Sağlık Araştırmalarında Biyoistatistiksel Yöntemlerin Doğru Kullanımı ve Sunumu

Cilt: 2 Sayı: 1 1 Mart 2009
  • Bahar Taşdelen
  • Emine Arzu Kanık
PDF İndir
EN TR

Sağlık Araştırmalarında Biyoistatistiksel Yöntemlerin Doğru Kullanımı ve Sunumu

Öz

Türkçe Özet:Bir tıbbi araştırmanın bilimsel değeri, araştırma konusunun güncel, önemli ve yararlı olmasının yanında biyoistatistiksel değeri ile de doğrudan ilişkilidir. Araştırmanın biyoistatistiksel değeri iyi tasarlanması, sonuçların iyi analiz edilmesi ve iyi yorumlanıp yazılmasına bağlıdır. Son zamanlarda, kanıta dayalı tıp uygulamalarının artmasıyla birlikte istatistiksel sonuçların rapor edilmesi sırasında karşılaşılan sorunlar önem kazanmıştır. Sağlık alanında yayınlanan pek çok dergi, biyoistatistik danışman ekibi ile çalışmakta ve makalelerin biyoistatistiksel değerlendirmesi yapılırken bazı önemli noktaların yazarlar tarafından bilinmediği anlaşılmaktadır. Bu yazı sağlık alanında yürütülecek tez ve araştırmalarda uyulması gereken istatistiksel yöntem ve kuralları içermektedir. Ayrıca, Uluslararası Tıp Dergileri Editörler Komitesi tarafından bildirilen, biyomedikal dergilere makale gönderirken uyulması önerilen standartlar da eklenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Bailar JC 3rd, Mosteller F. Guidelines for statistical reporting in articles for medical joumals. Amplifications and explanations. Ann Intern Med 1988;108:266—73.
  2. International Committee of Medical Journal Editors. Uniform Requirements for Manuscripts Submitted to Biomedical Joumals: Writing and Editing for Biomedical Publication, (updated October 2007).
  3. Erişim: http:// www.icmje.org Erişim Tarihi: 06.11.2008.
  4. Chow SC, Shao J, and Wang H. Sample size calculation in clinical research, New York, Marcel Dekker, Inc. 2003.
  5. Tekbaş F. Bilimsel yazılarda istatistik değerlendirme esaslar1 ve sik yapilan hatalar. Güzeldemir ME. Bilimsel yaz1 nasş yazılmalı? Ankara: Logos Trp Yayıncılığı, :9—15. Kabaca T ve Erdoğan Y. Fen bilimleri, bilgisayar ve matematik eğitimi alanlarındaki tez çahşmalarmm istatistik açıdan incelenmesi. Pamukkale Univ Egit Fakul Derg ; 22:54—63. Erkuş A. Baz1 t1p dergilerinin son sayrlarmdaki makalelerin yöntemsel ve istatistiksel açıdan incelenmesi. Mersin Univ Tip Fakul Derg 2004; 5(2): 175—181.
  6. Day RA. Bilimsel bir makale nasıl yazılır ve yayımlanır? 7. Baskı (Çeviri: Gülay Aşkar Altay) Tübitak Popüler Bilim Kitapları, Ankara. 1996.
  7. Güzeldemir ME. Bilimsel yaz1 nasş yazılmalı. Ankara: Logos Trp Yaymcrhğr; 2003.
  8. Özmen MM. Biyomedikal Dergilere gönderilecek metinlerde aranan ortak koşullar. Türk Geriatri Dergisi ;7(1):1—8. TJOD 2008; 5(2):83— 8. Stat Med 2006; 25:127—141. Psychol Methods 2002;7(1):19—40. (4):525—531.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Bahar Taşdelen Bu kişi benim

Emine Arzu Kanık Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Mart 2009

Gönderilme Tarihi

13 Haziran 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2009 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Taşdelen, B., & Kanık, E. A. (2009). Sağlık Araştırmalarında Biyoistatistiksel Yöntemlerin Doğru Kullanımı ve Sunumu. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 2(1), 1-13. https://izlik.org/JA24JZ39TU
AMA
1.Taşdelen B, Kanık EA. Sağlık Araştırmalarında Biyoistatistiksel Yöntemlerin Doğru Kullanımı ve Sunumu. Mersin Univ Saglık Bilim Derg. 2009;2(1):1-13. https://izlik.org/JA24JZ39TU
Chicago
Taşdelen, Bahar, ve Emine Arzu Kanık. 2009. “Sağlık Araştırmalarında Biyoistatistiksel Yöntemlerin Doğru Kullanımı ve Sunumu”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2 (1): 1-13. https://izlik.org/JA24JZ39TU.
EndNote
Taşdelen B, Kanık EA (01 Mart 2009) Sağlık Araştırmalarında Biyoistatistiksel Yöntemlerin Doğru Kullanımı ve Sunumu. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2 1 1–13.
IEEE
[1]B. Taşdelen ve E. A. Kanık, “Sağlık Araştırmalarında Biyoistatistiksel Yöntemlerin Doğru Kullanımı ve Sunumu”, Mersin Univ Saglık Bilim Derg, c. 2, sy 1, ss. 1–13, Mar. 2009, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA24JZ39TU
ISNAD
Taşdelen, Bahar - Kanık, Emine Arzu. “Sağlık Araştırmalarında Biyoistatistiksel Yöntemlerin Doğru Kullanımı ve Sunumu”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2/1 (01 Mart 2009): 1-13. https://izlik.org/JA24JZ39TU.
JAMA
1.Taşdelen B, Kanık EA. Sağlık Araştırmalarında Biyoistatistiksel Yöntemlerin Doğru Kullanımı ve Sunumu. Mersin Univ Saglık Bilim Derg. 2009;2:1–13.
MLA
Taşdelen, Bahar, ve Emine Arzu Kanık. “Sağlık Araştırmalarında Biyoistatistiksel Yöntemlerin Doğru Kullanımı ve Sunumu”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 2, sy 1, Mart 2009, ss. 1-13, https://izlik.org/JA24JZ39TU.
Vancouver
1.Bahar Taşdelen, Emine Arzu Kanık. Sağlık Araştırmalarında Biyoistatistiksel Yöntemlerin Doğru Kullanımı ve Sunumu. Mersin Univ Saglık Bilim Derg [Internet]. 01 Mart 2009;2(1):1-13. Erişim adresi: https://izlik.org/JA24JZ39TU

Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi'de yayımlanan yazılar, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı  ile lisanslanmıştır. 

download?token=eyJhdXRoX3JvbGVzIjpbXSwiZW5kcG9pbnQiOiJqb3VybmFsIiwib3JpZ2luYWxuYW1lIjoiRG9zeWEucG5nIiwicGF0aCI6IjkyZDgvYTg5MC83ZTU1LzZhY2NjZWZlMTRiNDI4LjY4MjkxNzA2LnBuZyIsImV4cCI6MTc5MTgxMDgzMCwibm9uY2UiOiI0NjEzZTE4M2UwMDUzNGEzMDAxNzM2YzUzMGY3NTljOSJ9.yl-YHisf3r8mAoh8wqeUgJQVTuUYdRyx5Y7-6KR5_M8