İshalli Hastalarda Cryptosporidium Parvum\'un ELISA ve Modifiye Boyama Yöntemleriyle Araştırılması

Cilt: 1 Sayı: 1 1 Mart 2008
  • Şahin Direkel
  • İbrahim Halil Özerol
  • Rıza Durmaz
PDF İndir
EN TR

İshalli Hastalarda Cryptosporidium Parvum\'un ELISA ve Modifiye Boyama Yöntemleriyle Araştırılması

Öz

Türkçe Özet:Amaç: Cryptosporidium türleri gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerde ishale neden olan parazitler arasında önemli bir yere sahiptir. Özellikle Cryptosporidium parvum, immün sistemi baskılanmış kişilerde ölümcül ishallere neden olabilmektedir ve ayrıca içme sularıyla taşınabildiği için halk sağlığını tehdit edebilmektedir. Bu çalışmada Cryptosporidium parvum\'un saptanması için kullanılan iki yöntemin karşılaştırılması amaçlandı. Yöntem: Bu çalışmada, Malatya Huzurevi sakinleri ile İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi\'ne başvuran ishalli toplam 92 kişiden alınan ishalli dışkı örneklerinde, Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) yöntemiyle Cryptosporidium parvum koproantijenleri ve modifiye Ehrlich-Ziehl-Neelsen (m-EZN) boyama yöntemiyle ookistleri araştırılmış; iki yöntem istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: Toplam beş örnekte hem ELISA ile hem de m-EZN yöntemiyle pozitiflik saptanmıştır. ELISA yönteminin duyarlılığı ve özgüllüğü bu çalışmada %100 olarak saptanmıştır. Sonuç: Özellikle immün yetmezlikli ishalli hastalarda Cryptosporidium parvum tanısında hızlı, ucuz, kolay uygulanabilen bir yöntem olan m-EZN yönteminin rutin uygulamalarda kullanılabileceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Tumwine JK, Kekitiinwa A, Nabukeera N, Akiyoshi DE, Rich SM, Widmer G, Feng X, Tzipori S. Cryptosporidium parvum in children with diarrhea in Mulago Hospital, Kampala, Uganda. Am J Trop Med Hyg 2003;68(6):710-5.
  2. Börekçi G, Otağ F, Emekdaş G. Mersin’de bir gecekondu mahallesinde yaşayan ailelerde Cryptosporidium prevalansı. Infeksiyon Derg 2005; 19( 1 ):39-46.
  3. Yu JR, Lee JK, Seo M, Kim S, Sohn WM, Huh S, Choi HY, Kim TS. Prevalence of cryptosporidiosis among the villagers and domestic animals in several rural areas of Korea. Korean J Parasitol 2004;42(l):l-6.
  4. Leach CT, Koo FC, Kuhls TL, Hilsenbeck SG, Jenson HB. Prevalence of Cryptosporidium parvum infection in children along the Texas-Mexico border and associated risk factors. (The American Society of Tropical Medicine and Hygiene ) Am J Trop Med Hyg 2000;62(5):656-61.
  5. Otağ F, Aslan G, Emekdaş G, Aydın E, Özkan A.T, Çeber K. Mersin ilinde ilkokul öğrencilerinde Cryptosporidium spp. ookistlerinin araştırılması. T Parazitol Derg 2007;31 (1): 17-9.
  6. Çeber K, Aslan G, Otağ F, Delialioğlu N, Öztürk C, Babür C, Emekdaş G. Mersin ilinde içme suyu, kullanma suyu, atık su ve deniz sularında Cryptosporidium spp. ookistlerinin araştırılması. T Parazitol Derg 2005;29(4):224-8.
  7. Koturoğlu G, Bayram S, Kurugöl Z, Turgay N, Mutlubaş F. Akut ishalli çocuklarda Cryptosporidium sıklığı ve risk faktörleri. T Klin J Pediatr 2004;13:1-19.
  8. Pereira MGA, Atwill ER, Barbosa AP, E Silva SA, Garcia-Zapata MTA. Intra-familial and extra-familial risk factors associated with Cryptosporidium parvum infection among children hospitalized for diarrhea in Goiâma, Goiâs, Brazil Am J Trop Med Hyg 2002;66(6): 787-93.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Şahin Direkel Bu kişi benim

