Araştırma Makalesi

Sezaryen doğumda spinal anestezi sırasında profilaktik efedrin uygulamasının maternal ve fetal Doppler parametrelerine etkisi

Cilt: 15 Sayı: 2 31 Ağustos 2022
PDF İndir
EN TR

Sezaryen doğumda spinal anestezi sırasında profilaktik efedrin uygulamasının maternal ve fetal Doppler parametrelerine etkisi

Öz

Amaç: Bu çalışmanın amacı, spinal anestezi uygulanan elektif sezaryen yapılan hastalarda efedrinin maternal ve fetal kan akımı üzerindeki etkilerini Doppler ultrasonografi ölçümleri ile değerlendirmektir. Yöntem: Bu prospektif çift kör randomize çalışma elektif sezaryen uygulanan ve spinal anestezi için herhangi bir kontrendikasyonu olmayan kırk gebe kadın üzerinde yürütülmüştür. Çalışmaya alınan denekler efedrin alan grup (n=20) ve efedrin almayan kontrol grubu (n=20) diye 2 gruba ayrıldı. Her iki gruptaki gebelerin spinal anestezi öncesinde ve sonrasında her bir kadın için uterin arter ve fetal umbilikal arter tepe sistolik hız (S), diyasitol sonu hız (D), S/D oranı, rezistivite indeksi (RI) ve pulsatilite indeksi (PI) gibi Doppler ölçümleri kaydedildi. Bulgular: İki grup yaş, vücut kitle indeksi, gebelik yaşı ve sezaryen endikasyonu açısından eşleştirildi. Spinal anestezi öncesi (herhangi bir işlem uygulamadan önce) kontrol grubu ve efedrin grubu arasında ultrasonografik Doppler ölçüm değerleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Efedrin grubunda diyastolik kan basıncında istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş vardı (p<0.001). Kontrol grubunda S/D oranında da anlamlı bir artış (p=0.029) vardı. APGAR skorları 2 grup arasında benzerdi (p>0.05). Sonuç: Gebelerde spinal anestezi sırasında profilaktik efedrin uygulaması, maternal uterin arterdeki S/D artışının önüne geçerek uteroplasental perfüzyonda meydana gelebilecek engelleyebilir ve fetüsü olası hipoksi ve asidozdan koruyabilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Reference1. Cunningham FG : Cesarean delivery and Cesarean Hysterectomy .Cunningham FG, MacDonald PC, Gant NF (eds). Williams Obstetrics 20th Edition. Aplleton and Lange. Connecticut 1997;22:509-531
  2. Reference2. Kavak NZ, Başgül A, Ceyhan N. Short-Term Outcome Of Newborn İnfants: Spinal Versus General Anesthesia For Electiva Cesarean Section A Prospective Randomized Study. European Journal Of Obstetrics & Gynecology And Reproductive Biology 2001; 100:50-54.
  3. Reference3. Kocamanoğlu İS, Sarıhasan B, Şener B, Ve Ark. Sezaryen Operasyonlarında Uygulanan Anestezi Yöntemleri Ve Komplikasyonları: 3552 Olgunun Retrospektif Değerlendirilmesi. Türkiye Klinikleri J Med Sci 2005; 25:810-816
  4. Reference4. Desalu I, Kushimo OT. Is Ephedrine İnfusion More Effective At Preventing Hypotension Than Traditional Prehydration During Spinal Anaesthesia For Cesarean Section İn African Parturients. International Journal Of Obstetric Anesthesia. 2005; 14:294-299.
  5. Reference5. Horn EP, Schroeder F, Gottschalk A, Et Al. Active Warming During Cesarean Delivery. Anesth Analg 2002; 94:409-14.
  6. Reference6. Umuroğlu T, Yaycı A, Eti Z. Sezaryen Operasyonlarında Bölgesel Anestezi Yöntemi Seçimi. (The Choıce Of Regıonal Anaesthesia Technıque For Cesarean Sectıon) Türkiye Klinikleri J Anest Reanim 2006; 4:80-83.
  7. Reference7. Schnittger T. Regional Anaesthesia İn Developing Countries Anaesthesia 2007;62:44-47.
  8. Reference8. Ueyama H, He YL, Tanigami H, Mashimo T, Yoshiya. I. Effects Of Crystalloid And Colloid Preload On Blood Volume İn The Parturient Undergoing Spinal Anesthesia. Anesthesiology 1999; 91: 1571-6.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sağlık Kurumları Yönetimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Ağustos 2022

