Aim: The triple test is a second trimester screening test used to screen for congenital anomalies such as Neural tube defects, Down syndrome and Trisomy 18 during pregnancy. The internet is a resource that patients often use in order to better understand medical procedures. With this study, it is aimed to determine the readability levels of internet sites about triple test. Method: A total of 200 web sites were reached by the internet search engine Google using the keywords ‘triple test’ and ‘triple screen test’. Sites with less information than ten sentences, chat, forum and commercial blog sites were excluded from the study. The average readability level was analyzed using Ateşman and Bezirci-Yilmaz readability formulas. Results: Following the application of the exclusion criteria, 33 websites were suitable for evaluation. Of these, 54.5% were private clinic, 33.3% were web sites, and 9.09% were private laboratory. The readability of the web sites was moderately difficult (57.6) according to the Ateşman formula, and comprehensible to people at undergraduate degree according to the Bezirci-Yılmaz Formula (12.27). Most of the texts included information about the definition, application time and interpretation of the test results. However, in these texts, conditions that causing false positivity has not been adequately addressed. Conclusion: It has been determined that the readability level of informative texts related to triple test on web sites was low. It has been concluded that the cooperation of the effective biochemical societies and health care institutions is necessary for the revision of existing information texts.
Amaç: Üçlü test, gebelikte bebekte olabilecek Nöral tüp defektleri, Down sendromu ve Trizomi 18 gibi doğumsal anomalileri taramakta kullanılan ikinci trimester tarama testidir. İnternet, hastaların tıbbi işlemleri daha iyi anlayabilmek için oldukça sık başvurdukları bir kaynaktır. Bu çalışma ile üçlü test konusunda internet sitelerinin okunabilirlik düzeylerinin saptanması amaçlanmıştır. Yöntem: İnternet arama motoru Google'da ‘üçlü test’ ve ‘üçlü tarama testi’ anahtar kelimeleri kullanılarak yapılan aramada toplam 200 internet sitesine ulaşıldı. On cümleden az bilgi içeren siteler, sohbet, forum siteleri çalışma dışı bırakıldı. Okunabilirlik düzeyleri, Ateşman ve Bezirci-Yılmaz formülleri kullanılarak hesaplandı. Bulgular: Dışlama kriterlerinin uygulanması sonrasında 33 internet sitesi değerlendirme için uygun bulundu. Bunlardan %54.5'i özel klinik, %33.3'ü web sitesi ve %9.09’u özel laboratuvarlara ait sitelerdi. İnternet sitelerinin okunabilirlik düzeyinin Ateşman formülüne göre orta güçlükte (57.6); Bezirci-Yılmaz formülüne göre ise lisans seviyesinde olduğu saptanmıştır (12.27). Metinlerin birçoğu üçlü testin testinin tanımı, uygulama zamanı ve testin yorumlanması konusunda bilgi içermekte idi. Ancak, bu metinlerin genelinde yanlış pozitifliğe neden olan durumlardan yeterince söz edilmediği görüldü. Sonuç: İnternet sitelerinde üçlü test ile ilgili bilgilendirme metinlerinin okunabilirlik düzeyinin düşük olduğu saptanmıştır. Mevcut bilgilendirme metinlerinin okunabilirlik ve içerik yönünden revizyonu için bu konuda etkin biyokimya dernekleri ve sağlık kurumlarının işbirliği içinde olması gerektiği kanaatine varılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2020 |
Gönderilme Tarihi | 24 Mayıs 2019 |
Kabul Tarihi | 9 Ekim 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.