AbstractEffects of Care Supply on Patient Satisfaction After Cesarean Section Objective: The research was carried out experimentally to examine the effect of care supply on patient satisfaction after cesarean section. Method: The sample of the study was consisted of 100 women stayed in the Obstetrics and Gynecology Service at Mersin University Research and Practice Hospital. Subjects of the control group received the usual care protochol, but the experiment group received the standard care protochol by the service nurses. All the patients decided upon the cesarean operation and accepted to the service were applied on advertiser information form and a satisfaction scale. Before passing from the control group to the experiment group, the midwives and the nurses were trained for 3 sessions. Contrary to the control group, the experiment group was applied a care standard form which belongs to the preoperative and postoperative periods and which was developed by the researcher. The data were evaluated statistically. Results: 30% of the women attending the research were between 27-31 age range and 33% of them were undergraduate or higher in education. 39 % of them have a job and 94% of these women have social security. 61% of the women had two or more children, 82% of them wished their pregnancy, 61% of them planned this pregnancy, 98% of them have been controlled throughout their pregnancy and 63% of them consulted a doctor at the hospitals for these controls. After the cesarean section, patient satisfaction scale score average was 57.4 for the subjects of the control group, and it was 63.1 for the subjects of the experiment group (p=0.021). Conclusion: Planned and appropriate standardized care after the cesarean section raises patient satisfaction.
Türkçe Özet:Amaç: Araştırma, sezaryen sonrası verilen bakımın hasta memnuniyetine etkisini belirlemek amacıyla deneysel olarak yapıldı. Yöntem: Araştırmanın çalışma grubunu Mersin Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisinde yatan toplam 100 kadın oluşturdu. Çalışma kontrol ve deney grubu olmak üzere iki gruba dayalı olarak yürütüldü. Kontrol grubundaki kadınlar servis hemşirelerinin kendi çalışma protokolleri doğrultusunda, deney grubundaki kadınlar ise bakım standartları doğrultusunda bakım aldı. Sezaryen operasyonu olmasına karar verilen ve servise kabul edilen tüm hastalara tanıtıcı bilgi formu ve memnuniyet ölçeği uygulandı. Kontrol grubu tamamlandıktan sonra ebe ve hemşirelere 3 oturumdan oluşan eğitim verildi. Kontrol grubundan farklı olarak deney grubuna araştırmacılar tarafından geliştirilen preoperatif ve postoperatif döneme ait bakım standardı formu uygulandı. Veriler istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Araştırma kapsamına alınan kadınların %30\'u 27-31 yaş grubunda olup, %33\'ü lisans ve lisansüstü mezuniyet derecesine sahiptir. Kadınların %39\'u çalışmakta ve çoğunluğunun sosyal güvencesi bulunmaktadır. Kadınların %61\'inin 2 ve daha fazla çocuğu olduğu, %82\'sinin istenilen bir gebelik olduğu ve %98\'inin doğum öncesi bakım aldığı belirlenmiştir. Kontrol grubundaki kadınların sezaryen sonrası verilen bakımdan memnuniyet ölçeği puan ortalaması 57.4 iken, deney grubunda puan ortalaması 63.1\'e yükselmiştir (p= 0.021) Sonuç: Sezaryen sonrası dönemde verilen planlı ve standartlara uygun bakım hasta memnuniyetini artırmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2008 |
Gönderilme Tarihi | 13 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 1 Sayı: 1 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.