Aim: Oxidative stress caused by untargeted anticancer drugs in tissues causes serious side effects such as cardiotoxicity, neurotoxicity, and hepatotoxicity. Paclitaxel is one of the taxane-derived chemotherapeutic drugs used in the treatment of solid tumors. Such chemotherapeutics are known to cause nerve damage. Epigallocatechin gallate (EGCG), which is the most active component of catechins in tea, is an important antioxidant and has an important role in ensuring DNA stability and healthy life. In this study, possible protective effects of epigallocatechin gallate against paclitaxel-induced oxidative stress were investigated. Method: 32 rats forming our study groups; divided into 4 groups with 8 rats in each group. As a result of the experimental protocol, the animals were sacrificed and sciatic nerve tissue was isolated. After nervous tissue homogenization, superoxide dismutase (SOD), catalase (KAT) enzyme activities and glutathione (GSH), malondialdehyde (MDA) and nitric oxide (NO) levels were examined. Results: According to the data obtained, paclitaxel administration decreased SOD, CAT activity and GSH levels and increased MDA levels, however, EGCG treatment increased SOD, CAT activity and GSH levels and decreased MDA levels. Conclusion: As a result of our study, it was shown that EGCG can prevent the oxidative stress caused by paclitaxel in sciatic nerve tissue.
Nerve damage oxidative stress antioxidant epigallocatechin gallate
Amaç: Hedeflenmemiş antikanser ilaçlardan kaynaklı oksidatif stres çeşitli dokularda kardiyotoksisite, nörotoksisite ve hepatotoksisite gibi önemli yan etkilere neden olmaktadır. Paklitaksel, solid tümörlerin tedavisinde kullanılan taksan türevi kemoterapötik ilaçlardan biridir. Bu tür kemoterapötiklerin sinir hasarı oluşturduğu bilinmektedir. Çaydabulunan kateşinlerin en aktif bileşeni olan epigallokateşin gallat (EGCG) önemli bir antioksidan olup, DNA stabilitesinin sağlanılması ve sağlıklı yaşamda önemli bir role sahiptir. Çalışmamızda, paklitaksel ile oluşturulmuş oksidatif strese karşı epigallokateşin gallatın olası koruyucu etkileri incelenmiştir. Yöntem: Çalışma gruplarımızı oluşturan 32 sıçan; her grupta 8 sıçan olacak şekilde 4 gruba ayrılmıştır. Deney protokolünün sonunda sıçanlar sakrifiye edilerek siyatik sinir dokusu izole edilmiştir. Sinir dokusu homojenize edildikten sonra süperoksitdismutaz (SOD), katalaz (KAT) enzim aktiviteleri ileglutatyon (GSH), malondialdehid (MDA) ve nitrik oksit (NO) seviyeleri incelenmiştir. Bulgular: Elde edilen verilere göre paklitaksel uygulamasının SOD, KAT aktivitesi ve GSH düzeylerini azalttığı MDA seviyesini artırdığı, bununla birlikte EGCG tedavisinin SOD, KAT aktivitesi ve GSH düzeylerini arttırdığı ve MDA seviyesini azalttığı bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızın sonucunda EGCG’in paklitakselin siyatik sinir dokusunda neden olduğu oksidatif stresi engelleyebileceği gösterilmiştir.
Sinir hasarı oksidatif stres antioksidan epigallokatesingallat
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2020 |
Gönderilme Tarihi | 27 Ocak 2020 |
Kabul Tarihi | 13 Mart 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.