Araştırma Makalesi

Meme kanseri tanılı hastaların radyoterapi ilişkili semptom deneyimleri: nitel bir çalışma

Cilt: 19 Sayı: 1 30 Mart 2026
PDF İndir
EN TR

Meme kanseri tanılı hastaların radyoterapi ilişkili semptom deneyimleri: nitel bir çalışma

Öz

Amaç: Bu çalışmanın amacı, meme kanseri tanılı hastaların radyoterapi ilişkili semptom deneyimlerinin derinlemesine incelenmesidir. Yöntem: Bu nitel çalışma, Şubat-Nisan 2025 tarihleri arasında bir üniversite hastanesinin radyasyon onkolojisi ünitesinde tedavi alan meme kanseri tanılı hastalar ile yürütülmüştür. Çalışmaya, dahil edilme kriterlerini karşılayan toplam 16 katılımcı alınmıştır. Veriler, kişisel bilgi formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel ve tematik analiz kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada katılımcıların radyoterapi ilişkili semptom deneyimini yansıtan beş ana tema ve 17 alt tema belirlenmiştir. Çalışmada belirlenen ana temalar; fiziksel zorluklar, psikolojik zorluklar, sosyal zorluklar, baş etme ile farkındalık ve kazanımlardır. Katılımcıların tedavi sürecinde deneyimledikleri zorluklar ile baş etmede sosyal destek, umut, motivasyon, inanç, ibadet, ekibe güven ve sağlık profesyonelleri tarafından sunulan önerilere uyma gibi unsurların önemli olduğunu belirtmişlerdir. Çalışmada katılımcıların sağlığın değeri, sağlık kontrollerinin önemi konusunda farkındalık kazandığı ve kendi güçlerinin farkına vardıkları belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışmada, radyoterapi uygulanan meme kanseri tanılı hastaların fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan önemli zorluklar yaşadıkları ve bu zorluklarla mücadele etmek için farklı baş etme yöntemleri kullandıkları belirlenmiştir. Hemşireler başta olmak üzere tüm sağlık profesyonellerinin radyoterapi kararı ile birlikte hastaların tedavi süresince karşılaşabileceği zorlukların farkında olmaları, bu zorlukların önlenmesi ya da yönetiminin kolaylaştırılması için aile ve ekip ile iş birliği yaparak hastaları güçlendirmeleri önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Bulunmamaktadır.

Etik Beyan

Araştırmanın yürütülebilmesi için XXXX Üniversitesi Tıbbi Bilimsel Araştırmalar Etik Kurulu’ndan etik kurul izni (Karar No: TBAEK-162 ve Tarih: 30.01.2025) ve araştırmanın uygulandığı hastaneden kurum izin alınmıştır. Araştırmaya dahil edilen katılımcılara araştırma hakkında bilgilendirme yapıldıktan sonra yazılı onamları alınmıştır.

Teşekkür

Araştırmamıza katılmaya gönüllü olan tüm katılımcılara teşekkür ederiz.

Kaynakça

  1. World Health Organization (WHO), International Agency for Research on Cancer (IARC), GLOBOCAN, 2022. Cancer Today. Erişim: https://gco.iarc.fr/today/en/dataviz/pie?mode=cancer&group_populations=1&types=1, 01.09.2025.
  2. Kasgri KA, Abazari M, Badeleh SM, Badeleh KM, Peyman N. Comprehensive review of breast cancer consequences for the patients and their coping strategies: A systematic review. Cancer Control 2024;31:1-24.
  3. Metsälä E, Schroderus-Salo T, Straume K, Strom B, Marmy L, Øynes M, Pires Jorge JA, Randle L, Kivistik S. The factors for success and lack of success in the breast cancer patient care pathway: A qualitative study from the health care staff perspective. Eur J Breast Health 2022;18(3):222-28.
  4. Uysal N, Yeter S, Donay A, Bektas K, Olcay G, Nesrin C. Supportive care needs and distress levels of patients undergoing radiotherapy. Int J Caring Sci. 2019;12(2):1064-72.
  5. Merwe DVD. Equipment, quality assurance and quality control. Rosenblatt E, Zubizarreta E. Radiotherapy in cancer care: Facing the global challenge: International Atomic Energy Agency Vienna; 2017. 129-142.
  6. Ciria-Suarez L, Jiménez-Fonseca P, Palacín-Lois M, Antoñanzas-Basa M, Fernández-Montes A, Manzano-Fernández A, Castelo B, Asensio-Martínez E, Hernando-Polo S, Calderon C. Breast cancer patient experiences through a journey map: A qualitative study. PLoS ONE 2021;16(9):e0257680.
  7. Fabi A, Rossi A, Mocini E, Cardinali L, Bonavolontà V, Cenci C, Magno S, Barberi V, Moretti A, Besharat ZM, Iolascon G, Baldari C, Ferretti E, Botticelli A, Paris I, Scambia G, Migliaccio S. An integrated care approach to improve well-being in breast cancer patients. Curr Oncol Rep 2024;26(4):346-58.
  8. Habibullah G, Gul R, Cassum S, Elahi R. Experiences of the breast cancer patients undergoing radiotherapy at a public hospital Peshawar Pakistan. Asia Pac J Oncol Nurs 2018;5(2):184-94.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Hemşirelik (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Mart 2026

