AbstractInvestigation of Cryptosporidium Parvum by ELISA and Modified Ehrlich-Ziehl-Neelsen Stain Methods in Patients With Diarrhea Objective: Cryptosporidium spp are important agents causing diarrhea in developing and developed countries. The agent causes severe life-threatening diarrhea especially in immunocompromised hosts. Furthermore, transmission of Cryptosporidium parvum by of drinking water threats public health. The aim of this study was to compare the two methods used in determining Cryptosporidium parvum. Method: In this study 92 diarrheic stool specimens from inhabitants of Malatya Rest Home and patients with diarrhea applied to Inonu University Turgut Ozal Medical Center in Malatya are investigated for Cryptosporidium parvum copro-antigens by Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) and oocysts via modified Ehrlich-Ziehl-Neelsen (m-EZN) staining and both methods are compared statistically. Results: Five specimens are found to be positive by both ELISA and m-EZN. The sensivity and spesifity of ELISA was 100% in this study. Conclusion: m-EZN staining method can be used especially in immuncompromised patients with diarrhea as it is a rapid, cost-effective and easily applicable method for routinely diagnosis of Cryptosporidium parvum.
Türkçe Özet:Amaç: Cryptosporidium türleri gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerde ishale neden olan parazitler arasında önemli bir yere sahiptir. Özellikle Cryptosporidium parvum, immün sistemi baskılanmış kişilerde ölümcül ishallere neden olabilmektedir ve ayrıca içme sularıyla taşınabildiği için halk sağlığını tehdit edebilmektedir. Bu çalışmada Cryptosporidium parvum\'un saptanması için kullanılan iki yöntemin karşılaştırılması amaçlandı. Yöntem: Bu çalışmada, Malatya Huzurevi sakinleri ile İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi\'ne başvuran ishalli toplam 92 kişiden alınan ishalli dışkı örneklerinde, Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) yöntemiyle Cryptosporidium parvum koproantijenleri ve modifiye Ehrlich-Ziehl-Neelsen (m-EZN) boyama yöntemiyle ookistleri araştırılmış; iki yöntem istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: Toplam beş örnekte hem ELISA ile hem de m-EZN yöntemiyle pozitiflik saptanmıştır. ELISA yönteminin duyarlılığı ve özgüllüğü bu çalışmada %100 olarak saptanmıştır. Sonuç: Özellikle immün yetmezlikli ishalli hastalarda Cryptosporidium parvum tanısında hızlı, ucuz, kolay uygulanabilen bir yöntem olan m-EZN yönteminin rutin uygulamalarda kullanılabileceği düşünülmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2008 |
Gönderilme Tarihi | 13 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 1 Sayı: 1 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.