Amaç: Ultrasonografi ile yapılan değerlendirmeler, tiroid bezinde sıkça rastlanan nodüllere yaklaşımın temelini oluşturmaktadır. Nodülün sonografik olarak değerlendirilmesi kritik bir öneme sahip olmasına rağmen, birçok ultrasonografi raporu nodül için sonografik risk sınıflaması yapılması konusunda yeterli kalite düzeyinde değildir. Bu çalışmada ultrasonografide saptanan nodül boyutu ile patolojik nodül boyutu arasındaki uyumluluk durumunu tiroidektomi yapılan hastalarda değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Ocak 2011-Aralık 2018 yılları arasında Genel Cerrahi Bölümü’nde tiroidektomi yapılan 1222 hasta retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Preoperatif dönemde ultrasonografi bilgilerine ulaşılabilen, izole tek (soliter) indeks tiroid nodülü olan veya birden fazla tanımlı nodülü olmasına rağmen lobda tanımlı indeks nodülü olan, hemitiroidektomi veya total tiroidektomi uygulanmış 534 hasta ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir. İki sayısal değişken arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla Spearman Korelasyon Katsayısı’ndan yararlanılmıştır. İki sürekli ölçümün uyumu için Uyumluluk Korelasyon Katsayısı, kategorik değişkenlerin uyumu için ise Kappa Katsayısı hesaplanmıştır. Analizler için Statistica 13.3.1 paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Nodüllerin sonografik ve patolojik boyutlarının uyumlu olduğu saptanırken, nodül boyutları kategorik olarak ayrıldığında; uyumluluk devam etmekle birlikte uyumun azaldığı saptanmıştır. İndeks nodülün patolojik olarak incelemesinde hastaların %30’unda malignite saptanmıştır. Hastaların %16,5’inde (n=88) ise indeks nodülden bağımsız olarak ayrı bir odakta insidental olarak papiller mikrokarsinoma saptanmıştır. Hastaların %10,1’inde (n=54) ise multifokal tümör varlığı saptanmıştır. Sonuç: Sonuç olarak ultrasonografide saptanan nodül boyutu ile nodülün nihai patolojik boyutu uyum gösterse de kategorik değerlendirmede boyutlar arasında farklılıklar saptanmaktadır. İncelenen nodül benign olsa da ayrı bir odakta mikrokarsinoma saptanabilmektedir. Kılavuzlara göre özellikle boyut bakımından ileri incelemeye gerek görülmeyen hastaların değerlendirilmesinde; ek tümör odaklarının görülebileceği, multifokal tümör olabileceği ve nodül boyutlarında hatalı ölçümler olabileceği akılda tutulmalıdır.
guatr patoloji tiroid tiroidektomi tiroid nodülü ultrasonografi
-
-
-
Aim: Prevalence of thyroid nodules is common and assessment with ultrasonography is very important in management of thyroid nodules. Although assessment with ultrasonography of the nodule is critical, many ultrasonography reports include insufficient quality in terms of sonographic risk classification of the nodule. In this study, we aimed to evaluate the concordance of nodule size between sonographic nodule size and pathological nodule size in patients underwent thyroidectomy. Methods: Of 1222 patients who underwent thyroidectomy in the General Surgery Department between January 2011 and December 2018 were evaluated retrospectively. In the preoperative period, 534 patients with an isolated solitary index nodule in thyroid, or a single index nodule in the thyroid lobe, who underwent hemithyroidectomy or total thyroidectomy were evaluated in detail. Spearman Correlation Coefficient was used to examine the relationship between two numerical variables. The Concordance Correlation Coefficient for two continuous measurements and the Kappa Coefficient for the categorical variables were calculated. Statistica 13.3.1 package program was used for analysis. Results: The sonographic and pathological sizes of the nodules were found to be concordant. However, when the nodule sizes were categorically separated, it was found that concordance decreased but continued. In the pathological examination of the index nodule, malignancy was detected in 30% of the patients. In 16.5% of the patients (n = 88), papillary microcarcinoma was detected incidentally in a separate focus, and multifocal tumor was detected in 10.1% of the patients (n = 54). Conclusion: Although the size of the nodule was found quite concordant in sonographic and pathological assessment, it was found that concordance of nodule sizes was decreased in categorical classification of nodule size. While the index nodule was found benign, microcarcinoma can be detected in a separate focus. In the evaluation of patients who do not require further examination especially in terms of nodule size according to the guidelines, it should be kept in mind that in addition to the fact that there may be inaccurate measurements in nodule size, additional tumor focus and multifocal tumor may be detected.
Goiter pathology thyroid thyroidectomy thyroid nodule ultrasonography
-
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | - |
Yayımlanma Tarihi | 5 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 25 Eylül 2020 |
Kabul Tarihi | 27 Ekim 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.