlamda tarım sektörü oldukça önemli olmasına rağmen devlet ve özel sektör ne tarıma ne de tarım sigortasına gereken önemi göstermemektedir. Buna rağmen ülkemizde Tarım Sigortaları Kanunu (TARSİM) çıkartılarak 2006 yılında faaliyetlerine başlamıştır.

Kaynakça

  • Akçaöz, H., Kızılay, H., (2004). Çeşitli Ülkelerde Tarım Sigortası Uygulamaları, TSV.
  • Akdemir, Ş., Binici, T., Şengül, H., Akçaöz, H., Karlı, B., Aktaş, E., Gizir, M., (2001). Bölge Bazlı Tarım Sigortasının (Area Based ındex ınsurance ) Türkiye‟de Seçilmiş Bölgeler için Potansiyel Sigorta Talebinin Karşılanabilirliğinin Belirlenmesi. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Yayınları, Proje Raporu: Yayın No:60, Ankara.
  • Aslangiray,G.Ç., (1998). Türkiye'de ve Dünya'da Tarım Sigortalarının Gelişimi Üzerine Karşılaştırmalı Bir Araştırma. (Y. Lisans Tezi), Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Tekirdağ.
  • Barış, Ö., İnan, G.H., (2006). Türkiye’de Tarım Sigortaları ve Risk Yönetiminin AB’ne Uyumu Açısından Değerlendirilmesi. Türkiye VII. Tarım Ekonomisi Kongresi, Cilt:I, 13-15 Eylül, Antalya.
  • Dinler, T., Yalıtırık, A., Çetin, B., Özkan, B., Gülçubuk, B., Sürmeli, E., Ekmen, E., Saner, G., Akçaöz, H., Uysal, Ö.K., Karaaslan, S., Kıymaz, T., (2005). Tarımda Risk Yönetimi ve Tarım Sigortaları. TMMOB Türkiye Ziraat Mühendisliği VI. Teknik Kongresi, Ankara.
  • Güngör, M., (2006). Türkiye'de Tarım Sigortası Uygulamaları ve Devlet Destekli Tarım Sigortası. (Y. Lisans Tezi), Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü, İstanbul.
  • Karacan, A. R., (1991). Tarım Kesiminde Geçici Tarım İşçilerinin Çalışma Koşulları Ücret Sistemleri ve Çalışanların Sosyal Güvenlikleri Üzerine Bir Araştırma: Manisa Örneği, Fes. İstanbul.
  • Karluk, S. R., (2005). Cumhuriyetin İlanından Günümüze Türkiye Ekonomisinde Yapısal Dönüşüm, Beta Yayınları, İstanbul.
  • Oğuz, C., Kan, A., (2006). Türkiye’de Tarım Sigortalarının Mevcut Durumu ve AB’de Uygulanmakta Olan Tarım Sigortaları İle Karşılaştırılması. Türkiye VII. Tarım Ekonomisi Kongresi, Cilt:I, 13-15 Eylül, Antalya.
  • Oyan, O., (2005). "Tarım Sigortası Çiftçiye Güvence mi?", Dünya, 17 Haziran.
  • Wenner, M., (2005). Agricultural Insurance Revisted: New Developments and Perspectives in Latin America and Carabbean. Inter-American Development Bank, p. 23, Washington, US
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makale
Yazarlar

Gonca Küçük 0000-0001-9174-3069

Yayımlanma Tarihi 31 Temmuz 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 5 Sayı: 13

Kaynak Göster

APA Küçük, G. (2021). TARIM SİGORTALARININ TARIMSAL ÜRETİM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: ABD VE AVRUPA ÜLKELERİ İLE TÜRKİYE KARŞILAŞTIRMASI. Meriç Uluslararası Sosyal Ve Stratejik Araştırmalar Dergisi, 5(13), 75-88.
AMA Küçük G. TARIM SİGORTALARININ TARIMSAL ÜRETİM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: ABD VE AVRUPA ÜLKELERİ İLE TÜRKİYE KARŞILAŞTIRMASI. Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi. Temmuz 2021;5(13):75-88.
Chicago Küçük, Gonca. “TARIM SİGORTALARININ TARIMSAL ÜRETİM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: ABD VE AVRUPA ÜLKELERİ İLE TÜRKİYE KARŞILAŞTIRMASI”. Meriç Uluslararası Sosyal Ve Stratejik Araştırmalar Dergisi 5, sy. 13 (Temmuz 2021): 75-88.
EndNote Küçük G (01 Temmuz 2021) TARIM SİGORTALARININ TARIMSAL ÜRETİM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: ABD VE AVRUPA ÜLKELERİ İLE TÜRKİYE KARŞILAŞTIRMASI. Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi 5 13 75–88.
IEEE G. Küçük, “TARIM SİGORTALARININ TARIMSAL ÜRETİM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: ABD VE AVRUPA ÜLKELERİ İLE TÜRKİYE KARŞILAŞTIRMASI”, Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi, c. 5, sy. 13, ss. 75–88, 2021.
ISNAD Küçük, Gonca. “TARIM SİGORTALARININ TARIMSAL ÜRETİM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: ABD VE AVRUPA ÜLKELERİ İLE TÜRKİYE KARŞILAŞTIRMASI”. Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi 5/13 (Temmuz 2021), 75-88.
JAMA Küçük G. TARIM SİGORTALARININ TARIMSAL ÜRETİM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: ABD VE AVRUPA ÜLKELERİ İLE TÜRKİYE KARŞILAŞTIRMASI. Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi. 2021;5:75–88.
MLA Küçük, Gonca. “TARIM SİGORTALARININ TARIMSAL ÜRETİM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: ABD VE AVRUPA ÜLKELERİ İLE TÜRKİYE KARŞILAŞTIRMASI”. Meriç Uluslararası Sosyal Ve Stratejik Araştırmalar Dergisi, c. 5, sy. 13, 2021, ss. 75-88.
Vancouver Küçük G. TARIM SİGORTALARININ TARIMSAL ÜRETİM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: ABD VE AVRUPA ÜLKELERİ İLE TÜRKİYE KARŞILAŞTIRMASI. Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi. 2021;5(13):75-88.