Gönderilme Tarihi

6 Ekim 2025

Kabul Tarihi

24 Aralık 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 19 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Karakuş, Z., Arıkan, F., Özer, Z., Kartöz, F., Koca, T., & Korcum Sahin, A. F. (2026). Meme kanseri tanılı hastaların radyoterapi ilişkili semptom deneyimleri: nitel bir çalışma. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 19(1), 180-197. https://doi.org/10.26559/mersinsbd.1798133
AMA
1.Karakuş Z, Arıkan F, Özer Z, Kartöz F, Koca T, Korcum Sahin AF. Meme kanseri tanılı hastaların radyoterapi ilişkili semptom deneyimleri: nitel bir çalışma. Mersin Univ Saglık Bilim Derg. 2026;19(1):180-197. doi:10.26559/mersinsbd.1798133
Chicago
Karakuş, Zeynep, Fatma Arıkan, Zeynep Özer, Funda Kartöz, Timur Koca, ve Aylin Fidan Korcum Sahin. 2026. “Meme kanseri tanılı hastaların radyoterapi ilişkili semptom deneyimleri: nitel bir çalışma”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 19 (1): 180-97. https://doi.org/10.26559/mersinsbd.1798133.
EndNote
Karakuş Z, Arıkan F, Özer Z, Kartöz F, Koca T, Korcum Sahin AF (01 Mart 2026) Meme kanseri tanılı hastaların radyoterapi ilişkili semptom deneyimleri: nitel bir çalışma. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 19 1 180–197.
IEEE
[1]Z. Karakuş, F. Arıkan, Z. Özer, F. Kartöz, T. Koca, ve A. F. Korcum Sahin, “Meme kanseri tanılı hastaların radyoterapi ilişkili semptom deneyimleri: nitel bir çalışma”, Mersin Univ Saglık Bilim Derg, c. 19, sy 1, ss. 180–197, Mar. 2026, doi: 10.26559/mersinsbd.1798133.
ISNAD
Karakuş, Zeynep - Arıkan, Fatma - Özer, Zeynep - Kartöz, Funda - Koca, Timur - Korcum Sahin, Aylin Fidan. “Meme kanseri tanılı hastaların radyoterapi ilişkili semptom deneyimleri: nitel bir çalışma”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 19/1 (01 Mart 2026): 180-197. https://doi.org/10.26559/mersinsbd.1798133.
JAMA
1.Karakuş Z, Arıkan F, Özer Z, Kartöz F, Koca T, Korcum Sahin AF. Meme kanseri tanılı hastaların radyoterapi ilişkili semptom deneyimleri: nitel bir çalışma. Mersin Univ Saglık Bilim Derg. 2026;19:180–197.
MLA
Karakuş, Zeynep, vd. “Meme kanseri tanılı hastaların radyoterapi ilişkili semptom deneyimleri: nitel bir çalışma”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 19, sy 1, Mart 2026, ss. 180-97, doi:10.26559/mersinsbd.1798133.
Vancouver
1.Zeynep Karakuş, Fatma Arıkan, Zeynep Özer, Funda Kartöz, Timur Koca, Aylin Fidan Korcum Sahin. Meme kanseri tanılı hastaların radyoterapi ilişkili semptom deneyimleri: nitel bir çalışma. Mersin Univ Saglık Bilim Derg. 01 Mart 2026;19(1):180-97. doi:10.26559/mersinsbd.1798133

Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi Doç. Dr. Gönül Aslan'ın editörlüğünde Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında yayımlanmaya başlanmıştır. Prof. Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde görevini Prof. Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. Prof. Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz Baş editörlük görevini 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir. 

 

Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multidisipliner hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.

 

  • Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
  • Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
  • Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019 ile 05 Şubat 2025 tarihleri arasında DOAJ tarafından indekslenmektedir.
  • Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.

 

Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.

Bu dergide yayımlanan yazılar, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı  ile lisanslanmıştır. 

35807