İbrahim Halil Özerol Bu kişi benim

Rıza Durmaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Mart 2008

Gönderilme Tarihi

13 Haziran 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2008 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Direkel, Ş., Özerol, İ. H., & Durmaz, R. (2008). İshalli Hastalarda Cryptosporidium Parvum\’un ELISA ve Modifiye Boyama Yöntemleriyle Araştırılması. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 1(1). https://izlik.org/JA93ZY44RM
AMA
1.Direkel Ş, Özerol İH, Durmaz R. İshalli Hastalarda Cryptosporidium Parvum\’un ELISA ve Modifiye Boyama Yöntemleriyle Araştırılması. Mersin Univ Saglık Bilim Derg. 2008;1(1). https://izlik.org/JA93ZY44RM
Chicago
Direkel, Şahin, İbrahim Halil Özerol, ve Rıza Durmaz. 2008. “İshalli Hastalarda Cryptosporidium Parvum\’un ELISA ve Modifiye Boyama Yöntemleriyle Araştırılması”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 1 (1). https://izlik.org/JA93ZY44RM.
EndNote
Direkel Ş, Özerol İH, Durmaz R (01 Mart 2008) İshalli Hastalarda Cryptosporidium Parvum\’un ELISA ve Modifiye Boyama Yöntemleriyle Araştırılması. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 1 1
IEEE
[1]Ş. Direkel, İ. H. Özerol, ve R. Durmaz, “İshalli Hastalarda Cryptosporidium Parvum\’un ELISA ve Modifiye Boyama Yöntemleriyle Araştırılması”, Mersin Univ Saglık Bilim Derg, c. 1, sy 1, Mar. 2008, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA93ZY44RM
ISNAD
Direkel, Şahin - Özerol, İbrahim Halil - Durmaz, Rıza. “İshalli Hastalarda Cryptosporidium Parvum\’un ELISA ve Modifiye Boyama Yöntemleriyle Araştırılması”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 1/1 (01 Mart 2008). https://izlik.org/JA93ZY44RM.
JAMA
1.Direkel Ş, Özerol İH, Durmaz R. İshalli Hastalarda Cryptosporidium Parvum\’un ELISA ve Modifiye Boyama Yöntemleriyle Araştırılması. Mersin Univ Saglık Bilim Derg. 2008;1. Available at https://izlik.org/JA93ZY44RM.
MLA
Direkel, Şahin, vd. “İshalli Hastalarda Cryptosporidium Parvum\’un ELISA ve Modifiye Boyama Yöntemleriyle Araştırılması”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 1, sy 1, Mart 2008, https://izlik.org/JA93ZY44RM.
Vancouver
1.Şahin Direkel, İbrahim Halil Özerol, Rıza Durmaz. İshalli Hastalarda Cryptosporidium Parvum\’un ELISA ve Modifiye Boyama Yöntemleriyle Araştırılması. Mersin Univ Saglık Bilim Derg [Internet]. 01 Mart 2008;1(1). Erişim adresi: https://izlik.org/JA93ZY44RM

Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi Doç. Dr. Gönül Aslan'ın editörlüğünde Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında yayımlanmaya başlanmıştır. Prof. Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde görevini Prof. Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. Prof. Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz Baş editörlük görevini 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir. 

 

Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multidisipliner hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.

 

  • Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
  • Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
  • Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019 ile 05 Şubat 2025 tarihleri arasında DOAJ tarafından indekslenmektedir.
  • Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.

 

Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.

Bu dergide yayımlanan yazılar, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı  ile lisanslanmıştır. 

35807