Araştırma Makalesi

Adenomyozis hastalarında löko-glisemik indeks ve sistemik inflamatuvar verilerin araştırılması

Cilt: 17 Sayı: 3 20 Aralık 2024
PDF İndir
EN TR

Adenomyozis hastalarında löko-glisemik indeks ve sistemik inflamatuvar verilerin araştırılması

Öz

Amaç: Bu çalışma, adenomyozis hastalarında löko-glisemik indeks ve sistemik inflamatuvar verilerin araştırılarak adenomyozis patogenezindeki yerini ve potansiyel etkilerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Çalışma grupları histopatolojik incelemelerle adenomyozis tanısı konulmuş 166 hasta ile adenomyozisi olmayan 55 kontrol grubu bireylerinden oluşturulmuştur. Löko-glisemik indeks ve sistemik inflamatuvar parametreleri ile çalışma grubunu oluşturan bireylerin demografik verileri retrospektif olarak incelenmiş ve kaydedilmiştir. Elde edilen veriler adenomyozis ve kontrol grubu arasındaki farkların belirlenebilmesi adına istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmada incelenen sistemik inflamatuvar verilerin analiz sonuçlarına göre, adenomyozis hastaları ile kontrol grubu arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Demografik veriler açısından yapılan istatistiksel analizlerde de gruplar arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Sonuç: Adenomyozis hastalarında löko-glisemik indeks ve sistemik inflamatuvar belirteçler, kontrol grubuyla karşılaştırıldığında anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Bu sonuç, adenomyozis patogenezinde inflamasyonun rolü hakkında literatürdeki belirsizliği yansıtmaktadır. Daha geniş örneklem grupları ve prospektif olarak yapılacak araştırmalar, adenomyozis ve inflamasyon arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Destekleyen kurum bulunmamaktadır.

Proje Numarası

Çalışma projelendirilmediği için proje numarası bulunmamaktadır.

Etik Beyan

Bu çalışma için Mersin Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu onayı alınmıştır (Karar sayısı: 2024/187, 2024/188).

Kaynakça

  1. Kishi Y, Shimada K, Fujii T, et al. Phenotypic characterization of adenomyosis occurring at the inner and outer myometrium. PLoS ONE. 2017;12(12): e0189522.
  2. Levgur M, Abadi MA, Tucker A. Adenomyosis: Symptoms , histology ,and pergnancy termination. Obstet. Gynecology. 2000;95:688-91.
  3. Antero MF, Ayhan A, Segars J, Shih IM. Pathology and Pathogenesis of Adenomyosis. Semin Reprod Med. 2020;38(2-03):108-118.
  4. Orazov MR, Radzinsky VE, Nosenko EN, Khamoshina MB, Dukhin AO, Lebedeva MG. Immune-inflammatory predictors of the pelvic pain syndrome associated with adenomyosis. Gynecol Endocrinol. 2017;33(sup1):44-46.
  5. Suszczyk D, Skiba W, Jakubowicz-Gil J, Kotarski J, Wertel I. The Role of Myeloid-Derived Suppressor Cells (MDSCs) in the Development and/or Progression of Endometriosis-State of the Art. Cells. 2021;10(3):677.
  6. Donnez J, Cacciottola L. Endometriosis: An Inflammatory Disease That Requires New Therapeutic Options. Int J Mol Sci. 2022;23(3):1518.
  7. Kapoor R, Stratopoulou CA, Dolmans MM. Pathogenesis of Endometriosis: New Insights into Prospective Therapies. Int J Mol Sci. 2021;22:11700.
  8. Peker T, Özbek M, Boyraz B, Aslan Sf, Demir M, Aslan B. Prognostic value of the leuko-glycemic index in coronary chronic total occlusion patients. Eur Res J. 2023;9(5):1099-1104.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Eczacılık ve İlaç Bilimleri (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

17 Aralık 2024

Yayımlanma Tarihi

20 Aralık 2024

Gönderilme Tarihi

9 Temmuz 2024

Kabul Tarihi

20 Eylül 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 17 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Yalaza, C., Antmen, Ş. E., Aytan, H., Canacankatan, N., Yıldızbakan, A., & Yıldız, H. (2024). Adenomyozis hastalarında löko-glisemik indeks ve sistemik inflamatuvar verilerin araştırılması. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 17(3), 489-495. https://izlik.org/JA59LM35LW
AMA
1.Yalaza C, Antmen ŞE, Aytan H, Canacankatan N, Yıldızbakan A, Yıldız H. Adenomyozis hastalarında löko-glisemik indeks ve sistemik inflamatuvar verilerin araştırılması. Mersin Univ Saglık Bilim Derg. 2024;17(3):489-495. https://izlik.org/JA59LM35LW
Chicago
Yalaza, Cem, Ş. Efsun Antmen, Hakan Aytan, Necmiye Canacankatan, Ali Yıldızbakan, ve Hamza Yıldız. 2024. “Adenomyozis hastalarında löko-glisemik indeks ve sistemik inflamatuvar verilerin araştırılması”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 17 (3): 489-95. https://izlik.org/JA59LM35LW.
EndNote
Yalaza C, Antmen ŞE, Aytan H, Canacankatan N, Yıldızbakan A, Yıldız H (01 Aralık 2024) Adenomyozis hastalarında löko-glisemik indeks ve sistemik inflamatuvar verilerin araştırılması. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 17 3 489–495.
IEEE
[1]C. Yalaza, Ş. E. Antmen, H. Aytan, N. Canacankatan, A. Yıldızbakan, ve H. Yıldız, “Adenomyozis hastalarında löko-glisemik indeks ve sistemik inflamatuvar verilerin araştırılması”, Mersin Univ Saglık Bilim Derg, c. 17, sy 3, ss. 489–495, Ara. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA59LM35LW
ISNAD
Yalaza, Cem - Antmen, Ş. Efsun - Aytan, Hakan - Canacankatan, Necmiye - Yıldızbakan, Ali - Yıldız, Hamza. “Adenomyozis hastalarında löko-glisemik indeks ve sistemik inflamatuvar verilerin araştırılması”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 17/3 (01 Aralık 2024): 489-495. https://izlik.org/JA59LM35LW.
JAMA
1.Yalaza C, Antmen ŞE, Aytan H, Canacankatan N, Yıldızbakan A, Yıldız H. Adenomyozis hastalarında löko-glisemik indeks ve sistemik inflamatuvar verilerin araştırılması. Mersin Univ Saglık Bilim Derg. 2024;17:489–495.
MLA
Yalaza, Cem, vd. “Adenomyozis hastalarında löko-glisemik indeks ve sistemik inflamatuvar verilerin araştırılması”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 17, sy 3, Aralık 2024, ss. 489-95, https://izlik.org/JA59LM35LW.
Vancouver
1.Cem Yalaza, Ş. Efsun Antmen, Hakan Aytan, Necmiye Canacankatan, Ali Yıldızbakan, Hamza Yıldız. Adenomyozis hastalarında löko-glisemik indeks ve sistemik inflamatuvar verilerin araştırılması. Mersin Univ Saglık Bilim Derg [Internet]. 01 Aralık 2024;17(3):489-95. Erişim adresi: https://izlik.org/JA59LM35LW

Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi'de yayımlanan yazılar, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı  ile lisanslanmıştır. 

35807