Amaç: Radikal gastrektomi sonrası eş zamanlı kemoradyoterapi ile tedavi edilen lokal ileri evre mide kanseri hastalarında albümin ve metastatik lenf nodu sayısının bir kombinasyonu olan yeni mide kanseri prognostik indeksinin önemi araştırılmıştır. Yöntem: Bu retrospektif çalışmamıza Ocak 2014 ile Aralık 2019 tarihleri arasındaki hastalar dahil edilmiştir. Albümin için eşik değer 3.5 g/dL kabul edilirken, metastatik lenf nodu sayısı için ideal eşik değerini tanımlamak amacıyla ‘’receiver operating characteristic’’ eğrisi analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza toplam 137 hasta dahil edilmiştir. Albümin 3.5 g/dL (<3.5’e karşılık ≥3.5 g/dL) ve metastatik lenf nodu sayısı için ise eşik değer 5’e göre (<5’e karşılık ≥5) dört olası grup oluşturulmuştur. Grup-1: Albümin ≥3.5 g/dL ve metastatik lenf nodu sayısı <5 Grup-2: Albümin ≥3.5 g/dL ve metastatik lenf nodu sayısı ≥5, Grup- 3: Albümin <3.5 g/dL ve metastatik lenf nodu sayısı <5 ve Grup-4: Albümin <3.5 g/dL ve metastatik lenf nodu sayısı ≥5. Sağ kalım analizlerinde Grup 2 ve Grup 3 arasında anlamlı bir fark bulunmadığı için bu iki grup birleştirilerek mide kanseri prognostik indeksi-2 oluşturulmuştur. Kaplan-Meier eğrilerinden mide kanseri prognostik indeksi-1 ve mide kanseri prognostik indeksi-3 gruplarının sırasıyla progresyonsuz (66.0 aya karşı 16.4 ay; p<0.001) ve genel sağ kalım (66.0 aya karşı 19.5 ay p<0.001) sonuçlarına sahip olduğu belirlenmiştir. Çok değişkenli analiz sonuçları yeni mide kanseri prognostik indeksinin genel (p<0.001) ve progresyonsuz sağ kalım (p=0.05) için bağımsız bir prognostik faktör olduğunu göstermiştir. Sonuç: Çalışmamızdan elde edilen sonuçlar mide kanseri prognostik indeksinin güçlü ve bağımsız bir belirteç olduğunu göstermiştir
Aim: The significance of the novel gastric cancer prognostic index, hich combines albumin and metastatic lymph node count, on the outcomes of patients with locally advanced gastric cancer who received radical gastrectomy and concurrent chemoradiotherapy, was investigated. Method: Patients who between January 2014 and December 2019 were included in this retrospective analysis. According to the literature, the ideal cutoff value for albumin was determined to be 3.5 g/dL. While, the optimal cutoff for metastatic lymph node count was determined using receiver operating characteristic curve analysis. Results: This retrospective study comprised a total of 137 locally advanced gastric cancer patients. The ideal albumin cutoff was chosen to be the classically referred 3.5 g/dL (<3.5 versus ≥3.5 g/dL), while the results of the receiver operating characteristic curve analysis revealed the ideal metastatic lymph node count cutoff as 5 (<5 versus ≥5). Hence, the study population was divided into four possible groups: Group-1: albumin ≥3.5 g/dL and metastatic lymph node count <5, Grup-2: albumin ≥3.5 g/dL and metastatic lymph node count ≥5, Grup- 3: albumin <3.5 g/dL and metastatic lymph node count <5, and Grup-4: albumin <3.5 g/dL and metastatic lymph node count ≥5. Since of groups 2 and 3 were statistically indistinguishable, we merged them into a single group to create gastric cancer prognostic index-2. The Kaplan-Meier curves revealed that the gastric cancer prognostic index-1 and gastric cancer prognostic index-3 represented progression-free (66.0 versus 16.4 months; p<0.001) and overall survival (66.0 versus 19.5 months, p<0.001) respectively. The results of the multivariate analysis confirmed the gastric cancer prognostic index grouping's independent prognostic significance for overall (p<0.001) and progression-free survival (p=0.05) outcomes. Conclusion: The findings of this study gastric cancer prognostic index may be utilized as an independent and precise prognostic indicator.
Concurrent chemoradiotherapy gastric cancer survival results
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2022 |
Gönderilme Tarihi | 18 Ocak 2022 |
Kabul Tarihi | 17 Mayıs 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.