Aim: The reactivation of Human Cytomegalovirus (HCMV) and Epstein-Barr Virus (EBV), which are the common pathogens of opportunistic infection in immunosuppressed patients, is usually asymptomatic in the immunocompetent host, but may seriously affect the prognosis of the disease with viruses like HBV, which causes chronic diseases. The purpose of this study was to determine the prevalence of HCMV/EBV infection, the risk factors of coinfection, and their effects on the liver functions of chronic HBV patients whose histological activity index are known. Method: A total of 166 patients, 142 diagnosed with chronic HBV (CHB), 20 with HBV-related cirrhosis and 4 with HBV-related hepatocellular carcinoma (HCC), were retrospectively included in this study. The HCMV/EBV DNA expression was determined from the patient serums with real-time Quantitative Polymerase Chain Reaction (RT-qPCR). Results:It was determined that 3.01% of the HBV patients, who were included in the study, were identified as HCMV, and 6.02% were EBV. The Alanine Aminotransferase (ALT) levels of the CHB patients who were coinfected with HCMV were higher than those who were not infected; and there were no differences in terms of the ALT levels between those who were coinfected with EBV and who were not. Histological activity scores of the patients who were coinfected with HCMV/EBV were higher than those without HCMV/EBV coinfection. Meanwhile, the HBV DNA loads of the patients with HCMV/EBV coinfection were lower than the patients without it. Conclusion: This study showed that HCMV/EBV coinfection may be important in immunocompromised CHB patients as well as in immunosuppressed CHB patients. Despite the low HBV DNA levels in CHB patients with HCMV/EBV coinfection, high histological activity scores show that they increase liver damage and affect prognosis poorly. For this reason, we believe that accepting and treating CHB patients as high risk groups for HCMV/EBV infection and following-up and treating them for these infections will have critical importance in changing the poor prognosis of the disease.
Hepatitis B virus human cytomegalovirus epstein-barr virus fibrosis real-time PCR
Amaç: İmmünsüprese hastalarda fırsatçı enfeksiyonun yaygın patojenleri olan İnsan Sitomegalovirüs (HCMV) ve Epstein-Barr virüsün (EBV) immünokompetan konakçıda yeniden aktivasyonu genellikle asemptomatiktir, ancak kronik hastalığa neden olan HBV gibi virüslerle koenfeksiyonu hastalığın prognozunu kötü etkileyebilir. Bu çalışmada histolojik aktivite indeksi bilinen kronik HBV hastalarında HCMV/EBV enfeksiyon prevalansının, koenfeksiyonun risk faktörlerinin ve bunların hastaların karaciğer fonksiyonlarına olası etkilerinin belirlenmesi amaçlandı. Yöntem: Çalışmaya 142 kronik HBV (KHB), 20 HBV’ye bağlı siroz ve 4 HBV’ye bağlı hepatosellüler karsinoma (HSK) tanısı alan toplam 166 hasta retrospektif olarak dâhil edildi. HCMV/EBV DNA amplifikasyonu, gerçek zamanlı kantitatif polimeraz zincir reaksiyonu (RT-qPZR) ile hasta serumlarından belirlendi. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen HBV hastalarının %3.01 HCMV tespit edilirken, %6.02 EBV tespit edilmiştir. HCMV ile koenfekte KHB hastalarında alanin aminotransferaz (ALT) düzeyleri koenfeksiyonu olmayan hastalara nazaran daha yüksek bulunmuşken (p<0.05), EBV ile koenfekte hastalar ile olmayanlar arasında ALT seviyesi açısından bir fark bulunamamıştır. HCMV/EBV koenfekte hastaların histolojik aktivite skorları HCMV/EBV koenfeksiyonu olmayanlardan daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda HCMV/EBV koenfeksiyonu olan hastaların HBV DNA yükleri koenfeksiyonu olmayan hastalara kıyasla daha az bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışma immünsüprese KHB hastalarının yanında immünkompetan KHB hastalarında da HCMV/EBV koenfeksiyonunun önemli olabileceğini göstermiştir. Kronik HBV hastalarında HCMV/EBV koenfeksiyonun düşük HBV DNA seviyelerine rağmen histolojik aktivite skorlarının yüksek bulunması karaciğer hasarını arttırdığını ve prognozu kötü etkilediğini göstermektedir. Bu yüzden KHB hastalarının HCMV/EBV enfeksiyonu için yüksek risk grupları olarak kabul edilmesi ve bu enfeksiyonlar yönünden takip edilerek tedavi edilmesi hastalığın kötü prognozunu değiştirmede kritik öneme sahip olacağı görüşündeyiz.
hepatit B virüs, İnsan sitomegalovirüs Epstein-Barr virüs Fibroz Gerçek zamanlı PZR
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Ağustos 2021 |
Gönderilme Tarihi | 17 Eylül 2020 |
Kabul Tarihi | 29 Nisan 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.