Araştırma Makalesi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde diş destekli sabit protezlerde karşılaşılan başarısızlıkların değerlendirilmesi

Cilt: 10 Sayı: 3 24 Aralık 2017
PDF İndir
TR

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde diş destekli sabit protezlerde karşılaşılan başarısızlıkların değerlendirilmesi

Öz

Amaç: Geleneksel diş destekli sabit protezlerin (GDSP) başarısızlığı pek çok araştırmaya konu olmuştur. Başarısızlıkların giderilmesi için yapılacak restorasyon ve bunun sonuçları hakkında öngörülü olunması önemlidir. Bu çalışmanın amacı GDSP’lerde başarısızlık düzeylerine ilişkin insidans sunmak ve prognoz açısından başarısızlık düzeyleri ile hasta cinsiyeti, yaşı, protez yapım materyali, üye sayısı ve kullanım süresi arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Yöntem: GDSP’sine bağlı şikayet ile başvuran 413 hasta muayene edildi. Protezlere ilişkin problemler, başarısızlık düzeyi sınıflaması kullanılarak cinsiyet, yaş, protez materyali, üye sayısı, ve kullanım süresi bakımından değerlendirildi. Aralarındaki ilişki, çapraz tablolar ile Pearson ki-kare, tek-yönlü-ANOVA ve Spearman korelasyon testleri kullanılarak istatistiksel olarak analiz edildi (α=0.05). Bulgular: Başarısızlık sınıfı ile hasta cinsiyeti arasında ilişki bulunamazken (p>0.05), başarısızlık sınıfı ile protez yapım materyali arasında ilişki bulundu (p=0.014). Sınıf ile kullanım süresi, sınıf ile hasta yaşı ve sınıf ile protez üye sayısı arasında ileri düzeyde istatistiksel ilişki olduğu gözlendi (p<0,01). Yaş ile kullanım süresi (p<0.01) ve yaş ile üye sayısı arasında (p<0.05) da ilişki gözlenirken, kullanım süresi ile üye sayısı arasında ilişki bulunamadı (p>0.05). Sonuç: Bu araştırmanın sonuçları, belirgin GDSP şikayeti ile kliniğe başvuran hastaların, çözülmesi görece zor bir problemle hekimin karşısına çıkabileceğini, güncel olmayan yapım materyali kullanılmış GDSP’lerin yüksek sınıfta değerlendirilme ihtimalinin yüksek olduğunu, uzun süreli kullanımda olan GDSP’lerde başarısızlık şiddetinin yüksek olacağını, protez üye sayısı ve hasta yaşı arttıkça GDSP’lerde gözlenen başarısızlık düzeyinin artacağını göstermiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Manappallil JJ. Classification system for conventional crown and fixed partial denture failures. J Prosthet Dent 2008;99(4):293-298.
  2. Goodacre CJ, Bernal G, Rungcharassaeng K, Kan JYK. Clinical complications in fixed prosthodontics. J Prosthet Dent 2003;90(1):31-41.
  3. Holm C, Tidehag P, Tillberg A, Molin M. Longevity and quality of FPDs: a retrospective study of restorations 30, 20, and 10 years after insertion. Int J Prosthodont 2003;16(3):283-289.
  4. Karlsson S. A clinical evaluation of fixed bridges, 10 years following insertion. J Oral Rehabil 1986;13(5):423-432.
  5. Valderhaug J. A 15-year clinical evaluation of fixed prosthodontics. Acta Odontol Scand 1991;49(1):35-40.
  6. Palmqvist S, Swartz B. Artificial crowns and fixed partial dentures 18 to 23 years after placement. Int J Prosthodont 1993;6(3):279-285.
  7. Decock V, De Nayer K, De Boever JA, Dent M. 18-Year longitudinal study of cantilevered fixed restorations. Int J Prosthodont 1996;9(4):331-340.
  8. Sundh B, Odman P. A study of fixed prosthodontics performed at a university clinic 18 years after insertion. Int J Prosthodont 1997;10(6):513-519.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sağlık Kurumları Yönetimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

24 Aralık 2017

Gönderilme Tarihi

5 Haziran 2017

Kabul Tarihi

30 Ekim 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 10 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Meşe, A., Kale, E., Özcan, M., Yıldız, A. D., & Kaya, E. (2017). Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde diş destekli sabit protezlerde karşılaşılan başarısızlıkların değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 10(3), 194-201. https://doi.org/10.26559/mersinsbd.319080
AMA
1.Meşe A, Kale E, Özcan M, Yıldız AD, Kaya E. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde diş destekli sabit protezlerde karşılaşılan başarısızlıkların değerlendirilmesi. Mersin Univ Saglık Bilim Derg. 2017;10(3):194-201. doi:10.26559/mersinsbd.319080
Chicago
Meşe, Ayşe, Ediz Kale, Mutlu Özcan, Ayça Deniz Yıldız, ve Eylem Kaya. 2017. “Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde diş destekli sabit protezlerde karşılaşılan başarısızlıkların değerlendirilmesi”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 10 (3): 194-201. https://doi.org/10.26559/mersinsbd.319080.
EndNote
Meşe A, Kale E, Özcan M, Yıldız AD, Kaya E (01 Aralık 2017) Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde diş destekli sabit protezlerde karşılaşılan başarısızlıkların değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 10 3 194–201.
IEEE
[1]A. Meşe, E. Kale, M. Özcan, A. D. Yıldız, ve E. Kaya, “Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde diş destekli sabit protezlerde karşılaşılan başarısızlıkların değerlendirilmesi”, Mersin Univ Saglık Bilim Derg, c. 10, sy 3, ss. 194–201, Ara. 2017, doi: 10.26559/mersinsbd.319080.
ISNAD
Meşe, Ayşe - Kale, Ediz - Özcan, Mutlu - Yıldız, Ayça Deniz - Kaya, Eylem. “Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde diş destekli sabit protezlerde karşılaşılan başarısızlıkların değerlendirilmesi”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 10/3 (01 Aralık 2017): 194-201. https://doi.org/10.26559/mersinsbd.319080.
JAMA
1.Meşe A, Kale E, Özcan M, Yıldız AD, Kaya E. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde diş destekli sabit protezlerde karşılaşılan başarısızlıkların değerlendirilmesi. Mersin Univ Saglık Bilim Derg. 2017;10:194–201.
MLA
Meşe, Ayşe, vd. “Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde diş destekli sabit protezlerde karşılaşılan başarısızlıkların değerlendirilmesi”. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 10, sy 3, Aralık 2017, ss. 194-01, doi:10.26559/mersinsbd.319080.
Vancouver
1.Ayşe Meşe, Ediz Kale, Mutlu Özcan, Ayça Deniz Yıldız, Eylem Kaya. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde diş destekli sabit protezlerde karşılaşılan başarısızlıkların değerlendirilmesi. Mersin Univ Saglık Bilim Derg. 01 Aralık 2017;10(3):194-201. doi:10.26559/mersinsbd.319080

Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi Doç. Dr. Gönül Aslan'ın editörlüğünde Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında yayımlanmaya başlanmıştır. Prof. Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde görevini Prof. Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. Prof. Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz Baş editörlük görevini 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir. 

 

Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multidisipliner hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.

 

  • Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
  • Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
  • Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019 ile 05 Şubat 2025 tarihleri arasında DOAJ tarafından indekslenmektedir.
  • Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.

 

Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.

Bu dergide yayımlanan yazılar, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı  ile lisanslanmıştır. 

35807