Amaç: Bu çalışmanın amacı, fenolik bir bileşik olan karvakrol (kekik yağı) ile antimikrobiyal özellik kazanmış yumuşak protez astarının protez kaide materyaline bağlanma dayanımı, yırtılma dayanımı ve sertliğini değerlendirmektir. Yöntem: Her mm3'e 0.5 mL karvakrol eklenen silikon esaslı yumuşak protez astarı kontrol grubu (karvakrol ilavesiz silikon esaslı yumuşak protez astarı) (n=10/alt grup başına) ile karşılaştırıldı. Tüm test gruplarında numunelerin yarısı distile suda (37ºC) tutulurken, diğer yarısına termal yaşlandırma (10000 termal döngü-1 hafta) uygulandı. Karvakrol ilave edilmiş ve edilmemiş yumuşak protez astarının yırtılma dayanımı evrensel bir test cihazında (Lloyd Universal Tester; AMETEK, Inc., Hampshire, İngiltere) 50 mm/dak'lık bir çapraz kafa hızında, çekme bağlanma dayanımı aynı cihaz ile 10 mm/dak çapraz kafa hızında ve sertliği dijital vikers sertlik ölçüm cihazında (HMV, Shimadzu, Tokyo, Japonya) test edildi. Aksi belirtilmedikçe, p<0.05 için sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Ancak, olası tüm çoklu karşılaştırmalarda Tip I hatayı kontrol etmek için Bonferroni Düzeltmesi yapıldı. Bulgular: Çalışmamızdan elde edilen bulgular dahilinde, yumuşak protez astarına karvakrol ilavesi, test edilen yırtılma ve çekme bağlanma dayanımı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkiler göstermedi (p>0.05). Ayrıca tüm test gruplarında kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir sertlik artışına neden oldu (p<0.001). Termal yaşlandırma genel olarak mekanik özellikler üzerinde önemli bir etki göstermedi (p>0.05). Sonuç: Bu in vitro çalışma, yumuşak protez astarına antimikrobiyel etkinliği bulunan karvakrol ilavesinin malzemenin yırtılma ve çekme bağlanma dayanımına etki etmediğini, ancak sertliğini arttırdığını ortaya koymuştur.
Protez astarları kekik bitkisi yırtılmalar gerilme direnci sağlamlık testleri
TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu)
Proje No:118S856
Bu çalışma TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) tarafından desteklenmiştir (Program kodu-1002/Proje No:118S856)
Objective: The purpose of this study was to evaluate bonding strength to denture base material, tear strength and hardness of soft denture liner that gained antimicrobial properties with carvacrol (thyme oil) that is a phenolic compounds. Method: Silicone based soft denture liner added 0.5 mL of carvacrol per mm3 was compared to the control group (silicone based soft denture liner without carvacrol addition) (n=10/per subgroup). While half of the samples were kept in distilled water (37ºC) in all test groups, thermocycling (10000 thermal cycle-1 week) was applied to the other half. Tear strength of soft denture liner with and without carvacrol addition in a universal tester (Lloyd Universal Tester; AMETEK, Inc., Hampshire, UK) at a crosshead speed of 50 mm/min, tensile bond strength at 10 mm/min cross-section head speed with the same device and hardness were tested with a digital Vikers hardness tester (HMV, Shimadzu, Tokyo, Japan). Unless otherwise stated, results for p<0.05 were considered statistically significant. Bonferroni Correction was performed to control for Type I error in all possible multiple comparisons. Results: Within the findings obtained from our study, the addition of carvacrol to the soft denture liner did not show statistically significant effects on the tested tear and tensile bond strength (p>0.05). In addition, in all test groups, it caused a statistically significant increase in hardness compared to the control group (p<0.001). Thermal aging generally did not show a significant effect on mechanical properties (p>0.05). Conclusion: This in vitro study revealed that the addition of carvacrol, which has antimicrobial activity, to the soft denture liner did not affect the tear and tensile bond strength of the material, but increased its hardness.
Denture liners thymus plant tear tensile strength hardness tests
Proje No:118S856
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Proje No:118S856 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2022 |
Gönderilme Tarihi | 9 Şubat 2022 |
Kabul Tarihi | 6 Temmuz 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.