In this study, it was aimed to compare the cutting points determined by Angoff, Nedelsky and Ebel methods. Data were collected from two different groups comprising of students and experts. The mathematics achievement test, comprising of 26 questions which was developed by the researcher with the aim of evaluating the objectives of 9th grade mathematics course, was applied to 245 students and obtained achievement scores were used as student data of the study. Expert data of the study were collected by the “Expert Opinion Form" developed by the researcher.The differences between the percentages of students, considered as successful, have been tested with the test of difference between two percentages. The compliance between three methods has been examined with Cohen’s Kappa statistics. The relationship between the MGP has been evaluated with Pearson-Product Moment Correlation Coefficient and the difference between the averages of the cut-off scores has been evaluated with paired samples t-test. At the end of this research, it is seen that the highest cut-off score is determined by Angoff while the lowest cut-off score is determined by the Nedelsky and also the percentages of students differ statistically significant. When the students are classified as successful and unsuccessful it is seen that there is a high positive compliance between Angoff and Ebel, and Ebel and Nedelsky while there is a positive compliance between Angoff and Nedelsky. In terms of the MGP, there is compliance between Angoff and Ebel, but there is no compliance between Angoff and Nedelsky.
Bu araştırma ile test merkezli standart belirleme yöntemlerinden Angoff, Nedelsky ve Ebel yöntemleri ile belirlenen kesme puanlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada öğrenciler ve uzmanlar olmak üzere iki farklı gruptan veri toplanmıştır. Dokuzuncu sınıf matematik dersi kümeler ve denklemler-eşitsizlikler öğrenme alanına ait kazanımları ölçmek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan 26 maddeden oluşan matematik başarı testi 245 öğrenciye uygulanmış, elde edilen başarı puanları araştırmanın öğrenci verileri olarak kullanılmıştır. Uzman verileri ise araştırmacı tarafından geliştirilen “Uzman Görüşleri Formu” ile toplanmıştır. Başarılı kabul edilen öğrenci yüzdeleri arasında anlamlı fark olup olmadığı bağımlı iki yüzde arasındaki farkın testi ile sınanmıştır. Yöntemler arasındaki uyuma Cohen’s Kappa İstatistiği ile, MGP’ler arasındaki ilişkiye Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı ile, MGP’lerin ortalamaları arasındaki farka ise Bağımlı Gruplar t Testi ile bakılmıştır. Araştırma sonucunda en yüksek kesme puanının Angoff yöntemi, en düşük kesme puanının Nedelsky yöntemi tarafından belirlendiği, başarılı kabul edilen öğrenci yüzdelerinin anlamlı şekilde farklılaştığı görülmüştür. Yöntemler tarafından belirlenen kesme puanlarına göre öğrenciler başarılı-başarısız şeklinde kategorize edildiğinde, Angoff ve Ebel yöntemleri ile Ebel ve Nedelsky yöntemleri arasında yüksek derecede pozitif yönde bir uyumun olduğu, Angoff ve Nedelsky yöntemleri arasında ise pozitif yönde makul bir uyumun olduğu görülmüştür. Angoff ve Nedelsky yöntemleri arasında, MGP’ler bakımından düşük düzeyde bir ilişki olduğu görülürken, MGP’lere ait ortalamalar arasındaki fark anlamlı bulunmuştur. Angoff ve Ebel yöntemleri arasında yüksek düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu görülürken, MGP’lere ait ortalamalar arasındaki fark anlamlı bulunmamıştır. Nedelsky ve Ebel yöntemleri arasında düşük düzeyde bir ilişki olduğu görülürken, MGP’lerin ortalamaları arasındaki fark anlamlı bulunmamıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 10 Sayı: 2 |
Makaleler dergide yayınlandıktan sonra yayım hakları dergiye ait olur.
Dergide yayınlanan tüm makaleler, diğerleri tarafından paylaşılmasına olanak veren Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-ND 4.0) lisansı altında lisanslanır.