Gönderilme Tarihi

8 Nisan 2022

Kabul Tarihi

26 Temmuz 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 15 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Gürbostan, H., Ateş, U., Yücel, B., Karaduğan, A. Ö., Onar, Z., Çelik, A., Bayanmelek, G., Sıdal, B., Kaya, E., & Karateke, A. (2022). Sezaryen doğumda spinal anestezi sırasında profilaktik efedrin uygulamasının maternal ve fetal Doppler parametrelerine etkisi. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 15(2), 328-336. https://doi.org/10.26559/mersinsbd.1085406
AMA
1.Gürbostan H, Ateş U, Yücel B, vd. Sezaryen doğumda spinal anestezi sırasında profilaktik efedrin uygulamasının maternal ve fetal Doppler parametrelerine etkisi. Mersin Univ Saglık Bilim Derg. 2022;15(2):328-336. doi:10.26559/mersinsbd.1085406
Chicago
Gürbostan, Hayri, Uğur Ateş, Burak Yücel, vd. 2022. “Sezaryen doğumda spinal anestezi sırasında profilaktik efedrin uygulamasının maternal ve fetal Doppler parametrelerine etkisi”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 15 (2): 328-36. https://doi.org/10.26559/mersinsbd.1085406.
EndNote
Gürbostan H, Ateş U, Yücel B, Karaduğan AÖ, Onar Z, Çelik A, Bayanmelek G, Sıdal B, Kaya E, Karateke A (01 Ağustos 2022) Sezaryen doğumda spinal anestezi sırasında profilaktik efedrin uygulamasının maternal ve fetal Doppler parametrelerine etkisi. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 15 2 328–336.
IEEE
[1]H. Gürbostan vd., “Sezaryen doğumda spinal anestezi sırasında profilaktik efedrin uygulamasının maternal ve fetal Doppler parametrelerine etkisi”, Mersin Univ Saglık Bilim Derg, c. 15, sy 2, ss. 328–336, Ağu. 2022, doi: 10.26559/mersinsbd.1085406.
ISNAD
Gürbostan, Hayri - Ateş, Uğur - Yücel, Burak - Karaduğan, Ali Özgür - Onar, Zehra - Çelik, Ayhan - Bayanmelek, Gökhan - Sıdal, Bilhan - Kaya, Erdal - Karateke, Ateş. “Sezaryen doğumda spinal anestezi sırasında profilaktik efedrin uygulamasının maternal ve fetal Doppler parametrelerine etkisi”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 15/2 (01 Ağustos 2022): 328-336. https://doi.org/10.26559/mersinsbd.1085406.
JAMA
1.Gürbostan H, Ateş U, Yücel B, Karaduğan AÖ, Onar Z, Çelik A, Bayanmelek G, Sıdal B, Kaya E, Karateke A. Sezaryen doğumda spinal anestezi sırasında profilaktik efedrin uygulamasının maternal ve fetal Doppler parametrelerine etkisi. Mersin Univ Saglık Bilim Derg. 2022;15:328–336.
MLA
Gürbostan, Hayri, vd. “Sezaryen doğumda spinal anestezi sırasında profilaktik efedrin uygulamasının maternal ve fetal Doppler parametrelerine etkisi”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 15, sy 2, Ağustos 2022, ss. 328-36, doi:10.26559/mersinsbd.1085406.
Vancouver
1.Hayri Gürbostan, Uğur Ateş, Burak Yücel, Ali Özgür Karaduğan, Zehra Onar, Ayhan Çelik, Gökhan Bayanmelek, Bilhan Sıdal, Erdal Kaya, Ateş Karateke. Sezaryen doğumda spinal anestezi sırasında profilaktik efedrin uygulamasının maternal ve fetal Doppler parametrelerine etkisi. Mersin Univ Saglık Bilim Derg. 01 Ağustos 2022;15(2):328-36. doi:10.26559/mersinsbd.1085406

Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi Doç. Dr. Gönül Aslan'ın editörlüğünde Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında yayımlanmaya başlanmıştır. Prof. Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde görevini Prof. Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. Prof. Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz Baş editörlük görevini 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir. 

 

Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multidisipliner hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.

 

  • Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
  • Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
  • Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019 ile 05 Şubat 2025 tarihleri arasında DOAJ tarafından indekslenmektedir.
  • Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.

 

Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.

Bu dergide yayımlanan yazılar, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı  ile lisanslanmıştır. 

35807