AbstractThe Role of Endometrial Receptivity in Implantation Blastocyst implantation is a dynamic process. This process involves embryo apposition and attachment to the prepared endometrial epithelium, and invasion into the endometrial stroma. Successful implantation is the result of reciprocal interactions between the blastocyst and receptive endometrium. The endometrium undergoes precisely defined morphological changes until receptive endometrium is developed. Endometrial receptivity represents a crucial limit for the success of in vitro fertilization and embryo transfer treatments. In other words a lack of synchrony between the embryo development and endometrial maturation results in an implantation failure. Blastocyst may implant only in the receptive phase, which is characterized by unique morphological and molecular changes of the endometrium. During implantation, the apical membranes of the epithelial cells lining the uterine cavity lose their microvilli and develop large and smooth membrane projections. These projections on the endometrial surface have been suggested as ultrastructural markers of the implantation window, which are known as pinopodes. Reduced implantation rates in IVF cycles could result from impaired or premature endometrial maturation, which could be accompanied by alterations in pinopode expression. Furthermore, maternal endometrial cells are regulated directly by ovarian steroids and indirectly by various growth factors and cytokines. Endometrial differentiation to support blastocyst implantation is coordinated by progesterone and oestrogen. Nevertheless, the molecular mechanisms that render the endometrium receptive to blastocyst implantation are not fully understood. Further research in this field may offer new therapeutic opportunities.
Blastosist implantasyonu dinamik bir süreçtir. Bu süreç, embriyonun hazırlanmış endometriyum epiteline yaklaşmasını, tutunmasını ve endometriyal stromaya yayılmasını içerir. Başarılı bir implantasyon, blastosist ve reseptif endometriyum arasında karşılıklı etkileşimlerin sonucudur. Endometriyum, reseptif olana kadar belirli morfolojik değişiklikler geçirerek gelişir. Endometriyal reseptivite, in vitro fertilizasyon ve embriyo transferi tedavilerinin başarısında önemli bir sınırlama oluşturur. Diğer bir deyişle, embriyo gelişimi ve endometriyal olgunlaşma arasındaki bir uyum eksikliği, implantasyon başarısızlığının bir sebebidir. Blastosist sadece, endometriyumun benzersiz morfolojik ve moleküler değişiklikleriyle karakterize olan reseptif fazında implante olabilir. İmplantasyon boyunca, uterin boşluğa uzanan epitelyal hücrelerin apikal membranları mikrovillüslerini kaybeder, geniş ve düz membran uzantıları gelişir. Endometriyal yüzeydeki bu uzantılar implantasyon penceresinin ince yapı belirteçleri olarak tanımlanmıştır ve pinopodlar olarak bilinirler. Pinopod ekspresyonlarında değişimlerin eşlik edebildiği, bozulmuş veya prematür endometriyal olgunlaşma, IVF siklüslerinde implantasyon oranlarında azalmaya sebep olabilir. Dahası, maternal endometriyal hücreler; direk olarak ovaryan steroidlerle, indirek olarak çeşitli büyüme faktörleri ve sitokinlerle düzenlenirler. Blastosist implantasyonunu destekleyen endometriyum farklılaşması, progesteron ve östrojen tarafından ayarlanır. Yine de, blastosist implantasyonunda, endometriyum reseptivitesini sağlayan bu moleküler mekanizmalar tam olarak anlaşılmış değildir. Bu alandaki ileri çalışmalar yeni iyileştirici fırsatlar sunabilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2008 |
Gönderilme Tarihi | 13 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 1 Sayı: 2 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.